Hem / Rödcederträ / Rödcederolja

Rödcederolja

Rödcederolja är ett effektivt vapen mot oinbjudna gäster. Det bästa är att oljan endast består av naturliga ingredienser. 

Visar alla 2 resultat


Vad är rödcederolja? 

Rödcederolja (på engelska ”red cedar oil”) är en mycket effektiv och helt naturlig medel för ett rent och väldoftande hem. Oljan utvinns ur rödcederträdet och som bekämpningsmedel är den mest effektiv om den används tillsammans med andra produkter av rödcederträ. 

Oljan bör användas inomhus där doften från rödcederträ håller oinbjudna gäster på behörigt avstånd. Enligt studier är det just de terpener, det vill säga den grupp av kolväteföreningar som finns i rödcederträolja och andra eteriska (eller aromatiska) oljor, som verkar avskräckande.

Så använder du rödcederolja 

Rödcederolja är enkelt att applicera i trånga skrymslen och vrår där det annars kan vara svårt att komma åt. Spreja eller stryk på några droppar rödcederolja på de ställen du vill skydda för att hålla skadeinsekterna på avstånd. Du kan till exempel spreja eller droppa lite olja på insidan av köksskåpen, i garderoben och i byrålådan. Även längs lister och dörrposter är det smidigt och smart att använda olja då skadeinsekterna ofta tar sig in genom springor i grunden eller husväggen. 

Tips! Tänk på att undvika direktkontakt med textilier då rödcederolja kan orsaka missfärgningar.

På de platser där du inte vill eller kan använda olja kan du ersätta den med produkter av rödcederträ istället. På skadedjursbutiken.se hittar du 100% naturliga och väldoftande cederträprodukter, vilket innebär att de är ofarliga att användande inomhus. Därmed är de också en riskfri bekämpningsmetod som vem som helst kan använda sig av, även i hem där det finns barn och/eller husdjur.

Förvaring och hållbarhet 

Efter ett par månader har rödcederträets olja och dess distinkta doft utsöndrats så mycket det bara går. Om du väljer att inte förnya doften i det skedet kommer den att försvinna helt. Väljer du istället att applicera ytterligare olja kommer du att kunna njuta av ett väldoftande, skadedjursfritt hem ytterligare en tid framöver. Har du drabbats av ett stort angrepp som kräver en större insats rekommenderar vi istället att du kontaktar en skadedjurssanerare. Därefter går det bra att fortsätta med rödcederprodukter eller andra typer av bekämpningsmedel i rent förebyggande syfte.

Rödcederoljan bör förvaras mörkt och i rumstemperatur samt utom räckhåll för barn och husdjur. Efter hantering bör du tvätta händerna noga, vilket även rekommenderas om du har fått olja direkt på huden. Rödcederolja får aldrig förtäras eller andas in på sådant vis att den tränger in i luftvägarna.

Vanliga frågor om rödcederolja 

Finns det något särskilt jag bör tänka på när jag använder rödcederolja?

Är det första gången du använder rödcederolja kan du med fördel applicera ett par droppar olja på en bomullstuss och stryka ut oljan på önskad plats. På så vis undviker du också alltför stark och koncentrerad doft. Om du istället väljer att applicera olja direkt från en sprejflaska bör du hålla flaskan på cirka 5-10 centimeters avstånd från platsen/föremålet du ska spreja (golvlister, springor, lådor etc.)

Kan jag kombinera rödcederolja med andra medel eller fällor?

Det går utmärkt att kombinera rödcederolja med exempelvis mal- eller silverfiskfällor samt olika former av insektsmedel i sprejform. Du kan även använda andra produkter av rödcederträ ihop med oljan, som exempelvis galgar eller doftpåsar som med fördel kan hängas i garderoben eller klädkammaren.

Vilket är bäst: rödcederolja eller insektssprej?

Vill du vara garanterad ett 100% naturligt och giftfritt skydd ska du använda rödcederolja, som dock gärna kan kombineras med insektssprej och fällor av olika slag. Vill du dessutom ha en tilltalande doft är rödcederoljan oslagbar, inte minst i badrummet eller i garderoben där den blir en fräsch doftgivare samtidigt som den håller silverfisk och klädesmal på avstånd.