Löss » Guide mot Huvudlöss (2021)

harlus

Snabbguide

Så vet du om du har löss

Kliar det i hårbotten? Då finns det risk för att du har fått löss. Det kan vara både jobbigt och obehagligt att drabbas av huvudlöss, men ju förr du upptäcker dem desto snabbare kan du bli av med dem. Här kan du läsa mer om hur du enkelt tar reda på om du eller barnen har drabbats av löss.

Ett enkelt test

Med ett enkelt test i tre steg vet du om du eller någon annan familjemedlem har löss.

Steg 1: Kamma hela håret med en luskam. Det är viktigt att kamma hela vägen från hårbotten till hårtoppen.

Steg 2: Kamma över handfatet eller något annat vitt underlag för att lättare uppräcka eventuella löss.

Steg 3: Använd vitt hushållspapper för att rengöra kammen efter varje kamning. Det är viktigt att du tittar noggrant på pappret för att se om någon lus följde med. Små löss är ljusa i färgen och kan vara svåra att se med blotta ögat.

Ett annat enkelt sätt att ta reda på om det går löss i familjen är att leta lusägg i hårbotten. Lusägg, även kallat för gnetter, kan vara lättare att upptäcka än lössen. Lössen rör sig snabbt i hårbotten och därför kan de vara svåra att se. Äggen är cirka en millimeter långa och sitter på hårstrået nära utväxten. Oftast är de gulvita, men om lusen är kvar inne i ägget är färgen något mörkare. Med en bra luskam är det lätt att hitta äggen.

Om du har löss

Om du upptäcker att du eller dina barn har löss bör ni sätta igång en behandling med avlusningsmedel så snart som möjligt. Följ instruktionerna noggrant och kom igång att göra en uppföljande behandling efter två veckor.

Återsmittad?

Det är inte ovanligt att få löss flera gånger. Framför allt barn på förskolan och dagis återsmittas lätt. Det finns medel som du kan använda i förebyggande syfte. Det är en spray som heter Linicin Prevent och den ska appliceras på morgonen.

Betyg på guiden: