Musfälla

En musfälla är ett bra hjälpmedel vid problem med möss. Här går vi igenom för och nackdelar med de olika musfällorna, vilket bete du ska använda samt vad du gör med musen efteråt. Hos oss får du alltid snabb leverans med Postnord Varubrev 1:a-klass samt smidig & säker betalning med Klarna.

Populära musfällor

Visar alla 14 resultat


Guide - Välj rätt musfälla

En enkel slagfälla eller en effektiv elektronisk fälla? Här går vi igenom de olika alternativen så du lätt kan välja den musfälla som passar ditt behov bäst. Under vanliga frågor går vi även igenom vilket bete du ska använda samt vad du gör med musen efteråt.

1. Elektroniska musfällor

En elektronisk musfälla dödar musen med en elektrisk chock när musen är inne i fällan. Genom att musen dödas på detta sätt uppstår inte skador på den på samma sätt som med en slagfälla eller giljotinfälla. Har musfällan utlösts kommer en indikationslampa lysa som därmed påvisar att fångst finns.

Passar för dig som: Inte vill ta bort musen ur fällan, vilket behöver ske med slagfällan. När lampan lyser kan du bara ta med dig fällan till skogen, öppna luckan och hälla ut den. Du behöver aldrig vidröra den döda musen. De största modellerna kan döda upp till tio möss innan de behöver tömmas.

Vi rekommenderar: Musfälla Victor® Elektrisk Delbar

Musfälla på el

2. Klassiska musfällor

Slagfällan är den mest klassiska musfällan. En fälla som funnits under mycket lång tid och som är uppbyggd av en relativt simpel konstruktion.

Dessa finns i både trä och plastkonstruktion men fungerar på liknande sätt. En metallbåge spänns bakåt och spärras med en liten spärr. Därefter placeras bete så som bacon eller korv på fällan. När musen rör vid maten kommer spärren lossa och slagfällan slå igen. På så vis slås musen direkt ihjäl av fällans kraft.

Passar för dig som: Söker billiga musfällor som är enkla att sätta ut nästan var som helst. Ofta kostar dessa inte mer än någon tia styck. Nackdelen är att de löses ut relativt lätt samt att barn kan råka sätta fingrarna i fällan om fällorna ställs på fel ställen. Dessutom finns en liten risk att musen fastnar i fällan men inte dör vilket kan skapa onödigt lidande.

Vi rekommenderar: Musfälla GreenLine® Trä 4-pack

Musfälla i trä

3. Moderna musfällor

Giljotinfällan är en variant av slagfällan. I grunden är det samma konstruktion med ett bete som lockar till sig musen och när den rör betet slår fällan igen. Men det finns några fördelar.

För det första kan musen bara komma åt betet från ett enda håll. Därmed är det säkrare att musen är på exakt rätt plats när fällan slår igen. För det andra kan man spänna upp fällan utan att man riskerar få den på sina egna fingrar (vilket risken är med klassiska slagfällan).

Passar för dig som: Musfälla med giljotinfunktion passar på alla ställen där klassiska musfälla (slagfälla) placeras. Detta då de i grunden har samma funktion. Däremot passar denna bättre för dig som vill vara säker på att musen verkligen dör och inte vill riskera att få fällan över dina egna fingra.

Vi rekommenderar: Musfälla Mjölner™ klass 1

Modern musfälla

4. Musfällor som fångar musen levande

Ett alternativ mot musfällor som dödar mössen är att en fälla som bara fångar dem men inte skadar dem. Det finns olika konstruktioner men i grunden handlar det om att mössen kan ta sig in i fällan, men inte kan ta sig ut. En modell innebär att ingången helt enkelt stängs igen efter att musen gått in.

Den allra enklaste modellen är en bräda med tippfunktion. Den ställs mot en hink och när musen går ut på tippdelen fälls den ner och musen hamnar i hinken. Det som skiljer dessa modeller är främst storleken och därmed hur många möss som kan fångas.

Kom ihåg att gå långt bort från husen innan fällan töms. Annars finns risken att mössen kommer tillbaka.

Passar för dig som: Anser att djuren inte ska behöva dödas bara för att de är på fel ställe? Då är dessa musfällor bästa alternativet. Eftersom musen fångas levande kan du sedan transportera bort den långt från hemmet innan den släpps ut.

En fördel är även att vissa av dessa musfällor kan fånga många möss innan de behöver tömmas. De allra flesta musfällor hanterar enbart en mus i taget.  Kom ihåg att kravet är att dessa ska kontrolleras var femte timme enligt Naturvårdsverket.

Musfälla tippbur levandefångst

5. Kolysrefällor

En av de nyaste modellerna av musfälla är kolsyrefällan. Mekaniska musfällor som med hjälp av kraften via kolsyra kan döda flera möss utan att behöva tömmas eller hanteras däremellan. Ett exempel är modellen där musen går in i fällan och sedan dödas av en kolv. När musen har dödats laddas fällan automatiskt om och musen ramlar ut utanför fällan. Därmed kan rovdjur snappa upp musen och äta upp den. På detta sätt behöver ingen tömning av musfällan ske.

Passar för dig som: Framförallt har stora problem med möss och kan behöva döda många av dessa. En fälla som även bör ställas där rovdjur och fåglar kan komma åt de döda mössen.

Goodnature A24 råttfälla

Vanliga frågor

Vilket bete ska jag ha till musfällan?

Överlag äter möss främst föda som har hög halt av protein, fett och delvis socker. Därmed kan även detta användas som lockbete. Som exempel kan korv, bacon, russin, fisk och kött nämnas. Det går även att köpa lockbete som består av en gele som läggs ut.

Ska jag ha ost som lockbete?

Nej, ost har inte visat sig vara speciellt attraktivt.

Jag har använt musfällor länge men får inte bort mössen, vad ska jag göra?

Vid återkommande problem kan företag som bekämpar skadedjur kontaktas. Börja med att kontakta ditt försäkringsbolag för att höra om det är något som täcks av försäkringen och vilket bolag som i så fall ska anlitas.

Hur fungerar en kolsyremusfälla?

De största (och nyaste) modellerna av musfällor är de som drivs av kolsyra. Man behöver alltså inte manuellt spänna upp den utan detta sker helt automatiskt av trycket som kolsyrepatronerna skapar. På detta sätt kan fällan döda ett flertal möss innan patronen behöver bytas. En av de vanligare modellerna kan döda upp till 24 möss innan ny patron behöver användas.