Möss » Bli av med guide (2021)

Snabbguide

Möss i skafferi

Möss i bostaden Àr sÀllan en angenÀm upplevelse, de sprider smitta via sin avföring och lÀmnar ofta otrevliga spÄr och skadegörelse efter sig. De gnager gÀrna sönder elledningar och kissar i isoleringen som börjar lukta. LÀs gÀrna vÄr guide om de olika produkterna och preventiva ÄtgÀrder lÀngre ner pÄ sidan.

Möss kan mĂ„nga gĂ„nger vara vĂ€rre att fĂ„ besök av i hemmet Ă€n rĂ„ttor. RĂ„ttor kan visserligen slinka in i smĂ„ utrymmen, men möss Ă€r riktiga ”Houdinis” i jĂ€mförelse. Mössen Ă€r inte heller sĂ„ lĂ€tta att lokalisera dĂ„ de kan bosĂ€tta sig i minimala skrymslen i vĂ€ggar, golv, vinds- och kĂ€llarutrymmen och sedan göra snabbfotade utflykter till olika platser i bostaden.

VÄra skafferier Àr naturligtvis populÀra besöksmÄl, vilket ofta visar sig i form av söndergnagda matförpackningar och smÄ bajspluttar pÄ hyllorna. Ibland kan man Àven höra pip eller krafsande inifrÄn skÄpen. Det Àr illa nog i sig, men om mössen fÄr för sig att bygga bo i en vÀgg dÀr det finns elkablar kan konsekvenserna bli riktigt allvarliga. DÀrför bör man agera snabbt om man mÀrker att man har fÄtt pÄhÀlsning av möss.

FAQ – Vanliga frĂ„gor

FÀllor för möss

Man kan börja med att försöka avskrĂ€cka mössen, men om skrĂ€mseltaktiken inte har nĂ„gon effekt kan man gĂ„ vidare med fĂ€llor. Det finns mĂ€ngder av olika musfĂ€llor att vĂ€lja mellan, bĂ„de för levandefĂ„ngst och dödande slagfĂ€llor. De sistnĂ€mnda finns numera i en uppsjö av olika varianter med speciella funktioner som ska göra fĂ€llorna mer skonsamma och sĂ€kra. Det viktigaste Ă€r att man vĂ€ljer en slagfĂ€lla som dödar direkt sĂ„ att musen slipper lida. FĂ€llorna placeras lĂ€mpligtvis dĂ€r man tidigare sett spĂ„r av mössen och laddas med nĂ„got som Ă€r mer lockande Ă€n det som finns pĂ„ hyllorna.

Betesstationer med gift

Lyckas man inte stoppa musinvasionen med fÀllor Àr sista utvÀgen att anvÀnda giftbete. Rozol Àr det vanligaste och finns bÄde som block och pasta. Blocken Àr temperatur- och vÀdertÄliga och passar dÀrför bra för anvÀndning i otempererade garage och runt huset. Pastan fungerar bÀst inomhus. Oavsett vilket man vÀljer sÄ mÄste giftbetet anvÀndas i ÄverkanssÀkra betesstationer avsedda för möss, sÄ att inga andra djur kan komma Ät det. Mössen dör inte direkt. Det tar nÄgra dagar innan giftet verkar, vilket gör att fler möss vÄgar sig pÄ att Àta av betet. DÀrmed kan man ocksÄ komma Ät större populationer.

Musen – En ovĂ€lkommen gĂ€st

Om man har fÄtt möss pÄ besök brukar det sÀllan uppdagas genom att man bokstavligt talat möter en mus i hallen. Möss Àr inte övervÀldigande skygga, men de Àr smarta och vet nÀr de ska hÄlla sig undan. DÀremot kan man mÀrka av deras nÀrvaro i form av diffust krafsande i vÀggar och skÄp, gnagmÀrken, spillning, utrivna kompost- och soppÄsar, trasiga förpackningar eller stulen mat. Det vÀrsta Àr dock om mössen tar sig in i vÀggar eller elskÄp och tuggar sönder nÄgot vitalt. Kortslutningar och brÀnder har mÄnga gÄnger fÄtt sin förklaring i en söndergnagd elkabel. Kort sagt, möss vill man inte ha i bostaden.

MusbekÀmpning i hemmet

Möss kan slinka in i öppningar pÄ endast ett par centimeter, sÄ Àven om man tÀpper till synliga hÄl kan det vara svÄrt att stoppa dem om de verkligen vill in i ens hem. Det finns dock flera metoder att bli av med dessa oönskade gÀster. Till att börja med kan man givetvis försöka skrÀmma bort inkrÀktarna, men om detta inte fungerar Àr musfÀllor i regel nÀsta steg.

FÀllor finns i mÄnga olika modeller, bÄde med dödande verkan och för levandefÄngst. Vilken slags musfÀlla man ska vÀlja beror dels pÄ ens eget förhÄllningssÀtt, dels pÄ situationen.

mus i skafferi

PÀlsÀngrar pÄ god vÀg att tugga i sig en matta

Betyg pÄ guiden: