Fästingplockare

Hur försiktigt man än är för att kontrollera kroppen efter fästingar händer det ibland att någon envis rackare biter sig fast. Eftersom det är bra att ta bort dem så fort som möjligt är det bra att vara förberedd och ha en praktisk fästingplockare hemma.

Här i webbutiken hittar du smidiga fästingplockare som går att använda både till människor och djur. Vi har även andra effektiva fästingprodukter som fästingspray för att förebygga fästingar.

Visar alla 4 resultat

-22%
Det ursprungliga priset var: 89 kr.Det nuvarande priset är: 69 kr.
-22%
Det ursprungliga priset var: 89 kr.Det nuvarande priset är: 69 kr.

Fördelar med att använda fästingplockare

En fästingplockare är många gånger bättre än att plocka en fästing med fingrarna eller ett papper. En plockare ger ett bättre grepp och den är lätt och säker att använda.

En viktig fördel är att man undviker att pressa samman fästingkroppen, vilket annars innebär att man pressar in eventuell smitta i bettet. Det är också lättare att få bort hela fästingen så att inga rester blir kvar.

En fästingplockare går precis lika bra att använda både till människor och djur. Det är mycket enkelt att använda plockaren genom att sätta den över fästingen och dra bort den i ett enda drag.

Så tar man bort en fästing

Om en fästing har bitit sig fast i huden är det viktigt att ta bort den så fort som möjligt. Fästingar är smittbärare för både borrelia och TBE och risken att smittas ökar ju längre tid fästingen får sitta kvar.

För att inte råka klämma ur fästingen eventuella smittsamma ämnen är det bästa sättet att använda sig av en speciellt framtagen fästingplockare.

Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut. När fästingen lossnat tvättas bettet med vatten och tvål. Skulle delar av fästingen sitta kvar stöts detta vanligtvis bort av sig själv efter ett tag. Det är alltså ingen fara och det går bra att låta kroppen sköta detta själv.

Sätt att förebygga fästingar

Eftersom fästingar bär på sjukdomar som kan smitta oss människor är det alltid bra att förebygga mot fästingar så gott det går. Tänk på att fästingsäsongen kan vara hela perioden april – oktober eller till och med längre om det är en mild vinter.

  • Fästingmedel – Det finns smidiga fästingspray att spraya på oskyddade kroppsdelar samt på kläder för att undvika fästingar.
  • Använd heltäckande kläder i naturen som långa byxor instoppade i strumpor eller stövlar och långärmad tröja eller skjorta. För att snabbt upptäcka eventuella fästingar är det bra att bära ljusa kläder men samtidigt är det mindre risk att dra till sig fästingar om man i stället väljer mörka kläder.