Bli av med / förebygg: Mördarsniglar

Mördarsnigeln har blivit alla tomtägares stora skräck på senare år. Inte så konstigt med tanke på vilken förödelse den kan lämna i sina slemmiga spår. Men det går att bekämpa den! Här hittar du allt från miljövänliga snigelgifter till innovativa fällor och skyddande barriärer som hjälper dig bli av med trädgårdsmarodören.

Visar alla 7 resultat


Den spanska skogssnigeln

Den spanska skogssnigeln hör, precis som namnet skvallrar om, inte hemma i den svenska naturen. Likväl har den gjort sig hemmastadd i våra trädgårdar där den slukar det mesta som kommer i dess väg. Något som också förlänat den titeln ”mördarsnigel”.

Mördarsnigeln har förmodligen immigrerat via importerad plantjord och sedan spridits med denna över landet. Då snigeln är hermafrodit och kan befrukta sig själv krävs det bara att ett enda snigelägg har liftat med en nyplanterad växt för att hela trädgården inom kort ska bli översållad med sniglar. Den första snigeln kan på egen hand producera ett hundratal ägg. Och varje ny snigel som kläcks betyder ytterligare en äggläggningsmaskin. Det gör mördarsnigeln ytterst svår att bli av med – men det går.

Bekämpa mördarsniglarna

Det finns många knep för att bekämpa mördarsniglar. Är man inte kräsmagad kan man plocka upp sniglarna och klippa itu dem. Men då måste man också vara ute med saxen när sniglarna är framme – vilket oftast är på natten eller när det regnar. Att städa undan de tudelade sniglarna är inte heller så trevligt.

Snigelfällor med lockande beten, såsom öl, kan användas för att samla ihop mördarsniglarna och underlätta hanteringen. Tänk bara på att sniglarna faktiskt kan simma. För att de ska drunkna i en ölfälla krävs det att man använder starköl som bedövar dem.

Snigelgifter består oftast av järnfosfatpellets som sniglarna lockas att äta av. Pelletsen gör att sniglarna förblir mätta och stannar i sina hålor tills de dör av uttorkning. Giftet fungerar dessvärre på alla typer av sniglar, men för att skona beskedliga snäckor kan man använda specialdesignade snigelstationer som endast gör giftbetet tillgängligt för mördarsniglarna.

Snigelbarriärer är framställda av ull eller andra obehagliga material som sniglarna vägrar att krypa över och sprids med fördel ut kring grödor och plantor man vill skydda. Barriärer är perfekta som komplement till giftbeten och fällor då sniglarna lättare dras till dessa när man spärrar av deras vanliga matställen.