Hem / Alla Musprodukter / Musfällor

Musfällor

Det absolut effektivaste sättet att bli av med möss är att i ett första steg placera ut musfällor, därefter komplettera med musskrämmor samt förebyggande åtgärder som att ta bort buskar, högt gräs och bråte intill fasaden. På senare tid har elektriska musfällor blivit väldigt populära, delvis för att de eliminerar musen på ett snabbt och humant sätt men även för sin smidiga hantering av mössen efteråt.

Populära just nu

-34%
Det ursprungliga priset var: 150 kr.Det nuvarande priset är: 99 kr.
-29%
Värdepaket
Det ursprungliga priset var: 279 kr.Det nuvarande priset är: 199 kr.
-20%
Populär
Det ursprungliga priset var: 499 kr.Det nuvarande priset är: 399 kr.
-13%
Det ursprungliga priset var: 1,499 kr.Det nuvarande priset är: 1,299 kr.

Visar alla 20 resultat

Populär
39 kr
-29%
Värdepaket
Det ursprungliga priset var: 279 kr.Det nuvarande priset är: 199 kr.
-34%
Det ursprungliga priset var: 2,078 kr.Det nuvarande priset är: 1,380 kr.
-34%
Det ursprungliga priset var: 150 kr.Det nuvarande priset är: 99 kr.
-17%
Det ursprungliga priset var: 119 kr.Det nuvarande priset är: 99 kr.
-20%
Populär
Det ursprungliga priset var: 499 kr.Det nuvarande priset är: 399 kr.
-12%
Det ursprungliga priset var: 67 kr.Det nuvarande priset är: 59 kr.
-24%
Det ursprungliga priset var: 849 kr.Det nuvarande priset är: 649 kr.
-28%
Det ursprungliga priset var: 207 kr.Det nuvarande priset är: 149 kr.
-18%
Det ursprungliga priset var: 279 kr.Det nuvarande priset är: 229 kr.
-13%
Det ursprungliga priset var: 1,499 kr.Det nuvarande priset är: 1,299 kr.
19 kr
-27%
Populär
Det ursprungliga priset var: 1,497 kr.Det nuvarande priset är: 1,099 kr.
-36%
Det ursprungliga priset var: 6,234 kr.Det nuvarande priset är: 3,999 kr.

Tillbehör

-8%
Det ursprungliga priset var: 195 kr.Det nuvarande priset är: 179 kr.

Snabbguide: Välj rätt musfälla

En enkel slagfälla eller en effektiv elektronisk fälla? Här går vi igenom de olika alternativen så du lätt kan välja den musfälla som passar ditt behov bäst. Under vanliga frågor går vi även igenom vilket bete du ska använda samt vad du gör med musen efteråt.

1. Elektroniska musfällor

En elektronisk musfälla dödar musen med en elektrisk chock när musen är inne i fällan. Genom att musen dödas på detta sätt uppstår inte skador på den på samma sätt som med en slagfälla eller giljotinfälla. Har musfällan utlösts kommer en indikationslampa lysa som därmed påvisar att fångst finns.

Passar för dig som: Inte vill ta bort musen ur fällan, vilket behöver ske med slagfällan. När lampan lyser kan du bara ta med dig fällan till skogen, öppna luckan och hälla ut den. Du behöver aldrig vidröra den döda musen. De största modellerna kan döda upp till tio möss innan de behöver tömmas.

Vi rekommenderar: Musfälla Victor® Elektrisk Delbar

Musfälla på el

2. Klassiska musfällor

Slagfällan är den mest klassiska musfällan. En fälla som funnits under mycket lång tid och som är uppbyggd av en relativt simpel konstruktion.

Dessa finns i både trä och plastkonstruktion men fungerar på liknande sätt. En metallbåge spänns bakåt och spärras med en liten spärr. Därefter placeras bete så som bacon eller korv på fällan. När musen rör vid maten kommer spärren lossa och slagfällan slå igen. På så vis slås musen direkt ihjäl av fällans kraft.

Passar för dig som: Söker billiga musfällor som är enkla att sätta ut nästan var som helst. Ofta kostar dessa inte mer än någon tia styck. Nackdelen är att de löses ut relativt lätt samt att barn kan råka sätta fingrarna i fällan om fällorna ställs på fel ställen. Dessutom finns en liten risk att musen fastnar i fällan men inte dör vilket kan skapa onödigt lidande.

Vi rekommenderar:   Pestis Musfälla i Trä 3-pack

3. Moderna musfällor

Giljotinfällan är en variant av slagfällan. I grunden är det samma konstruktion med ett bete som lockar till sig musen och när den rör betet slår fällan igen. Men det finns några fördelar.

För det första kan musen bara komma åt betet från ett enda håll. Därmed är det säkrare att musen är på exakt rätt plats när fällan slår igen. För det andra kan man spänna upp fällan utan att man riskerar få den på sina egna fingrar (vilket risken är med klassiska slagfällan).

Passar för dig som: Musfälla med giljotinfunktion passar på alla ställen där klassiska musfälla (slagfälla) placeras. Detta då de i grunden har samma funktion. Däremot passar denna bättre för dig som vill vara säker på att musen verkligen dör och inte vill riskera att få fällan över dina egna fingra.

Vi rekommenderar: Musfälla Mjölner™ klass 1

Modern musfälla

4. Musfällor som fångar musen levande

Ett alternativ mot musfällor som dödar mössen är att en fälla som bara fångar dem men inte skadar dem. Det finns olika konstruktioner men i grunden handlar det om att mössen kan ta sig in i fällan, men inte kan ta sig ut. En modell innebär att ingången helt enkelt stängs igen efter att musen gått in.

Den allra enklaste modellen är en bräda med tippfunktion. Den ställs mot en hink och när musen går ut på tippdelen fälls den ner och musen hamnar i hinken. Det som skiljer dessa modeller är främst storleken och därmed hur många möss som kan fångas.

Kom ihåg att gå långt bort från husen innan fällan töms. Annars finns risken att mössen kommer tillbaka.

Passar för dig som: Anser att djuren inte ska behöva dödas bara för att de är på fel ställe? Då är dessa musfällor bästa alternativet. Eftersom musen fångas levande kan du sedan transportera bort den långt från hemmet innan den släpps ut.

En fördel är även att vissa av dessa musfällor kan fånga många möss innan de behöver tömmas. De allra flesta musfällor hanterar enbart en mus i taget.  Kom ihåg att kravet är att dessa ska kontrolleras var femte timme enligt Naturvårdsverket.

Musfälla tippbur levandefångst

5. Kolysrefällor

En av de nyaste modellerna av musfälla är kolsyrefällan. Mekaniska musfällor som med hjälp av kraften via kolsyra kan döda flera möss utan att behöva tömmas eller hanteras däremellan. Ett exempel är modellen där musen går in i fällan och sedan dödas av en kolv. När musen har dödats laddas fällan automatiskt om och musen ramlar ut utanför fällan. Därmed kan rovdjur snappa upp musen och äta upp den. På detta sätt behöver ingen tömning av musfällan ske.

Passar för dig som: Framförallt har stora problem med möss och kan behöva döda många av dessa. En fälla som även bör ställas där rovdjur och fåglar kan komma åt de döda mössen.

Goodnature A24 råttfälla

Vanliga frågor

Överlag äter möss främst föda som har hög halt av protein, fett och delvis socker. Därmed kan även detta användas som lockbete. Som exempel kan korv, bacon, russin, fisk och kött nämnas. Det går även att köpa lockbete som består av en gele som läggs ut.

Nej, ost har inte visat sig vara speciellt attraktivt.

Vid återkommande problem kan företag som bekämpar skadedjur kontaktas. Börja med att kontakta ditt försäkringsbolag för att höra om det är något som täcks av försäkringen och vilket bolag som i så fall ska anlitas.

De största (och nyaste) modellerna av musfällor är de som drivs av kolsyra. Man behöver alltså inte manuellt spänna upp den utan detta sker helt automatiskt av trycket som kolsyrepatronerna skapar. På detta sätt kan fällan döda ett flertal möss innan patronen behöver bytas. En av de vanligare modellerna kan döda upp till 24 möss innan ny patron behöver användas.

Använd musfällor som ett proffs

Vill du fånga möss på bästa sätt? Då gäller det att du lär dig använda musfällorna rätt. Här hittar du de bästa tipsen som hjälper dig att fånga mössen i fällorna.

Hantering av musfällor

För att lyckas locka mössan till fällan måste du först och främst lära dig att hantera den. Här kan du läsa hur du steg för steg hanterar musfällan som ett proffs.

Steg 1: Välj rätt bete. Om du inte lockar musen med något som den gillar så kommer den såklart inte att gå i fällan. Många gör misstaget att välja fel bete. Möss gillar jordnötssmör och andra kladdiga saker. Tro det eller ej, men ost är sällan det bästa betet. Det finns även professionellt anpassade beten som kan fungera mycket bra.

Steg 1: Strö ut bete bredvid fällan. Genom att ge musen en försmak av betet kommer den att lockas till fällans ingång.

Steg 1: Använd handskar. Rör inte betet eller fällan direkt med händerna eftersom det lämnar en doft som kan skrämma mössen. Använd alltid handskar för att maskera din doft.

Steg 1: Aktivera fällan. Kontrollera alltid att fällan är aktiv och korrekt adapterad. Om den inte är det så kommer den inte kunna fånga några möss och då lär du vänta länge. Om du har otur hinner mössen till och med gnaga sönder fällan.

Placeringen av fällan är viktigast

Placeringen av fällan är avgörande för att lyckas. Med följande tre placeringstips ökar din chanser att fånga mössen.

1. Placera fällan så nära som möjligt där mössen bor. Många gör misstaget att ställa ut fällan där mössen hämtar föda, men det blir mer effektivt om fällan är närmare boningen.

2. Placera fällan tätt intill väggen. Mössen gillar att röra sig längs väggen och därför har du stor chans att fånga in dem här. Ställ två fällor rygg mot rygg så kan du fånga möss från båda hållen.

3. Lägg ut flera indikationsbeten och se vilket som får flest bettmärken. Platsen där betet med flest märken placerades ut är förmodligen även lämpligt för musfällan.

Undvik konkurrens

Om du vill att din musfälla ska lyckas bör du ta bort konkurrerande fällor och föda. Framför allt bör du undvika att ha många olika sorters lockbeten och fällor på samma plats. Om du exempelvis använder dig av både enkla slagfällor, kolsyrefällor, elektriska fällor och råttgift så kommer förmodligen de flesta av dessa att vara överflödiga. Det är bättre att endast använda de enkla slagfällorna i utrymmet och använde de andra sorterna på andra platser.

Ha visst tålamod

Sist men inte minst bör du ha tålamod när du ska fånga möss. Att ändra mössens beteende och vanor genom att locka dem med nya beten kan ta tid. Det gäller framför allt om du använder dig av avancerade fällor. Då bör du räkna med att det tar ett par veckor innan de börjar gå i fällan. Ha tålamod och övervaka dina fällor. Om du inte sett något resultat efter 5-6 veckor kan du testa att flytta fällan. Tids nog kommer du att fånga in mössen.

Vanliga misstag med musfällan

Har du ställt ut musfällor, men lyckas ändå inte fånga några möss? Då bör du kontrollera att du gjort rätt. Här kan du läsa mer om sju vanliga misstag som många gör med musfällan.

1. Du sätter ut fällor vart eftersom

Undvik att flytta runt fällorna i huset. Tänk noga igenom fällornas placering och låt dem stå där. Om du vill ha fällor på andra platser är det bättre att köpa flera fällor och sprida ut dem än att byta plats på dem du redan har.

2. För få fällor

Att använda för få fällor är ett av de vanligaste misstagen. Möss förökar sig snabbt och därför är det viktigt att ha många fällor redo. Placera fällorna med cirka 60 centimeters avstånd.

3. Fel mat som bete

Använder du ost som bete? Då bör du tänka om. Möss gillar kladdiga och söta beten som jordnötssmör och banan. Även nötter och spannmål fungerar bra.

4. Fällorna är på fel plats

Placeringen av fällan är avgörande för att du ska lyckas. Ställ ut fällorna nära boningsplatsen och längs med väggarna. Mössen gillar att röra sig längs väggen och därför är det ofta en av de bästa platserna. Även långt bak i skafferiet är bra, men undvik alltför öppna platser.

5. För otålig

Du måste ha tålamod när du fångar möss. Det gäller att vara strategisk och invänta resultatet. Det tar tid för mössen att ändra sina vanor och beteenden. Ge dem tid att utforska fällan i lugn och ro. Om du använder avancerade fällor, exempelvis en kolsyrefälla, bör du räkna med att det tar ett par veckor innan du fångar mössen. Om du inte ser något resultat efter 5-6 veckor bör du dock överväga att omplacera fällan.

6. För mycket bete

Många gör misstaget att sätta på för mycket bete på fällan i hopp om att det ska locka till sig mössen. Problemet med ett stort bete är att musen kan nafsa på det utan att lösa ut fällan. Möss har ett otroligt bra luktsinne och de kommer att bli lockade även av mindre beten. Genom att minska storleken på betet ökar du chansen att musen kommer åt utlösaren.

7. Betet har blivit förstört

Musen luktsinne är som sagt mycket bra och det gör att de även känner lukten av dig. Undvik därför att ta på betet eller fällan med händerna eftersom det kommer att förstöra betet. Mössen kommer förmodligen inte att närma sig fällan om de känner lukten av människor. Använd alltid handskar för att skydda betet från människolukt.