Ogräsmedel

Ogräs kan snabbt sprida sig i trädgårdar både i gräset, på gångar, uteplatser och andra ställen där det är ovälkommet. Använd rätt produkter för att bli av med ogräs i gräsmatta, rabatter och trädgårdsland effektivt och så miljövänligt som möjligt.

Vi har i vår webbutik flera godkända och högkvalitativa ogräsmedel som är effektiva på att aktivt motverka ogräs i gräsmattan eller på din uteplats.

Visar alla 6 resultat

-17%
-20%

Olika typer av ogräsmedel

Det finns flera olika former av ogräsmedel och vissa fungerar bättre på mindre ytor för punktbehandling och andra för större ytor.

Det finns också flera typer av ogräsmedel beroende på om man vill förhindra att nytt ogräs kommer upp eller om man vill bli av med det som redan har växt över marken.

Kontaktogräsmedel

Ett kontaktogräsmedel dödar de växter som kommer i kontakt med medlet. Resultatet kommer inom några timmar genom att ogräset börjar vissna. Det som är viktigt att veta att det bara tar hand om den del som är ovan jord då medlet inte påverkar rotsystemet.

Kontaktogräsmedel kan vara bra att använda för ettåriga ogräs som sprids via frön.

Systemiska ogräsmedel

De systemiska ogräsmedlen absorberas av bladen och tar sig vidare till rotsystemet. Detta medel förhindrar att ogräset växer. Resultatet kan ses 1 till 3 veckor efter behandling.

Systemiska ogräsmedel passar bra vid bekämpning mot flerårigt ogräs som sprids via rötter och frön.

Kombinerade ogräsmedel

Det finns även några kombinerade ogräsmedel som verkar både systematiskt och vid kontakt.

Selektiv och icke-selektivt medel mot ogräs

Ibland förekommer andra begrepp när det kommer till ogräsmedel. Selektiv innebär att medlet dödar ogräs men lämnar gräsmattan ifred. Det kan vara bra på en annars fin och väletablerad gräsmatta.

Icke-selektivt medel dödar i stället all växtlighet, även gräs. Därför kan vara viktigt att noggrant läsa på förpackningen vilket medel det är man köper om man är rädd om sin gräsmatta.

Så får du bort ogräset effektivt, tryggt och säkert

Ogräsmedel kan innehålla många typer av kemikalier som kan vara skadliga för både djur och växtlighet. Därför är det viktigt att värna om dessa i samband med ogräsbekämpning. Undvik exempelvis att behandla områden där det finns bin. De tar stor skada av ogräsmedel och är viktiga för naturen.

Välj ett ogräsmedel som är extra skonsamt mot djur. Ogräsmedel som innehåller ättika är oftast mer miljövänligt än andra sorter. Att välja ett milt medel är extra viktigt för områden med känsliga växter och om det finns frukt och grönsaker i närheten. Om ytan snart ska användas för plantering är det bra att utgå från ett ogräsmedel som bara behöver verka under en dag.

För att bli av med en större växt som har rötter är ofta en gel att föredra. Den stryks på stammen och behandlingen upprepas flera gånger innan växten försvinner.

Perfekt dag för att bekämpa ogräs är en vindlös och varm dag när det inte förutspås något regn de närmaste 48-72 timmarna. Det ger allra bäst effekt.

Säkerheten för barn och djur i samband med ogräsbekämpning

Välj en produkt som är ett husdjursskyddat ogräsmedel och se till att både barn och husdjur håller sig inomhus när ogräsmedlet appliceras. Titta på förpackning hur lång tid som rekommenderas att inte vistas på platsen. Tiden brukar vara mellan 24-72 timmar.

När ett område är behandlat är det bra att täcka över för att hindra husdjur och vilt att exponeras för kemikalierna.

Ta bort ogräs manuellt

De flesta ogräsmedel ska inte användas där det växer något som ska ätas. Då är ett alternativ att ta bort ogräset manuellt. För att underlätta finns det speciella ogräsplockare som smidigt griper tag om rötterna och drar upp hela ogräset med rötter ur jorden.