Elektriska musfällor

En elektrisk musfälla har flera fördelar mot slagfällorna och bör vara det självklara valet vid bekämpning av möss inomhus. Fällorna är enklare att hantera, dödar mössen effektivare och man behöver aldrig vidröra den döda musen.

Visar alla 8 resultat

Populär
-34%
Det ursprungliga priset var: 2,078 kr.Det nuvarande priset är: 1,380 kr.
-20%
Populär
Det ursprungliga priset var: 499 kr.Det nuvarande priset är: 399 kr.
-24%
Det ursprungliga priset var: 849 kr.Det nuvarande priset är: 649 kr.
-13%
Det ursprungliga priset var: 1,499 kr.Det nuvarande priset är: 1,299 kr.
-27%
Populär
Det ursprungliga priset var: 1,497 kr.Det nuvarande priset är: 1,099 kr.
-36%
Det ursprungliga priset var: 6,234 kr.Det nuvarande priset är: 3,999 kr.

Snabbguide: Elektriska musfällor

Vid bekämpning av möss utomhus och i fuktiga miljöer ska aldrig elektriska musfällor användas. Använd istället slagfälla eller kolsyrefälla.

Fördelar med elektriska musfällor

  • Dödar effektivt: Fällan dödar musen med elektriska stötar vilket innebär en säkrare död än med en slagfälla, som i vissa fall bara skadar musen kraftigt.
  • Aldrig nödvändigt att röra vid djuret: Tack vare att musen dödats med elektricitet finns inte några yttre skador så det enda som krävs är att locket öppnas och musen hälls ut.
  • Aldrig risk för egna skador: Med slagfälla kan man lätt göra illa sina egna fingrar när den ska göras iordning. Med elektriska musfällor läggs bara betet längst in i fällan varpå sedan strömmen slås på. Enklare och tryggare. Däremot bör den aldrig (i likhet med alla musfällor) placeras där barn eller husdjur förväntas befinna sig.
  • Tydlig indikering vid fångst: Musfällorna har indikeringslampor som visar på när fångst finns i fällan. En del har även uppkoppling mot WiFi vilket innebär att man via en app kan se att det finns fångst.

Funktion och användning

Gör iordning fällan genom att kontrollera att den avstängd och sätt i batterier. Lägg sedan in bete längst in, stäng igen locket och slå på fällan. Ställ den till sist där möss har iakttagits och invid en vägg då mössen gärna springer längs med väggarna.

Musen lockas till fällan av lukten och går in via ingången och vidare längre in fram till golvplattor av metall. Musen sluter därmed en krets vilket innebär att fällan aktiveras och pulserande elstötar dödar musen effektivt. För att säkerställa att musen verkligen avlider ges flera elstötar över en kortare tidsperiod.

Töm fällan genom att öppna locket och häll musen i hushållssoporna eller i skogen. Rengör vid behov och lägg i nytt bete om den önskas användas igen.

Välj rätt elektriska musfälla

Det är inte stora skillnader på de elektriska musfällor som går att välja på. Men beroende på var fällan kommer ställas ut kan batteri eller eldrift, samt hur indikering sker vid fångst, vara avgörande.

Batteri / El

Batteridrift är vanligast och mest flexibelt gällande var fällan kan placeras ut. Flera modeller anger att batterier behöver bytas efter att ca 35 – 45 möss dödats.

Finns möjlighet till eluttag kan en fälla väljas som även har detta alternativ. Bättre för både plånboken och miljön och man behöver aldrig kontrollera batterierna.

Lampa / Wifi

Det vanligaste är att indikering vid fångst sker med en lampa som börjar lysa. Därmed behöver man aldrig dra fram fällan och kontrollera fångst i onödan. En del modeller har även Wifi-uppkoppling vilket innebär att indikering sker via en app.

Kuriosa

Råttfällor har funnits i flera hundra års tid, men de elektriska musfällorna är moderna innovationer. Sedan den första elektriska musfällan har utvecklingen gått framåt och de har blivit allt mer avancerade och säkra. Den första fällan gav endast en stöt, men eftersom inte alla möss dog av en stöt används numera flera elektriska stötar för att säkerställa att musen dör.

Vanliga frågor

Är elektriska musfällor farliga för barn?

De modeller som säljs har flera säkerhetsfaktorer. Ingången är smal där musen ska krypa in och strömmen bryts om fällan öppnas. Men det är trots elektricitet så ställ inte fällan där barn kan komma åt den.

Varför kan de inte användas utomhus?

Fukt kan skapa kortslutningar i de elektriska kretsarna. Därför ska dessa enbart användas inomhus. Vid stora problem med möss utomhus kan kolsyrefällan GoodNature kolsyrefälla användas. Ett billigare och enklare alternativ är klassiska slagfällor.

Vilken musfälla är mest skonsam för djuret?

Vi anser att elektriska musfällor både är mest effektiva och skonsammast för mössen. De elektriska stötarna innebär att de blir medvetslösa direkt. Med ytterligare stötar säkerställs att de dör.

Så fungerar en elektrisk musfälla

De senaste åren har de klassiska slagfällorna fått konkurrens av elektriska musfällor. Det finns många olika varianter tillgängliga och vissa har avancerade funktioner. Här kan du läsa mer om hur elektriska musfällor fungerar och hur du använder dem säkert.

Tekniken bakom elektriska musfällor

En elektrisk musfälla är ett mycket effektivt sätt att bli av med mössen. Fällan dödar musen inom loppet av några sekunder med hjälp av elstötar. Fällan innehåller en krets som sluts när musen kommer in i fällan och vidrör flera metallplattor. När kretsen är sluten skickas de elektriska stötarna ut. Musen dör omedelbart vilket gör att många anser att elektriska musfällor är det mest humana sättet att döda mössen. Oftast blinkar fällan när den har fångat och dödat en mus.

De elektriska fällorna har oftast en mycket liten ingång vilken minskar risken för att husdjur eller barn ska råka skada sig av fällan. För att den elektriska stöten ska utlösas måste flera metallplattor i fällan vidröras vilket gör att den här typen av musfälla är säker för alla utom för möss.

Säkerhet i elektriska musfällor

Risken för att människor eller husdjur ska skadas i elektriska musfällor är mycket liten. Ingången till fällan är så pass liten att endast små djur som möss kan komma in där. Även om ett litet barn skulle stoppa in ett finger så är risken att utlösa en stöt mycket liten eftersom flera metallplattor måste nuddas samtidigt för att kretsen ska slutas. Om en stöt mot förmodan skulle utlösas så utgör den ingen fara mot människor och går endast genom handen. Många elektriska musfällor bryter strömmen när de öppnas och därför är de mycket säkra att hantera.

Farlig elektricitet?

Många känner sig tveksamma på att ha elektriska musfällor i samma hem som småbarn eller husdjur. Elektriciteten som skickas ut från musfällan är dödlig för möss, men inte för barn och husdjur eftersom de har större massa. Elektriciteten går endast genom handen eller tassen vilket kan vara obehagligt, men det är inte farligt.

Så sköter du en elektrisk musfälla

För att den elektriska musfällan ska fungera ordentligt måste du sköta den rätt. Det är viktigt att det inte kommer in smuts eftersom det kan kortsluta kretsen. Se därför till att ha som vana att rengöra musfällan efter varje fångst. Möss har nämligen tendens att släpa med sig en hel del smuts in i fällan. Undvik att använda vatten om det inte står att fällan kan rengöras med vatten.

Det är alltid mycket viktigt att läsa instruktionerna för just den elektriska musfälla som du har. Det finns ett stort utbud av olika sorters fällor på den svenska marknaden och de fungerar på olika sätt. Generellt sätt ska alla användas i rumstemperatur i torra utrymmen för att minska risken för kortslutning.

Ytterligare inbyggd teknologi

Vissa elektriska råttfällor har avancerade funktioner som flerfångst, lampor som lyser när en råtta fångats, wi-fi och batteridrift. Det gör att du kan skräddarsy musfällan efter dina behov.

Fördelar med elektriska fällor

Det finns många fördelar med elektriska musfällor vilket gjort att de blivit så populära de senast åren. De främsta fördelarna är:

  • De dödar effektivt och mössen slipper lida.
  • Du behöver inte röra vid musen utan det räcker med att öppna locket och hälla ut den.
  • De är enkla och säkra att använda.
  • Miljövänligt jämfört med råttgift.