Hem / Insekter / Insektsprodukter / Insektsspray

Insektsspray

Med insektsspray kan insekter bekämpas både direkt och långsiktigt. Spraya på insekterna eller på de platser där de brukar förekomma i hemmet. Spray är även det bästa sätten att få bort insekter från prydnadsväxter.

Populära produkter

-17%
Det ursprungliga priset var: 179 kr.Det nuvarande priset är: 149 kr.
-23%
Det ursprungliga priset var: 129 kr.Det nuvarande priset är: 99 kr.

Visar alla 6 resultat

-9%
Populär
Det ursprungliga priset var: 219 kr.Det nuvarande priset är: 199 kr.
-17%
Det ursprungliga priset var: 179 kr.Det nuvarande priset är: 149 kr.

Snabbguide: Funktion och användning

Insektsspray kan användas för att bekämpa insekter på en mindre yta. Det kan vara getingar på altanen, flugor i fönstret eller bananflugor i köket. Följ instruktionerna på flaskan och välj rätt spray för bäst effekt.
  1. Läs instruktionerna
Läs alltid de instruktioner som står på flaskan innan användning. Det finns stora skillnader mellan de olika sprayer som finns att välja mellan. Detta både gällande på vilket avstånd den ska användas, vilka insekter som bekämpas och hur länge giftet är aktivt.
  1. Direkt bekämpning – Spraya på insekterna
För direktbekämpning kan sprayen användas på de insekter som upptäcks. Kan både sprayas direkt i luften på flygande insekter eller på ytor där de sitter. Resultatet blir att de dör mycket snabbt.
  1. Långsiktigt skydd - Spraya där de brukar förekomma
Använd även insektsspray på de platser där insekterna brukar förekomma. Många sprayer är långtidsverkande och ger effekt i ca en månad. Skulle insekterna komma till dessa platser kommer de att få gift på sig och därmed dö.
  1. Komplettera med insektsfälla
Insektsspray kan användas för att bekämpa insekter på ett specifikt ställe i bostaden, exempelvis vid fönsterkarmen. Men sprayen lockar inte till sig insekterna. Komplettera därför med fällor som därmed kan förbättra bekämpningen. Välj exempelvis hängandes klisterfälla (flugor), malfälla (mal) eller bananflugefälla (bananflugor).

Välj rätt insektsspray

  • Välj miljövänligt alternativ
Med ett flertal riktigt bra alternativ rekommenderar vi alltid att miljövänliga alternativ väljs. Dessa sprayer består ofta av pyretrum framställd från krysantemumblomman.
  • Välj utifrån vilka insekter som ska bekämpas
De flesta insektssprayer kan bekämpa knott, flugor, broms och bananflugor. Men det finns även sprayer som är inriktade på exempelvis främst getingar. Kontrollera att sprayen bekämpar de insekter ni har problem med.
  • Hur långtidsverkande är sprayen?
Ska sprayen användas för ett långsiktigt skydd bör det kontrolleras att detta skydd kan erbjudas. En del sprayer har ger ett aktivt skydd ett dygn – andra i upp till en månad.
  • Bekämpa insekter på prydnadsväxter
Har prydnadsväxterna inomhus blivit angripna av insekter? Köp insektsspray som anges kunna användas på växter. Medlet kan vara effektivt både för växter både inomhus och utomhus.

Miljövänligt betyder inte ogiftigt!

Även om en insektsspray är miljövänlig så innebär det inte att de är helt ofarliga för människor och djur. På flera produkter anges de ska förvaras oåtkomligt för barn och att sjukvården (1177) ska kontaktas vid förtäring. Använd därför sprayen aldrig så att barn eller djur av misstag kan få i sig medlet. Förvara flaskan så att barnen inte riskerar leka med den. Vid frågor eller förtäring kan giftinformationscentralen kontaktas via 1177 eller direkt på 010-456 6700.

Vanliga frågor om insektsspray

Kan insektssprayen användas på husdjur som skydd?

Nej, köp i detta fall mygg- och insektsmedel alternativt andra skydd för att skydda husdjuren från insekter.

Hur dödar sprayen insekterna?

Det finns två olika slags sätt. Det ena är medel som är baserat på såpa och fettsyror som ”kapslar in” insekterna vilket innebär att de kvävs till döds. Det andra är medel med pyretriner som skapar en ”knock-down” effekt vilket gör att insekterna dör snabbt efter att de utsatts för medlet.

Vilka insekter kan bekämpas?

De flesta produkter bekämpar ”flygande insekter”. Därmed allt från flugor och getingar till mal och mjölbaggar.