Bli av med / förebygg: Fästing

En malfälla är ett bra hjälpmedel vid problem med malar. Här hittar du fällor, rödceder och andra produkter som avger dofter som skadedjuren inte tycker om. Beställ idag med snabb leverans och nöjdkundgaranti.

Visar alla 2 resultat


Fästingen – en smittspridare

Att själv få en fästing eller tvingas avlägsna ett av de blodsvullna krypen från sitt husdjur kan vara tillräckligt olustigt, men något som ofta förvärrar upplevelsen är oron över att fästingen i fråga kan ha lämnat efter sig en extra obehaglig avskedspresent. Svenska fästingar kan bära på ett flertal olika parasiter, bakterier och virussjukdomar, vanligast är dock Borrelia och TBE. Borrelia är en bakterieinfektion som visar sig i form av en expanderande röd ring runt fästingbettet. Denna uppträder vanligtvis inom 1-4 veckor efter bettillfället, ofta åtföljd av feber och generell sjukdomskänsla. Borrelia kan även sprida sig till leder och nervsystem. TBE (en hjärnhinneinflammation orsakad av virus) har till en början ganska diffusa, influensaliknande symptom. Sedermera kan man börja få minnesluckor och drabbas av förlamning i olika kroppsdelar. Tidiga stadier av Borrelia går att behandla med penicillin. Mot TBE finns inget botemedel, däremot kan man vaccinera sig i förebyggande syfte, vilket är klokt om man bor i ett fästingrikt område.

Förebygg och bekämpa fästingar

Se till att skydda dig med heltäckande kläder och stövlar om du ska ut i naturen, komplettera med fästingspray eller elektroniska avvisare. Elektroniska fästingavvisare kan även användas till husdjur. Andra alternativ är spot-on-medel, fodertillskott och fästinghalsband. Ett fästingbett känns i regel inte eftersom djuret injicerar ett bedövningsämne i samband med bettet. Gå därför igenom dig själv, dina barn och husdjur noggrant efter varje utflykt och avlägsna eventuella blodsugare direkt. Investera gärna i en ordentlig fästingplockare så blir proceduren både enklare och säkrare. Om fästingen skadas kan den spruta in mer smittämnen i onödan. Risken minskar om du behandlar med en frysspray innan borttagning. Bränn omedelbart upp avlägsnade fästingar. För att hålla trädgården fästingfri bör du klippa gräsmattan ofta och gärna kalka den några gånger under sommaren. Alternativt använda något likvärdigt preparat som torkar ut fästingarna. Rensa bort ogräs och försök avgränsa tomten så att vilda djur inte kan ta sig in. De bär ofta med sig fästingar. Läs gärna vår guide om fästingar