BananflugefÀllor

För att bli av med bananflugor Àr en bananflugefÀlla ett bra hjÀlpmedel. HÀr hittar du fÀllor och andra produkter som hÄller bananflugorna borta.

Visar alla 5 resultat


Snabbguide: BananflugefÀllor

Med bananflugefÀllor kan hundratals bananflugor fÄngas in och bestÄndet hÄllas nere. Det som frÀmst skiljer fÀllorna Ät Àr om lockmedel ingÄr eller inte samt dess utseende.

Börja bekÀmpa bananflugorna sÄ fort de upptÀcks i hemmet. I annat fall kan förekomsten öka explosionsartat dÄ varje hona kan lÀgga ca 500 Àgg och det tar ca 8 dagar frÄn Àgg till fluga.

Fördelar med bananflugefÀllor...

  • Giftfritt: Blandningen som lockar till sig bananflugorna bestĂ„r av produkter som finns i de flesta skafferier. Ett bĂ€ttre alternativ Ă€n att anvĂ€nda insektssprayer med gifter.
  • LĂ„ngtidsverkande: StĂ€ll ut ett par bananflugefĂ€llor sĂ„ fort som de första flugorna upptĂ€cks i hemmet. De Ă€r sedan effektiva i flera veckor.
  • Billigt och enkelt: BananflugefĂ€llor och dess lockmedel Ă€r billiga att köpa in och mycket enkla att anvĂ€nda. VĂ€ljs fĂ€llor som efterliknar en frukt kan de Ă€ven lĂ€tt smĂ€lta in i fruktkorgen eller pĂ„ diskbĂ€nken.

Funktion och anvÀndning

Samtliga bananflugefÀllor fungerar pÄ liknande sÀtt. En behÄllare innehÄller en vÀtska som drar till sig flugorna. Dessa dör sedan genom att antingen fastna pÄ tillhörande klisterark som sitter pÄ behÄllarens överdel alternativt genom att drunkna i vÀtskan.

Det som skiljer modellerna Ă„r Ă€r dĂ€rmed enbart storlek, utseende och om den kan anvĂ€ndas flera gĂ„nger. Se mer under ”Olika modeller”.

AnvÀndning:

  1. StÀll ut flera fÀllor: StÀll ut ett par bananflugefÀllor dÀr flugorna befinner sig. Det brukar vara i köket, kring matbord och diskbÀnk, vid fruktskÄlar och vÀxter.
  1. Fyll pÄ vÀtska (om det inte ingÄr): Följer det med lockmedel hÀlls detta i fÀllan varpÄ den direkt kan anvÀndas. I annat fall behöver lockmedel blandas vilket exempel kan vara rödvin, vinÀger och honung. Ha i ett par droppar diskmedel för att avlÀgsna ytspÀnningen.
  1. Flytta vid behov: Kontrollera fÀllorna efter 24 timmar. Har de inte fÄngat nÄgra fÀllor bör de flyttas till annan plats.

Olika modeller

  • Med eller utan lockmedel: En punkt som skiljer fĂ€llorna Ă„t Ă€r om lockmedel följer med eller inte. Ett exempel Ă€r NelsonGarden BananflugefĂ€lla som bestĂ„r av en burk med tillhörande lock dĂ€r klisterark monteras. Flera klisterark medföljer men lockmedel fĂ„r man blanda sjĂ€lv.
  • EngĂ„ngsfĂ€lla eller flergĂ„ngsfĂ€lla?: EngĂ„ngsfĂ€llorna Ă€r mycket smidiga att hantera. Öppna locket och placera den dĂ€r bananflugorna brukar förekomma. Flugorna kryper ner i flaskan/burken och drĂ€nks i medlet. NĂ€r den Ă€r full med flugor skruvas korken pĂ„ och hela fĂ€llan kan slĂ€ngas. Ingen rengöring behöver ske.FlergĂ„ngsfĂ€llor lockar till sig flugorna och dödar dem pĂ„ liknande sĂ€tt. DĂ€remot behöver de rengöras efter att de fyllts upp med flugor varpĂ„ nytt lockmedel behöver hĂ€llas i.
  • Estetiska fĂ€llor eller en vanlig burk? Klassiska bananflugefĂ€llor bestĂ„r av en mindre plastburk med lockmedel och lock. Men vill man att fĂ€llan ska ”smĂ€lta in” kan man vĂ€lja en som liknar en citron eller ett Ă€pple.

Vanliga frÄgor om bananflugefÀllor

Är bananflugefĂ€llor farliga för barn?

FĂ€llorna kan fyllas med olika slags lockmedel för att locka till sig bananflugorna. Ofta anvĂ€nds en blandning som bland annat innehĂ„ller Ă€ttiksyra, rödvin eller vinĂ€ger. VĂ€tskor som barn inte bör fĂ„ i sig. Det finns Ă€ven mer ”barnvĂ€nliga” lockbeten att anvĂ€nda. Men generellt bör insektsfĂ€llor hĂ„llas pĂ„ avstĂ„nd frĂ„n barn och husdjur.

Varför köpa fÀlla nÀr jag kan bygga en egen?

Fördelen med att köpa bananflugefÀllor Àr bekvÀmligheten som det innebÀr. Köp fÀrdig blandning som effektivt lockar till sig flugorna eller burkar med klisterark pÄ locket. Det finns Àven engÄngsfÀllor som slÀngs efter att de anvÀnts.

Kan jag anvÀnda insektsspray mot bananflugor?

Ja, mÄnga insektssprayer Àr effektiva mot bananflugor och kan sprayas direkt pÄ dem. Ett exempel Àr Radar Kvitt Dos Spray. För lÄngverkande effekt rekommenderas dÀremot bananflugefÀllor.