Insektsfångare

Insektsfångare är fällor som på olika sätt bekämpar insekter. Vilken fångare som bör väljas beror på vilka insekter som ska bekämpas samt omfattningen av problemet.

Visar alla 14 resultat

-9%
-10%
-11%

Snabbguide: Funktion och användning

  1. Välj rätt fångare utifrån behov
Se vår guide ”Välj rätt insektsfångare” längre ner i artikeln. Välj den insektsfångare som passar utifrån behov och läs instruktionerna som medföljer.
  1. Placera ut
Placera ut fångaren där insekterna brukar hittas. Men kom ihåg att flera av dessa modeller lockar till sig insekter via lukt, färg eller ljus vilket kan öka antalet insekter i närheten av fångaren. Placera den därmed inte precis vid ett matbord eller vid solstolarna.
  1. Kontrollera effekt
Kontrollera hur många insekter som fångats efter någon vecka. Är fångsten liten kanske fångaren står på fel ställe, alternativt har populationen redan minskat kraftigt.

Välj rätt insektsfångare

Välj insektsfångare främst utifrån om den ska användas inomhus eller utomhus men även utifrån vilka insekter som ska fångas.
  • Klisterfällor (Inomhus / Altan)
Klisterfällor lockar till sig insekter genom lukt, lockämne eller färg. När insekterna landar på fällan fastnar de på klisterarket/klisterremsan och dör. Bland dessa finns exempelvis malfällor, flugfällor och allmänna längre klisterremsor som fångar flera olika slags insekter. Fördelen är att dessa inte behöver någon ström och kan placeras var som helst. Dessutom kan de i vissa fall vara speciellt anpassade för specifika insekter.
  • Insektsfångare med UV-ljus (Inomhus / Altan / Stall)
Med UV-ljus lockas insekterna till dessa insektsfångare varpå de dör blixtsnabbt av spänningen som ges via ett inre galler. Tack vare ett yttre galler kan inte människor eller husdjur komma åt det strömförande gallret. För husvagn och camping kan uppladdningsbar fångare vara ett smidigt alternativ. Generellt ska dessa enbart användas inomhus eller i fuktfria miljöer. Fördelen är att dessa fångar en stor mängd olika insekter. Rekommenderas för exempelvis altaner.
  • Mygg- och knottfångare (Utomhus)
De allra största insektsfångarna bekämpar myggor och knott i hela trädgården. Med hjälp av gasol skapas uppvärmd koldioxid som lockar till sig dessa insekter över en yta på upp till 4000 kvadratmeter. De sugs sedan in i fångaren som kan behöva tömmas 1 - 2 gånger per säsong. Det effektivaste sättet att minska mygg och knott i trädgården. Fördelen är att dessa kan få bort en hel population av mygg/knott i en hel trädgård. Något som de andra fångarna aldrig uppnår.

Vanliga frågor om insektsfångare

Är insektsfångare med elektriska spänning farlig för barn eller husdjur?

Nej, så länge som skyddsgallret är intakt kan inte husdjur eller barn komma åt de strömförande delarna. Överlag ska däremot produkter som drivs med el hållas på behörigt avstånd från barn och djur.

Vad är alternativet om vi inte vill locka till oss insekter?

Insektsfångare lockar till sig insekterna på olika sätt. Därmed kan mängden öka i närheten av fångaren. Ett alternativ kan vara att köpa produkter som skapar myggfria zooner. Exempel är Mr Mosquito (inomhus) och Thermacell (utomhus) vilka bägge gör att knott och mygg avlägsnar sig.

Har någon insektsfångare fått Bäst i Test?

Mosqutio Magnet Independence och Predator Dynamic är två modeller som bägge vunnit olika tester. Detta inom mygg- och knottbekämpning som sker utomhus. Någon oberoende test på UV-fångare har vi ännu inte hittat.