Hem / Bananflugor / Bananflugefällor

Bananflugefällor

För att bli av med bananflugor är en bananflugefälla ett bra hjälpmedel. Här hittar du fällor och andra produkter som håller bananflugorna borta.

Populära just nu

-35%

Visar alla 13 resultat

-35%
-23%
-10%

Snabbguide: Bananflugefällor

Med bananflugefällor kan hundratals bananflugor fångas in och beståndet hållas nere. Det som främst skiljer fällorna åt är om lockmedel ingår eller inte samt dess utseende.

Börja bekämpa bananflugorna så fort de upptäcks i hemmet. I annat fall kan förekomsten öka explosionsartat då varje hona kan lägga ca 500 ägg och det tar ca 8 dagar från ägg till fluga.

Fördelar med bananflugefällor...

  • Giftfritt: Blandningen som lockar till sig bananflugorna består av produkter som finns i de flesta skafferier. Ett bättre alternativ än att använda insektssprayer med gifter.
  • Långtidsverkande: Ställ ut ett par bananflugefällor så fort som de första flugorna upptäcks i hemmet. De är sedan effektiva i flera veckor.
  • Billigt och enkelt: Bananflugefällor och dess lockmedel är billiga att köpa in och mycket enkla att använda. Väljs fällor som efterliknar en frukt kan de även lätt smälta in i fruktkorgen eller på diskbänken.

Funktion och användning

Samtliga bananflugefällor fungerar på liknande sätt. En behållare innehåller en vätska som drar till sig flugorna. Dessa dör sedan genom att antingen fastna på tillhörande klisterark som sitter på behållarens överdel alternativt genom att drunkna i vätskan.

Det som skiljer modellerna år är därmed enbart storlek, utseende och om den kan användas flera gånger. Se mer under ”Olika modeller”.

Användning:

  1. Ställ ut flera fällor: Ställ ut ett par bananflugefällor där flugorna befinner sig. Det brukar vara i köket, kring matbord och diskbänk, vid fruktskålar och växter.
  1. Fyll på vätska (om det inte ingår): Följer det med lockmedel hälls detta i fällan varpå den direkt kan användas. I annat fall behöver lockmedel blandas vilket exempel kan vara rödvin, vinäger och honung. Ha i ett par droppar diskmedel för att avlägsna ytspänningen.
  1. Flytta vid behov: Kontrollera fällorna efter 24 timmar. Har de inte fångat några fällor bör de flyttas till annan plats.

Olika modeller

  • Med eller utan lockmedel: En punkt som skiljer fällorna åt är om lockmedel följer med eller inte. Ett exempel är NelsonGarden Bananflugefälla som består av en burk med tillhörande lock där klisterark monteras. Flera klisterark medföljer men lockmedel får man blanda själv.
  • Engångsfälla eller flergångsfälla?: Engångsfällorna är mycket smidiga att hantera. Öppna locket och placera den där bananflugorna brukar förekomma. Flugorna kryper ner i flaskan/burken och dränks i medlet. När den är full med flugor skruvas korken på och hela fällan kan slängas. Ingen rengöring behöver ske.Flergångsfällor lockar till sig flugorna och dödar dem på liknande sätt. Däremot behöver de rengöras efter att de fyllts upp med flugor varpå nytt lockmedel behöver hällas i.
  • Estetiska fällor eller en vanlig burk? Klassiska bananflugefällor består av en mindre plastburk med lockmedel och lock. Men vill man att fällan ska ”smälta in” kan man välja en som liknar en citron eller ett äpple.

Vanliga frågor om bananflugefällor

Är bananflugefällor farliga för barn?

Fällorna kan fyllas med olika slags lockmedel för att locka till sig bananflugorna. Ofta används en blandning som bland annat innehåller ättiksyra, rödvin eller vinäger. Vätskor som barn inte bör få i sig. Det finns även mer ”barnvänliga” lockbeten att använda. Men generellt bör insektsfällor hållas på avstånd från barn och husdjur.

Varför köpa fälla när jag kan bygga en egen?

Fördelen med att köpa bananflugefällor är bekvämligheten som det innebär. Köp färdig blandning som effektivt lockar till sig flugorna eller burkar med klisterark på locket. Det finns även engångsfällor som slängs efter att de använts.

Kan jag använda insektsspray mot bananflugor?

Ja, många insektssprayer är effektiva mot bananflugor och kan sprayas direkt på dem. Ett exempel är Radar Kvitt Dos Spray. För långverkande effekt rekommenderas däremot bananflugefällor.