Hem / Lavendel

Lavendel

Skydda kläder och textilier naturligt och giftfritt med lavendel, mot både mal och pälsängrar. Lavendel är en naturlig ört som sedan länge har använts som en beprövad och effektiv metod mot mal. Vackra lavendelpåsar eller doftkuddar med lavendelolja kan placeras enkelt i garderober och byråer för att slippa malätna kläder. På samma gång får du också väldoftande textilier. Lavendeldoften har även lugnande egenskaper som gör att du lättare slappnar av och stressar ner. Placera därför gärna någon lavendelpåse i exempelvis sovrummet eller i ett annat rum där du vill ha lite avslappning.

Populära just nu

-20%
Värdepaket
-40%
-16%
Populär
Ny
-28%
Populär

Visar alla 12 resultat

-16%
Populär
Populär
-28%
Populär
-38%
-20%
Värdepaket
-40%
-29%
-16%
Populär
Ny

Lavendel mot både mal och pälsängrar

I flera århundraden har människor använt sig av lavendel som ett medel mot tygätande insekter. Mal och pälsängrar ogillar doften och undviker därmed utrymmen med lavendeldoft.

Ett populärt sätt är att ta torkad lavendelblom och lägga i små nätpåsar. Det går också att använda eterisk lavendelolja som man droppar på små tygbitar eller doftkuddar. Påsarna och tygbitarna
sprider man ut i byrålådor, garderober och andra utrymmen med textilier som behöver skyddas från mal och pälsängrar.

För extra bra effekt kan man använda lavendel tillsammans med cederträ för att hålla hemmet fritt från småkrypen.

Lavendelolja

Lavendelolja är inte bara bra mot skadedjur utan har många fördelar som gör den till en av de mest populära eteriska oljorna.

Många använder just lavendel för att stressa ner och slappna av då örten anses ha en lugnande och avslappnande verkan. Traditionellt sett har lavendel länge använts för sömnbesvär, rastlöshet, att lätta på spänning, för kramper, dålig blodcirkulation och matsmältningsbesvär.

Det sägs att modern aromaterapi startade under första halvan av 1900-talet med just lavendelolja. Den franske kemisten René-Maurice Gattefossé råkade bränna sina armar kraftigt och sänkte ner armarna i oljan, för det var närmast tillhands. Han upptäckte då oljans läkande egenskaper och lugnande förmåga. Resultaten blev så fantastiska att han därefter ägnade sitt liv åt att studera eteriska oljor.

Lavendelpåsar i linne och tyg

Placera en lavendelpåse i linne eller annan sorts tyg fylld med torkade lavendelblad i garderober. Kläderna kommer att dofta gott samtidigt som man skyddar textilierna mot skadedjur.

När doften börjar avta är det bara att trycka lite lätt på påsen för att frigöra mer lavendeldoft.

Lavendelpåsar är även fina att ha framme som dekoration och kan hängas eller läggas på en plats där den diskret smälter in i inredningen. Även inne på toaletten eller i sovrummet sprider dessa påsar sin underbara väldoft.

Så blir man bäst av med skadedjuren

Innan man placerar ut lavendelpåsar eller något annat med lavendeldoft bör man dammsuga och torka rent utrymmet. Se också till att alla kläder är tvättade.

Sedan är det bara att hänga in en eller två påsar och med jämna mellanrum trycka lite lätt på påsen för att frigöra mer lavendeldoft. Byt ut doftpåsarna efter cirka 60 dagar eller fyll på med nya torkade lavendelblad.

Vi rekommenderar också att placera ut cederträblock eller cederträringar för bästa effekt mot pälsängrar.

Vanliga frågor och svar om lavendel

Vad är lavendel bra för?

Lavendel har en lugnande verkan och har länge använts för rastlöshet, sömnbesvär, att lätta på spänning, för dålig blodcirkulation, matsmältningsbesvär och kramper. Utöver det är den utmärkt att använda för att förebygga mal och pälsängrar.

Hur många droppar lavendelolja ska man ta?

För att sprida lavendeldoften i ett rum är cirka 2–3 droppar lagom att applicera i en doftspridare eller ett glas med varmt vatten. Vill man täcka en större yta kan fler droppar behövas men börja hellre med lite mindre än för mycket, då doften annars kan bli för stark.

Hur ska man förvara lavendelolja?

Förvara lavendelolja på en mörk och sval plats. Om flaskan är mörk klarar den bättre att stå emot ljus.