Hem / Insekter / Insektsprodukter

Bli av med insekter - produkter

Insekter kan bekämpas med allt från klisterfällor och insektsspray till rödceder och kiselgur. Det som framförallt avgör vilka produkter som ska väljas är vilka insekter som ska bekämpas.

Populära just nu

-20%
-9%
Populär
-17%

Visar alla 49 resultat

-9%
Populär
-35%
-17%
-20%
39 kr
-20%
-23%
-17%
-17%
-13%
-29%
Populär
-9%
-10%
-62%
-24%
-10%
-12%
-11%

Guide: Bli av med insekter

Genom att välja rätt produkter skapas en effektiv bekämpningen av insekter. Nedan presenteras vilka produktkategorier som finns och hur de bäst används. Kombinera gärna flera olika produkter då de bekämpar insekterna på olika sätt. 

OBS Bekämpningen blir mer effektiv om du vet vad det är för sorts insekter som ska bekämpas. Det är exempelvis skillnad på produkter mot myror och pälsänger. De produktkategorier som presenteras nedan är för allmän bekämpning av insekter. 

 Se även vårt utbud av produkter specifikt till:

 • Mygga
 • Pälsänger
 • Geting
 • Silverfisk
 • Myra
 • Spindel

Vilken produkt passar bäst?

Insektsfällor 

 • Inomhus eller under tak
 • Klisterfällor
 • Mot krypande eller flygande insekter

Insektsfällor är främst så kallade klisterfällor. Remsor eller klisterark med doftmedel som gör att insekterna kommer till fällan men sedan fastnar där och dör. 

För krypande insekter används klisterarksfällor medan det för flygande insekter används hängandes klisterremsor. Kan användas både som allmän bekämpning av beståndet samt vid problem med insekter på specifika ställen. Det är även vanligt att insektsfällor används året runt för att upptäcka eventuella angrepp på ett tidigt stadie.

Insektsfångare 

 • Inne & Ute
 • Minskar beståndet
 • Mot flygande insekter

Insektsfångare (kallas ibland för insektsdödare) lockar till sig flygande insekter med UV-ljus och dödar dem snabbt med exempelvis en elektrisk stöt. 

Det som framförallt skiljer modellerna åt är om de kan användas utomhus och/eller inomhus samt hur stort område som bekämpning sker på. Ett mycket bra grundläggande skydd för att minska mängden av insekter på altanen, garaget eller i vardagsrummet. 

Insektsspray

 • Inne
 • Aktivt och proaktiv bekämpning
 • Mot flygande och krypande insekter

Insektsspray kan både användas direkt på insekterna, för att döda dem, samt för att skapa ett långsiktigt skydd. De olika produkterna har däremot olika lång verkningstid. Läs på förpackningarna och följ alltid de instruktioner som anges. 

Kiselgur

 • Rent naturmaterial
 • Dödar utan gifter
 • Mot krypande insekter

Kiselgur är ett fint pulver som läggs ut i strängar där myror, silverfisk och andra krypande insekter befinner sig. Medlet dödar effektivt insekterna, som passerar över medlet, genom att det förstör insekternas yttre ”skal”. De torkar därmed ut och dör inom kort. 

Kiselgur används vid problem med krypande insekter och kan med fördel kompletteras med exempelvis insektsfällor. 

Skyddande produkter

Om insekter upptäcks inomhus är det viktigt att försöka förstå hur de tagit sig in i bostaden. Detta samtidigt som bekämpning sker med exempelvis fällor och insektsspray. Med skyddande produkter minskar risken att problem ska uppstå. 

Rödceder

Rödceder avger en doft som ett flertal insekter vill undvika. Det gäller exempelvis pälsänger, mal och silverfisk. Block, galgar, kulor och olja av rödceder används bland annat i garderober då dessa insekter framförallt söker sig till dessa platser. 

Många väljer att ha dessa träprodukter i klädkammare och garderober året runt för att minska risken för angrepp. 

Insektsnät

Insektsnät för fönster och dörrar minskar avsevärt risken att få in insekter i hemmet. Detta framförallt vid vädring då fönstret står öppet dygnet runt. Det finns även speciella nät som kan användas på barnvagnar, luckor på båtar och över sängar.  

Håll rent!

Förekomsten av ett flertal krypande och flygande insekter kan minskas avsevärt genom att hålla det städat och rent i hemmet. Gammal frukt och sopor drar exempelvis till sig bananflugor och matrester kan myror lockas av som föda. I samband med bekämpning av insekter bör alltså även hemmet städas ordentligt. Håll ren ytor, undvik att matrester ligger framme, ha mat i tätslutande förpackningar och städa i och omkring avlopp.

Vanliga frågor om Insekter

Hur bekämpas insekter bäst?

Bäst effekt ges om du vet vilken slags insekt det är som ska bekämpas. Är det exempelvis mal kan specifika malfällor användas osv.

Varför rekommenderas inte kemiska bekämpningsmedel?

Kemiska bekämpningsmedel kan vara skadliga både för miljön och för de som använder bekämpningsmedlet. I de allra flesta fall är de produkter som nämns i texten ovan minst lika effektiva. Det är bara vid extrema problem (när saneringsföretag behöver anlitas) som kemiska produkter behövs.

När ska saneringsföretag kontaktas?

Börja alltid med att bekämpa insekterna med vanliga konsumentprodukter. Om detta inte hjälper eller om det är extrema angrepp kan saneringsföretag behöva kontaktas. Börja då alltid med att kontakta ditt hemförsäkringsbolag då saneringen kan täckas av hemförsäkringen. Vid upptäckt av vägglöss ska alltid saneringsföretag kontaktas. Detta även om det bara är ett par få löss. Det går inte att bekämpa vägglöss på egen hand.