Löss » Guide mot Huvudlöss

harlus

För att bekämpa huvudlöss används lusmedel med dimetikon eller växtoljor. Använd alltid luskam vid misstanke om löss och kamma även efter att lusmedel har använts för att säkerställa dess resultat. För att skydda sig mot löss kan lusspray användas dagligen. Sprayen skapar ett effektivt skydd i ca 7 timmar.  Se mer information i vår guide under produkterna. I denna guiden går vi genom allt du behöver veta om löss!

Snabbguide

Kontrollera: Använd luskam för att kontrollera barnens hår under slutet av sommaren och vid skolstarten. Ju tidigare eventuella lusangrepp upptäcks desto bättre. 

Skydda: Använd Linicin Prevent Spray i håret för att skapa effektivt skydd mot huvudlöss. Används primärt vid högrisksäsonger, exempelvis skolstarter. 

Bekämpa: Bekämpning av hårlöss sker med Linicin lusschampoo.  För barn mellan 6 månader och 2 år rekommenderas istället den lite mildare Linicin Solution.

Vi rekommenderar

Så vet du om du har löss

Kliar det i hårbotten? Då finns det risk för att du har fått löss. Det kan vara både jobbigt och obehagligt att drabbas av huvudlöss, men ju förr du upptäcker dem desto snabbare kan du bli av med dem. Här kan du läsa mer om hur du enkelt tar reda på om du eller barnen har drabbats av löss.

Ett enkelt test

Med ett enkelt test i tre steg vet du om du eller någon annan familjemedlem har löss.

Steg 1: Kamma hela håret med en luskam. Det är viktigt att kamma hela vägen från hårbotten till hårtoppen.

Steg 2: Kamma över handfatet eller något annat vitt underlag för att lättare uppräcka eventuella löss.

Steg 3: Använd vitt hushållspapper för att rengöra kammen efter varje kamning. Det är viktigt att du tittar noggrant på pappret för att se om någon lus följde med. Små löss är ljusa i färgen och kan vara svåra att se med blotta ögat.

Ett annat enkelt sätt att ta reda på om det går löss i familjen är att leta lusägg i hårbotten. Lusägg, även kallat för gnetter, kan vara lättare att upptäcka än lössen. Lössen rör sig snabbt i hårbotten och därför kan de vara svåra att se. Äggen är cirka en millimeter långa och sitter på hårstrået nära utväxten. Oftast är de gulvita, men om lusen är kvar inne i ägget är färgen något mörkare. Med en bra luskam är det lätt att hitta äggen.

Om du har löss

Om du upptäcker att du eller dina barn har löss bör ni sätta igång en behandling med avlusningsmedel så snart som möjligt. Följ instruktionerna noggrant och kom igång att göra en uppföljande behandling efter två veckor.

Återsmittad?

Det är inte ovanligt att få löss flera gånger. Framför allt barn på förskolan och dagis återsmittas lätt. Det finns medel som du kan använda i förebyggande syfte. Det är en spray som heter Linicin Prevent och den ska appliceras på morgonen.

Frågor och svar

Är det bara barn som kan få löss?

Nej, men det är överlägset vanligast att barn får hårlöss. Det beror på att de utsätts för större smittorisk när de leker tillsammans. Löss sprids framförallt vid kontakt hår till hår.

Är hårlöss ett tecken på dålig hygien?

Nej, risken att få hårlöss påverkas inte av den personliga hygienen.

Kan lössen överleva på kläder och textilier?

Lössen livnär sig, och förökar sig, på hårbotten. Den kan enbart överleva 24 timmar utanför hårbotten och efter 4 timmar mister den sin förmåga till fortplantning. De kan teoretiskt överleva på kläder men det är mycket ovanligt att lössen sprids via klädesplagg.

Vi har hittat lusägg i håret – behöver behandling ske?

Gulvita/vita ägg tyder på att det inte finns någon lus i ägget. Därmed behöver inte heller någon behandling genomföras. Är det mörka ägg, eller om löss upptäcks, bör däremot behandling med lusschampo ske.

Kan lusspray användas som skydd om löss upptäcks på skolan?

Ja, Linicin Prevent ger ett skydd mot huvudlöss i upp till 7 timmar. Det dödar däremot inte eventuella löss som redan finns i hårbotten.

Klicka för att se fler Lössprodukter

Betyg på guiden:

4.3/5 - (19 votes)