Möss – Bli av med mössen i huset

Möss i bostaden är sällan en angenäm upplevelse, de sprider smitta via sin avföring och lämnar ofta otrevliga spår och skadegörelse efter sig. De gnager gärna sönder elledningar och kissar i isoleringen som börjar lukta. Läs gärna vår guide om de olika produkterna och preventiva åtgärder längre ner på sidan.

Möss kan många gånger vara värre att få besök av i hemmet än råttor. Råttor kan visserligen slinka in i små utrymmen, men möss är riktiga ”Houdinis” i jämförelse. Mössen är inte heller så lätta att lokalisera då de kan bosätta sig i minimala skrymslen i väggar, golv, vinds- och källarutrymmen och sedan göra snabbfotade utflykter till olika platser i bostaden. Våra skafferier är naturligtvis populära besöksmål, vilket ofta visar sig i form av söndergnagda matförpackningar och små bajspluttar på hyllorna. Ibland kan man även höra pip eller krafsande inifrån skåpen. Det är illa nog i sig, men om mössen får för sig att bygga bo i en vägg där det finns elkablar kan konsekvenserna bli riktigt allvarliga. Därför bör man agera snabbt om man märker att man har fått påhälsning av möss.

Snabbguide: Bli av med Möss

Fällor för möss

Man kan börja med att försöka avskräcka mössen, men om skrämseltaktiken inte har någon effekt kan man gå vidare med fällor. Det finns mängder av olika musfällor att välja mellan, både för levandefångst och dödande slagfällor. De sistnämnda finns numera i en uppsjö av olika varianter med speciella funktioner som ska göra fällorna mer skonsamma och säkra. Det viktigaste är att man väljer en slagfälla som dödar direkt så att musen slipper lida. Fällorna placeras lämpligtvis där man tidigare sett spår av mössen och laddas med något som är mer lockande än det som finns på hyllorna.

Betesstationer med gift

Lyckas man inte stoppa musinvasionen med fällor är sista utvägen att använda giftbete. Rozol är det vanligaste och finns både som block och pasta. Blocken är temperatur- och vädertåliga och passar därför bra för användning i otempererade garage och runt huset. Pastan fungerar bäst inomhus. Oavsett vilket man väljer så måste giftbetet användas i åverkanssäkra betesstationer avsedda för möss, så att inga andra djur kan komma åt det. Mössen dör inte direkt. Det tar några dagar innan giftet verkar, vilket gör att fler möss vågar sig på att äta av betet. Därmed kan man också komma åt större populationer.

Musen – En ovälkommen gäst

Om man har fått möss på besök brukar det sällan uppdagas genom att man bokstavligt talat möter en mus i hallen. Möss är inte överväldigande skygga, men de är smarta och vet när de ska hålla sig undan. Däremot kan man märka av deras närvaro i form av diffust krafsande i väggar och skåp, gnagmärken, spillning, utrivna kompost- och soppåsar, trasiga förpackningar eller stulen mat. Det värsta är dock om mössen tar sig in i väggar eller elskåp och tuggar sönder något vitalt. Kortslutningar och bränder har många gånger fått sin förklaring i en söndergnagd elkabel. Kort sagt, möss vill man inte ha i bostaden.

Musbekämpning i hemmet

Möss kan slinka in i öppningar på endast ett par centimeter, så även om man täpper till synliga hål kan det vara svårt att stoppa dem om de verkligen vill in i ens hem. Det finns dock flera metoder att bli av med dessa oönskade gäster. Till att börja med kan man givetvis försöka skrämma bort inkräktarna, men om detta inte fungerar är musfällor i regel nästa steg.

Fällor finns i många olika modeller, både med dödande verkan och för levandefångst. Vilken slags musfälla man ska välja beror dels på ens eget förhållningssätt, dels på situationen.

mus i skafferi

Pälsängrar på god väg att tugga i sig en matta

Se fler musprodukter