Luskammar

Luskammar används både för att upptäcka lusangrepp samt för att få bort löss och gnetter. Använd kammen vid ”högrisksäsonger” så som terminsstarter i skolan/förskolan. Upptäcks löss i håret kan lusschampo användas för ännu mer effektiv bekämpning.

Visar alla 4 resultat

-20%

Så luskammar du – steg för steg

När ska luskammar användas?

Högriskperioder

Löss sprids främst på skolor/förskolor vid terminsstarter. Framförallt sker detta genom fysisk kontakt mellan barnen under lek. Om skolan ger ut information om att det finns barn med löss bör kammen användas 1 - 2 gånger i veckan för att upptäcka lössen. 

Efter behandling med lusmedel

Om lusschampoo har använts bör luskam användas för att få bort döda löss/gnetter samt för att kontrollera att behandling har gett resultat.

Hur ska luskam användas?

  • Upplyst och med ljus handduk

Kamma håret i ett tydligt upplyst rum (badrum är ofta bra). Har personen långt hår kan sedan en vit handduk läggas på axlarna för att därmed upptäcka löss som eventuellt ramlar ner från kammen/håret. 

  • (Borta ut håret)

Vid långt/tovigt hår är det viktigt att först borsta/kamma ut det. I annat fall kommer det bli svårt att använda luskammen. 

  • Bena upp och kamma ut

Vid medellångt och långt hår – skapa en mittbena. Använd därefter luskammen från hårbotten och ut till hårtopparna. Kontrollera kammen mot ett vitt papper för att lättare se om löss eller gnetter (ägg) har fångats upp. 

  • Om löss upptäcks

Även om löss och gnetter kan kammas bort så är det säkrare att använda lusschampoo. Detta medel kväver lössen under 10 – 15 minuter.

Vilken modell passar dig?

Klassiska luskammar

Clinic luskam är en standardmodell som passar de flesta. Genom att ha långa och styva tänder samt vara ljus i färgen upptäcks lössen när kamning sker. 

För tjockt hår

LiceWorld luskam passar dig med långt och/eller tjockt hår. Det som framförallt karaktäriserar kammen är att tänderna har rundade ändar för att därmed lättare kunna användas. 

Elektrisk luskam

Elektriska luskammar ger ifrån sig ett ljud när en lus fastnar i kammen. Därmed behöver kammen inte hållas av mot ett papper vid varje kamning.

Frågor & Svar Luskammar. 

Vad menas med att kammen är CE-märkt enligt medicinsk standard?

CE-märkning innebär att produkten uppnår vissa specifika krav på exempelvis material och funktion. Märkning används inom flera olika områden, exempelvis elektronik och medicinska produkter. Det är alltså en säkerhetsmärkning som påvisar hög standard.

Vilka får lättast huvudlöss?

Det är framförallt barn som går i förskola upp till mellanstadiet som får hårlöss. Men det förekommer även i andra åldrar. Detta exempelvis om barnet fått löss och dessa sedan spridit sig till andra familjemedlemmar.

Finns det medel som skyddar mot löss?

Ja, Linicin Prevent Spray skapar ett skydd i minst 7 timmar. Medlet är utan färg och doft som människor kan uppfatta. Däremot uppfattar lössen en doft som de undviker.