Sork i gräsmattan

Sorken tillhör familjen gnagare och kan, om det vill sig illa, ställa till rejäla problem i såväl trädgårdar som i brukad mark. Får du problem med sork finns det som tur är en hel del åtgärder som du kan vidta på egen hand , inte minst för att hålla sorkarna på avstånd. 

Sorken avslöjar sig själv 

Sorkar livnär sig på växter och dess olika delar, vilket betyder att de mer än gärna tar sig in trädgårdar och de har stor tillgång till föda. Dessutom gillar sorkar att gräva och de gör det mer än gärna mitt i gräsmattan, men de lämnar också stora jordhögar bakom sig, vilket kan ge dig en chans att upptäcka angreppet innan hela gräsmattan är förstörd.  

Det gäller att snabbt agera för att få bukt med dessa skadegörelse, men först måste du förstås förvissa dig om att det är just sork som har grävt gångar i gräsmattan. Det finns nämligen fler skadedjur som beter sig på liknande sätt, och vi tänker då närmast på mullvad och grävling.

Hur ser jag att det är just sork jag har i trädgården?

Det går att med ganska enkla knep avgöra om det är sork, mullvad eller grävling som har härjat i trädgården. Du gör det genom att titta på jordhögarna och hålen som skiljer sig åt I både storlek, form och placering beroende på vilket av dessa skadedjur du har fått påhälsning av.

Kännetecken mullvadshål

Höga, spetsiga jordhögar 

Jordhögar över eller i hålen

Horisontellt grävda, lätt ovala hål 

Kännetecken grävlinghål

Gropar med spillning 

Helt öppna gropar

Gropar som använts upprepade gånger 

Kännetecken sorkhål

Låga, kompakta jordhögar 

Jordhögar vid sidan av hålen

Underjordiska gångar långt under markytan

Vanliga sorkarter

Två vanligt förekommande sorkarterna i Sverige är åkersork och vattensork. Dessa bör  bekämpas med omedelbar verkan och på liknande sätt, då framför allt de två sistnämnda arterna kan orsaka stora skador i trädgårdar och jordbruk.

Åkersorkar är oftast grå eller bruna till färgen och omkring 8-14 centimeter långa. De trivs bäst i lite högre gräs där de i skydd av gräset kan gräva gångar och äta av frön och annat som finns i närheten.

Vattensorkar lever till största delen under jord och föredrar gräsbevuxna ytor där den gräver ner sig under ytan i decimeterdjupa gångar. Likt åkersorken är även vattensorken växtätare, och den gillar framförallt att gnaga på olika sorters rötter. 

Vattensorken känns igen på sin svart eller brunsvarta päls, sin långt utdragna svans och sina små, knappt synliga, öron. Den blir vanligtvis omkring 12-20 centimeter lång.

Tips! 

Sorkar kan ganska lätt förväxlas med råttor som också har en något knubbig kroppsform, kort svans och öron som oftast är helt, eller delvis, gömda under päls. Ett tips är därför att titta lite närmare så ser du att sorken har en klumpigare kroppsform och en svans som är avsevärt mycket kortare. Vanligtvis har sorkar också längre och tätare päls jämfört med råttor.

Bli av med sork i gräsmattan 

Det kan behövas en del tålamod för att bli av med sork i gräsmattan, men som tur är finns det både förebyggande och mer direkta bekämpningsmetoder mot sork. Något som kan vara bra att känna till är att sorken ofta blir ännu mer aktiv i samband med att åtgärder vidtas. Det märks inte minst på att grävandet accelereras, vilket tyder på att sorken upplever reviret som hotat och därmed kraftsamlar för att försvara sin närvaro.

I det läget kan vibrationer och högfrekventa ljud få sorken att stanna upp och flytta på sig. För detta finns effektiva produkter såsom Silverline® Sork & Mullvadsfritt™ eller Swissinno® Ultrasonic Solcellsdriven Sork & Mullvadsskrämma.

Även fällor som fungerar med hjälp av en tryckvåg är en effektiv och förhållandevis skonsam bekämpningsmetod, liksom mekaniska fällor som har specialanpassats för just sork.  

Fler tips på åtgärder mot sork i gräsmattan 

Vitlök

Är det något sorkar skyr som pesten är det doften av vitlök. Även gräslök, persilja och ramslök är starkt doftande växter som kan hjälpa till att hålla sorken på avstånd.

Krokus- och tulpanlökar 

Lökväxter såsom krokus, tulpaner och narcisser av olika slag verkar avskräckande och kan därmed med fördel planteras ut för att driva bort sork (och mullvad).

Kejsarkrona och kungsängslilja

Såväl kejsarkronan som kungsängsliljan sägs ha en doft som håller sorken borta. Skulle detta inte hjälpa kan du också pröva att hålla gräset nere med hjälp av en robotgräsklippare, vars ljud och vibrationer kan få sorken att hitta en ny plats att gräva på.

Fågelmat och fågelbon 

Allt ställa ut mat till fåglarna kan kännas lockande, men tyvärr är det tyvärr är det inte bara fåglar detta lockar till sig, utan även sork (gäller även möss och råttor). Vill du ändå mata fåglarna bör du vara extra noga med att rensa runt och i eventuella fågelbon, men också med att plocka upp eventuella rester från marken.

Tips! 

Sorkar är bärare av virussjukdomar (s.k. sorkfeber) som sprids från sorkar till människor genom inandning av damm eller via lämningar av urin eller avföring. Ett tips är därför att använda handskar och munskydd om du måste bekämpa sorkar eller om du ska laga sorkhål i gräsmattan.

Klicka för att se fler Sorkprodukter

Betyg på guiden:

4.1/5 - (35 votes)