Bananfluga » Ultimata Guiden

bananfluga

Alla är vi väl då och då med om att vårt kök plötsligt har invaderats av bananflugor. Men var kommer de egentligen ifrån och hur blir man av med dem?

Bananflugorna svärmar gärna omkring kring din färska frukt eller kring dina sopor och dessa små flugor kan plötsligt öka explosionsartat under vissa perioder under året. Bananflugorna lever överallt i vår svenska natur och under sensommaren och hösten letar de sig gärna in i våra hus för att lägga sina ägg och föröka sig bland våra frukter och matrester. När du köper frukt i affären är det också vanligt att få med sig bananflugor hem eftersom det kan finnas många ägg gömda bland frukten som snart kläcks och börjar föröka sig ännu mer.

Bananflugorna förökar sig i en otroligt snabb takt och några få flugor kan mycket snabbt bli flera hundra. En hona kan faktiskt lägga upp till 500 ägg under loppet av drygt en vecka så det är inte konstigt att de plötsligt dyker upp mängder av bananflugor i ditt kök på en väldigt kort tid.

Bananflugor älskar värme, mogen frukt, gammal mat, sopor och urdruckna vinflaskor. De är ju egentligen inte farliga och gör inte heller någon skada i hemmet men det är kanske inte så trevligt med flera tusen ägg på fruktfatet. Eftersom de förökar sig så snabbt är de inte helt lätta att bli av med, men det finns faktiskt en hel del knep att ta till. Läs vidare för att ta del av våra tips för hur du undviker invasioner av bananflugor samt vad du ska göra om de redan råkat ut för dem.

Snabbguide: Bananfluga

Har du irriterande bananflugor i hemmet? Följ vår snabbguide för att enkelt få bort dem från ert hem.

Bekämpa bananflugor med…

  • Bananflugefälla: Det finns ett par olika modeller av bananflugefällor. De har däremot samma funktion. I en behållare finns en vätska som bananflugorna attraheras av och dras till. Väl där drunknar de i vätskan.

    Ett alternativ är att ha ett klisterlock som kan bytas ut vilket gör att vätskan håller sig längre. Dessa fällor bör vara det bästa sättet att få bort bananflugor. Men kom ihåg att städning och renhållning bör ske samtidigt som fällorna ställs ut.

  • Insektsspray: Insektsspray kan även används för att bekämpa bananflugor. Spraya direkt på insekterna för en ”knock-down” effekt. Kan även sprayas i springor och där insekterna ofta förekommer.
  • Flugpenna: Dra streck med flugpennan där du inte vill att bananflugorna ska passera. Kan exempelvis genomföras på fönsterkarmar. Om flugorna sätter sig på giftet kommer de att dö. Används däremot främst för att skydda specifika delar av hemmet. För att bli av med bananflugorna i hela hemmet är det främst fällor för bananflugor som rekommenderas.

Förebygg problem med bananflugor

  • Ta bort födan: Det absolut bästa sättet att få bort bananflugor är att hålla bort den föda som de söker sig till. Får ni problem med bananflugor bör frukten inte ligga framme och diskbänken alltid hållas ren.
  • Se över sophanteringen: Utöver gammal frukt och andra livsmedel kan bananflugor dras till matrester i soporna. Se till att ha tättslutande lock och ha behållarna i skåp. Det är även bra att slänga hushållssoporna flera gånger i veckan.
  • Byt ut krukväxterna: Vissa krukväxter attraherar bananflugor mer än andra. Vid problem med bananflugor kommer det tydligt visas vid vilka växter som flugorna trivs. Byt ut dessa mot andra krukväxter eller ställ dessa växter på annat ställe under den tid som problemen består.

Fakta om bananflugor

Bananflugan har fått sitt namn på grund av att den ofta påträffas runt omkring frukt. Dess livslängd är ungefär en månad och utvecklas från ägg till larv och puppa innan den är en fullt utvecklad fluga. Processen från ägg till fluga tar ca 8 dagar. Trots att livslängden är så kort så hinner den producera många ägg och föröka sig ordentligt under den tiden. Bananflugan trivs i rumstemperatur.

Bananflugans kropp är gul-brun med svarta ringar runt magen och dess ögon är tegelröda. Hanarnas kropp är mörkare på baksidan och har en svart fläck på bakkroppen. Bananflugans utseende är ju dock svårt att urskilja eftersom den är så pass liten. Honan blir bara runt 2,5 mm lång och hanarna något mindre.

Hur kan jag förebygga problem med bananflugor?

Ta bort födan: Det enklaste sättet att förebygga problem med bananflugor är att helt enkelt se till så att de inte kan hitta den föda som de söker. Det gör du genom att se till att ingen frukt eller några matrester ligger framme. Låt inte disk ligga i diskhon för länge, se till att diskbänken hålls ren och ta bort diskrester från diskhon direkt. Rengör även returflaskor och liknande och lämna inga vinskvättar framme. Det är viktigt att övermogen och skadad frukt alltid förvaras i kylen annars dyker bananflugorna upp på nolltid.

Se över sophanteringen: Bananflugorna dras gärna till matresterna i dina sopor. Se därför till att ha tätslutande lock på dina sopor och att behållarna står i ett skåp. Var också noga med att bära ut hushållssoporna varje dag. Framförallt under den säsong då bananflugorna trivs som bäst.

Byt ut krukväxterna: Vissa krukväxter attraherar bananflugor mer än andra. Vid problem med bananflugor kommer det tydligt visas vid vilka växter som flugorna trivs. Byt ut dessa mot andra krukväxter eller ställ dessa växter på annat ställe, gärna utomhus om det är möjligt.

Sänk temperaturen: Se till att vädra ut ordentligt och håll nere inomhustemperaturen om det är möjligt. På så sätt kan du få flugorna att vilja söka sig utomhus istället.

Få bort ägg från avloppet: Bananflugorna lägger gärna ägg precis i avloppsmynningen. Häll kokande vatten i avloppen så kommer äggen att koagulera och kan därmed inte utvecklas till nya bananflugor.

Hur blir jag av med bananflugor?

Fällor: Det finns några olika modeller av fällor för bananflugor att köpa och de alla har samma funktion. De består av en behållare med vätska som bananflugorna attraheras av och dras till och när de väl har tagits sig dit så drunknar de. Man kan även ha ett klisterlock på fällan som kan bytas ut vilket gör att vätskan håller sig längre.

Dessa fällor bör vara det bästa sättet för att få bort bananflugor. Men kom ihåg att städning och renhållning bör ske samtidigt som fällorna ställs ut. I annat fall minskas dess effekt avsevärt.

Har du barn hemma kan det vara smart att satsa på en fälla där blandningen inte kan vältas ut eller råka drickas.

Insektsspray: Insektsspray används för att bekämpa bananflugor, mal, pälsänger och andra små insekter. Spraya direkt på insekterna för en ”knock-down” effekt. Den kan även sprayas i springor och på andra ställen där insekterna ofta förekommer.

Flugpenna: Flugpennan består av en gift och används genom att du drar streck med pennan där du inte vill att bananflugorna ska passera, exempelvis på fönsterkarmar. Om flugorna sätter sig på giftet kommer de att dö. Flugpennan används däremot främst för att skydda specifika delar av hemmet. För att bli av med bananflugor i hela hemmet är det främst fällor som rekommenderas.

Hemmagjorda fällor: Det kan även fungera att göra en hemmagjord fälla. Vanligtvis använder man sig då av vinäger blandat med honung i en skål, samt ett par droppar diskmedel. Flugorna lockas till doften av vinäger och honung men drunknar när de väl når fram. Diskmedlet gör att ytspänningen sänks vilket leder till att flugan sjunker direkt och drunknar.

En annan variant kan vara en skvätt vinäger i en flaska utan kork men med plastfolie på toppen som du gjort ett hål i. Bananflugorna söker sig därmed förhoppningsvis till flaskan och tar sig ner genom hålet men kan inte ta sig ut när de väl tagit sig in i flaskan.

Dessvärre är dessa fällor en färskvara, du behöver röra om i dem ofta och de bör bytas ut varje dag eftersom de snabbt tappar sin effekt. Det kan därför vara både mer effektivt och billigare i längden att istället köpa en färdig bananflugefälla.

Frågor och svar

Kan klisterfällor för flugor användas för att fånga bananflugor?

Insektsfällor med klister fångar alla flygande insekter som sätter sig på klisterpappret. En del bananflugor kan därmed fångas med dessa. Däremot dras dessa flugor främst till platser där de hittar mat och med lockmedel dras de mer effektivt till bananflugefällor.

Vad skiljer sig åt mellan fällorna?

Det är ingen skillnad utöver estetiken. Fällan från Nelson Garden ser ut som en liten skål medan fällan från Swissnno är utformad som ett äpple. Samma lockmedel används. Det finns även engångsfällor men det är mer ekonomiskt att använda rejäla fällor där enbart lockmedel/klisterark byts ut.

Är lockmedlet farligt?

I artikeln ovan nämns flera alternativ på lockmedel. Kan barn råka komma åt fällan är det viktigt att välja ett medel som inte är farligt att få i sig.

Vad skiljer på köpt lockmedel och egentillverkat?

Det som primärt skiljer mellan köpt lockmedel, mot hemmatillverkat, är hållbarheten. Gör du egen blandning kommer det behöva röras om i blandningen en gång per dag för att den ska bibehålla effekt. Detta krävs inte i köpt lockmedel.

Hur länge lever bananflugor?

En bananfluga lever bara i ca 30 dagar. Däremot kan honorna lägga ägg redan efter 8 dagar och i detta fall läggs ca 500 ägg. Bekämpas de inte tidigt kan det alltså bli en extremt stor mängd flugor.

Klicka för att se fler produkter

Betyg på guiden:

4.3/5 - (27 votes)