Hem / Rödcederträ

Rödceder

Rödceder används bland annat för att motverka skadedjur som mal, pälsänger och silverfisk. Ett effektivt sätt att ”skrämma” bort dessa insekter med den doft som rödcederprodukter avger. Här går vi igenom hur rödceder fungerar, var det bör användas samt vilka produkter som finns tillgängliga.

Populära just nu

-20%
Värdepaket
-20%
Värdepaket
-31%
Värdepaket
-9%

Visar alla 29 resultat

-12%
Värdepaket
359 kr
Populär
-9%
-31%
Värdepaket
-20%
Värdepaket
-20%
Värdepaket
-23%
-23%
-23%
-23%
Populär
Ny
Ny
Ny

Vad är rödceder?

Rödceder, eller rödcederträ, är ett träslag som växer i stora delar av världen men kommer ursprungligen från Nordamerika. Det används både till finare virke och till produkter där man utnyttjar rödcederoljans unika egenskaper. Dess latinska namn är Juniperus Virginiana.

Att trädet avger olja är inte något unikt då det finns flera olika slags barrträdsoljor. Det som är annorlunda med rödceder är däremot att den innehåller specifika monoterpener som exempelvis malar och silverfiskar undviker.

Rödceder är även känt för dess doft vilket är orsaken till att oljan används till både smaksättning och doftsättning.

Funktion och förvaring

Rödceder är ett helt naturligt och kemikaliefritt sätt att bli av med skadedjur så som mal och silverfisk. Skadedjur som främst förknippas med små hål på tyger och kläder men som även kan skada tapeter och annat i hemmet.

Den doft som produkter av rödceder utger gillas inte av dessa insekter vilket gör att de söker sig till andra ställen att vara på. Det fungerar alltså inte som ett bekämpningsmedel som dödar insekterna. Med rödceder kan man istället se till att insekterna inte kommer in i byrån, i klädkammaren eller i vissa rum.

Beroende på vilken funktion som önskas kan därmed olika produkter av rödceder användas. På våren, då många fönster står öppna, kan rödcederolja strykas kring fönsterkarmarna för att därmed minimera antalet malar som flyger in. I garderoben kan en påse med rödcederkulor hängas för att de inte ska ta sig in bland kläderna osv.

Då rödcederträ avger olja bör inte träprodukter av rödceder förvaras för nära kläder eller annat material som lätt kan missfärgas. Detta kan ske om kläderna kommer i direktkontakt med träprodukterna under längre tid. Koncentrerad olja i flaska bör även förvaras oåtkomligt för barn då det är farligt att få det i luftvägarna.

Rödceder – Produkterna

Vilka produkter av rödceder som ger bäst effekt avgörs av var de kommer att användas.

Träblock av rödceder

Träblock av rödceder används främst på ställen där långvarigt skydd mot insekterna krävs. Det kan vara i källaren där kläderna förvaras över vintern eller i garderoben.

Fördelen med träblock är att rödcederoljan avges sakta och under lång tid från blocket. Därmed ger det ett långsiktigt skydd. När doften minskat rejält kan blocken bara slipas av med sandpapper för att därigenom öka dess effekt. Man kan även ha på rödcederolja på blocket för att skapa ännu starkare doft.

Rödcederspray

Fördelen med rödcederspray är dess direkta och kraftiga effekt. Det blir en starkare doft mot exempelvis träblock. Men däremot kommer även resultatet minska snabbare över tid. Därmed kan platsen där sprayen används behöva förstärkas med mer spray när doften avtagit.

En annan fördel med spray är att det kan appliceras var som helst utan att det tar någon extra plats. Spraya på fönsterkarmarna på våren för att insekterna inte ska tas sig in eller på trösklar. Kom däremot ihåg att oljan (precis som alla produkter av rödceder) kan ge missfärgningar.

Rödceder i tygpåse / galge

Ska rödceder användas i garderob, klädkammare eller i en byrå är rödcederprodukter i en tunn tygpåse ett smidigt alternativ. Det går självklart att skydda kläderna mot rödcederkuber/bollar med tidningspapper eller annat material men det är viktigt att det inte blir för tätt så att inte doften når ut till malarna och de andra insekterna som inte tål rödceder.

Ett alternativ är att köpa galgringar som träs över galghuvudet. Se däremot till att de inte är direktkontakt med kläderna.

Kompletterande produkter

Funktionen med rödceder är att hålla borta malar, silverfiskar, pälsänger m.m. Men har man fått in dessa insekter i hemmet finns risken att de bara förflyttar sig till annat rum eller ställe där inte rödceder finns. Det kan därmed finnas en fördel att komplettera med feromonbaserade fällor som därmed dödar och minskar populationen.

Dessa fällor innehåller feromoner som lockar till malar, silverfiskar och andra insekter. Dessa fastnar sedan på det klisterark som fällan består av och dör. På malfällorna är det däremot enbart hanarna som lockas till fällan och dör men på detta sätt minskas både populationen och möjligheten för förökning.

Ett annat komplement är att förvara kläder och andra textilier i vacuumförpackningar vid långtidsförvaring.

Vanliga frågor rödceder

Det finns många olika rödcederoljor – Vilken ger bäst effekt?

Om du vill hålla borta mal, silverfiskar och andra små insekter rekommenderas du att köpa rödcederolja från återförsäljare av bekämpningsprodukter mot just insekter. Det innebär en säkerhet att produkterna håller hög kvalité. Det primära är att oljan har hög halt av terpenerna alfa-pinen och beta-pinen.

Är det farligt att få i sig rödceder?

Vid hudkontakt kan det bli något irriterat men genom att tvätta sig med tvål och vatten försvinner detta relativt snabbt. Den produkt som däremot kan vara farlig är koncentrerad olja eller spray. Om en person dricker oljan eller andas in den i större mängd bör sjukvården direkt kontaktas. Ha då flaskan tillgänglig så att du kan berätta vilka ämnen som finns i den olja som personen fått i sig. Flaskor med koncentrerad olja ska förvaras utom räckhåll för barn och husdjur.

När ska rödceder användas?

Många köper in produkter av rödceder när de upptäcker mal eller silverfiskar i hemmet. Men brukar ni ha problem med dessa insekter varje sommar rekommenderas i första hand preventiva åtgärder. Köp in och placera ut rödceder tidigt på våren. Detta både i garderober och vid de fönster som brukar vara öppna vid vädring. Allt för att insekterna inte ens ska flyga in och trivas. Rödceder kan även användas för att få bort bland oinbjudna gäster när problemet uppstått. Kombinera då gärna med en malfälla eller silverfiskfälla för att snabbare bli av med problemet. Kom ihåg att fällorna lockar till sig insekterna och rödceder skrämmer iväg dem. Fällan ska alltså inte placeras på samma ställe som rödceder placeras på.