Myggmedel

Ha alltid med myggmedel i vĂ€skan under sommaren – det kommer att behöva anvĂ€ndas.  Vi guidar till vilka myggmedel som fĂ„tt bĂ€st i test och vilka som Ă€ven kan anvĂ€ndas pĂ„ smĂ„barn (under 3 Ă„r).

Fördelar med myggmedel

  • Enkelt att alltid ha med
  • Finns Ă€ven för smĂ„barn
  • Effektivt vid bĂ€rplockning, promenader osv.

Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.


Snabbguide: Funktion och anvÀndning

  1. Ska vara godkÀnt av kemikalieinspektionen
Samtliga myggmedel som sÀljs via vÄr butik Àr godkÀnda av kemikalieinspektionen. Det förekommer dÀremot regelbundet att olika medel sÀljs pÄ den svenska marknaden utan att detta tillstÄnd finns. VÄr rekommendation Àr att enbart köpa kÀnda mÀrken!
  1. Se upp med ÄldersgrÀnsen!
Beroende pÄ innehÄll finns det ÄldersbegrÀnsning pÄ de flesta myggmedel. En del har grÀnsen pÄ 3 Är medan andra har 12/13-ÄrsgrÀns. De med hög ÄldersgrÀns har ofta hög grad av DEET. Det finns Àven medel som kan anvÀndas för barn under 3 Är. Bland dessa finns exempelvis mÀrket Noskito.
  1. Enbart oskyddad hud
Myggmedel Ă€r en slags bekĂ€mpningsmedel och Ă€r inte tĂ€nkt att anvĂ€ndas för att smörja in hela kroppen utan enbart oskyddad hud. Önskas skydd för barnen nĂ€r de leker pĂ„ stranden Ă€r en T-shirt eller UV-badklĂ€der en grund.
  1. Undvik ögon och lÀppar
Undvik att applicera myggmedel pĂ„, eller nĂ€ra, ögon och lĂ€ppar. Det gĂ€ller sĂ€rskilt pĂ„ barn som lĂ€ttare kan rĂ„ka fĂ„ i sig medlet.  

Myggmedel med eller utan DEET

DEET Àr det bekÀmpningsmedel som frÀmst anvÀnds för att hÄlla myggen pÄ avstÄnd. De starkaste produkterna har kring 20 %-vikt DEET, exempelvis MyggA Stick vilket ger en ÄldersgrÀns pÄ 13 Är. MÀrkets myggspray har dÀremot bara 9,5%-vikt och kan dÀrmed anvÀndas pÄ barn över 2 Är. DÄ DEET Àr ett kraftfullt bekÀmpningsmedel ska det anvÀndas begrÀnsat eftersom det bÄde kan vara skadligt (vid överanvÀndning) för mÀnniskor och miljö. Sjö&Hav har DEET-fritt myggmedel. Ett myggmedel som fÄtt gott betyg i flera tester och som innehÄller ekocertifierad citroneukalyptus.

Vanliga frÄgor om myggnÀt

Finns det myggmedel för smÄbarn?

Ja, ett par producenter har tagit fram effektiva myggmedel som kan anvÀndas av barn under tre Är. Men komplettera gÀrna med myggnÀt och andra skyddande produkter.

Finns det miljövÀnliga alternativ?

Sjö&Hav har ett sortiment av mygg- och fÀstingmedel som Àr helt vÀxtbaserade. DÀrmed Àr de helt fria frÄn DEET och helt nedbrytbart. Aftonbladet har gett mÀrket 5/5 av betyg

GÄr det att anvÀnda myggmedel och solskyddsmedel samtidigt?

Ja, i detta fall ska solskyddsmedlet först appliceras och dÀrefter myggmedlet. Efter bad behöver nytt medel appliceras.