Hem / Löss / Lössprodukter

Bli av med Löss - produkter

För att bekämpa huvudlöss används lusmedel med dimetikon eller växtoljor. Använd alltid luskam vid misstanke om löss och kamma även efter att lusmedel har använts för att säkerställa dess resultat. För att skydda sig mot löss kan lusspray användas dagligen. Sprayen skapar ett effektivt skydd i ca 7 timmar.  Se mer information i vår guide under produkterna. 

Populära produkter

-20%

Visar alla 8 resultat

-20%
Ny

Så fungerar lusmedel

Huvudlöss förekommer främst hos barn mellan 3 – 11 år men kan även förekomma i andra åldersgrupper. Lössen lever på hårbotten och upptäcks oftast genom att klåda uppstår. Finns misstanke om löss bör luskam alltid användas - även om ingen klåda uppstått. Upptäcks löss och gnetter bör dessa direkt behandlas med lusmedel.

Användning – Bekämpa huvudlöss

  • Kamma ut håret
Vid längre hår är första steget att kamma ut det med vanlig hårborste. Är det ”trassligt” är det betydligt svårare att använda luskammen effektivt. 
  • Kamma med luskam
Vid misstanke om löss, eller om det finns löss på förskola/skola, kan en luskam användas för att söka igenom håret. Kamma systematiskt från hårbotten och utåt. Kontrollera kammen efter varje kamning genom att ”stryka av” den mot vitt underlag. Då kommer lössen att ses tydligt. Beräkna ca 30 minuter för att gå igenom ett halvlångt hår. 
  • Behandla med lusmedel – Följ instruktionerna
Då olika lusmedel ska appliceras och användas på olika sätt är det mycket viktigt att läsa instruktionerna på förpackningen. Exempelvis ska medlet antingen appliceras i torrt eller blött hår. Tvätta alltid ur medlet med vanligt schampo. 
  • Kontrollera med luskam
Kontrollera håret dagarna efter att behandling genomförts. Upptäcks löss behöver lusmedel användas igen (se punkt 3). 
  • Återbehandling
Även om lössen uppfattas vara borta efter 9 – 10 dagar ska de flesta lusmedel användas en ytterligare gång efter denna tid. Det finns nämligen en risk att de få gnetter som överlevt behandlingen kläcks efter den perioden. 
  • Kamma i 14 dagar
Fortsätt att använda luskam 1 – 2 gånger per vecka, i två veckor, efter återbehandlingen. Detta för att upptäcka eventuella nya löss. 

Välj rätt produkt

Inom medicintekniska produkter finns tre produkter att välja på.De allra flesta blir fri från löss med dessa produkter. Det finns även receptfria läkemedel som kan användas men det bör alltid vara ett sekundärt val. Detta bland annat utifrån att lössen kan bli resistenta mot läkemedel. 

Lokal behandling med produkter som innehåller dimetikon är förstahandsval vid behandling av huvudlöss / Läkemedelsverket

 Linicin Solution – 15 Min  

Lusmedel som innehåller dimetikon. Det både kväver lössen samt förhindrar att gnetter utvecklas. Medlet appliceras på torrt hår och sköljs sedan bort efter 15 minuter. Använd vanligt schampo för att få bort allt medel. Använd igen efter 9 – 10 dagar. Ska aldrig användas i förebyggande syfte. Åldersgräns 6 månader. Innehåll: Dimetikon, tokoferylacetat (vitamin E), prunus dulcis (mandelolja), prunus armeniaca (aprikoskärneolja).Läs alltid instruktionerna på produkten innan den används!
Linicin Solution 100 ml forpackning

Linicn Schampoo – 10 Min  

Lusmedel som är fritt från både allergener och insektsgift, innehåller växtoljor. Kväver löss samtidigt som utvecklingen av gnetter förhindras. Appliceras som ett vanligt schampo, låt verka i 10 minuter och skölj ur medlet. Ska aldrig användas i förebyggande syfte. Åldersgräns 2 år.Innehåll: Vatten, kokamidopropylbetain, glycerillaurat, polyglyceryl-3-kaprat, dimetylglutarat, dimetyladipat, laurylglukosid och grapefruktextrakt.Läs alltid instruktionerna på produkten innan den används!
Linicin Schampo 100ml forpackning

Luskam

En luskam har långa, och tätt sittande, tänder. Använd kammen från hårbotten och utåt för att upptäcka löss och gnetter. Stryk kammen mot ett vitt underlag (exempelvis papper) efter varje kamning för att därmed lättare se lössen. Det finns även elektriska modeller som ger ifrån sig ett litet ljud när löss fastnat på kammen.
Luskam for langt/tjockt har forpackning

Skyddande produkter

LussnoddenLussnodden är en speciell hårsnodd som är behandlat med ett medel som gör att lössen håller sig på avstånd. Kan därmed användas i preventivt syfte vid exempelvis skolstarter eller när det är bekräftat löss i klassen. Håller sin i effekt i upp till 100 tvättar. LussprayLusspray som används förebyggande. Kan exempelvis användas om familjemedlemmar/klasskompisar har löss. Spraya på torrt hår en gång per dag vilket ger ett skydd mot löss i 7 timmar. Åldersgräns 2 år.

Tips för bättre resultat

Sterilisera i kokande vattenKammar steriliseras enklast i kokande vatten. Det är även möjligt att lägga de i en påse/låda i frysen. Behandla alla samtidigtOm flera i familjen har löss bör alla behandlas vid samma tillfälle. Använd luskam för att kontrolleraAnvänd alltid luskam dagarna efter att behandling har genomförts för att kontrollera att alla löss försvunnit. Efterbehandla hårbottenEn del upplever att hårbotten blir mycket torr efter en behandling av lusmedel. I detta fall kan hårbotten-gel användas.

FAQ 

Kan lusmedel användas på barn under 2 år?

På flera produkter anges att medlet inte bör användas på barn under 2 år. Om så små barn får löss bör istället personal på barnavårdscentralen kontaktas för råd.

Vad är Tenutex?

Tenutex är ett receptfritt läkemedel som kan användas vid problem med löss i hårbotten. I första hand bör däremot luskam och lusmedel användas för att bli kvitt problemet.

Kan gravida använda lusmedel?

Om gravida behöver använda lusmedel bör läkare först kontaktas.