Mal » Ultimata Guiden (2021)

Snabbguide

 1. StÀda: Hitta kÀllan till malen. StÀda ordentligt för att fÄ bort alla Àgg, larver och puppor. Textilier bör tvÀttas pÄ hög temperatur eller frysas in för att döda kvarvarande larver. AnvÀnd insektsspray vid springor och lister dÀr larverna kan gömma sig. MalÀtna livsmedel mÄste kastas.
 2. FÄnga: Placera ut malfÀllor som fÄngar kvarvarande mal, fÀllorna kan Àven anvÀndas för att förebygga nya angrepp.
 3. Rödceder: AnvÀnd rödcedertrÀ i garderober och lÄdor.

Olika typer av mal

MalfjÀrilar finns i mÄnga varianter, de som vanligtvis bosÀtter sig i vÄra hem Àr kvarnmott, indisk mjölmott, pÀls- och klÀdesmal. Motten hittar man normalt i kök och skafferier, dÀr larverna Àter mjöl och torrvaror samtidigt som de spinner en illaluktande fekaliefylld vÀv över maten.

PĂ€ls- och klĂ€desmal trivs i garderober och mörka förvaringsutrymmen dĂ€r de lĂ€gger sina Ă€gg i sprickor och skrevor. Larverna Ă€ter naturfibrer och kan snabbt orsaka stora hĂ„l pĂ„ klĂ€der och andra textilier. Även pĂ€lsĂ€ngern brukar angripa klĂ€der, frĂ€mst av pĂ€ls och ylle, men ska inte förvĂ€xlas med malen dĂ„ den i sjĂ€lva verket Ă€r en skalbagge. Den kan dock förebyggas och bekĂ€mpas pĂ„ samma sĂ€tt.

De olika malarnas namn specificerar vad sorten har för absoluta favoritmat. HÀr nedan beskriver vi hur man ser skillnad pÄ dem:

 • KlĂ€desmal, Tineola bisselliella: Detta Ă€r en mal med guldskimrande eller gul fĂ€rg. Den ger sig pĂ„ textilier och naturliga material som ylle i sitt larvstadie.
 • PĂ€lsmal, Tinea pellionella: Ser ut som klĂ€desmalen men den ger sig som larv bara pĂ„ produkter med naturligt hĂ„r och pĂ€ls.
 • Livsmedelsmal, matmal: Det finns flera olika typer av matmalar och de ger sig alla pĂ„ olika livsmedelstyper. Choklad, spannmĂ„l, ris med mera Ă€r mycket omtyckt. Larverna spinner trĂ„dar i livsmedlet och detta gör maten otjĂ€nlig.

 • PĂ€lsĂ€nger, Attagenus pellio: FörvĂ€xlas ofta med mal. Den angriper som larv naturliga material och textilier. Larven Ă€r ungefĂ€r 10 mm lĂ„ng och har ett brunt/ svart yttre med gula markeringar och gula borst. Skalbaggen har ett svart glĂ€nsande skal och Ă€r ungefĂ€r 5 mm med tvĂ„ ljusa prickar pĂ„ ryggen.

Det gĂ„r att se om det Ă€r pĂ€lsĂ€nger eller mal som varit framme. Genom att titta pĂ„ kanten av skadan eller hĂ„let kan man se skillnad. Om kanten Ă€r tydlig har en pĂ€lsĂ€ngerlarv varit framme. Om det dĂ€remot finns ludd i kanten Ă€r det en larv frĂ„n klĂ€desmalen.

Mal

Mal i garderoben Àr nÄgot de flesta ryser av nÀr de tÀnker pÄ, och mÄnga har ocksÄ rÄkat ut för det. Man öppnar upp vintergarderoben inför hösten för att ta fram vinterns jackor och tröjor och upptÀcker till sin fasa att det finns malar och skrÀp bland klÀderna efter deras framfart.

KÀnslan av att öppna och se 4-5 stycken smÄ bevingade kryp slÀppa sitt grepp om dina klÀder och fort flyga ut för att sprida sig i rummet Àr inte vad man vill uppleva! HÀr fÄr du tips pÄ hur du ska bli av med malen i ditt hus.

FAQ – Vanliga frĂ„gor

đŸ€© Vad rekommenderas mot mal?

Kommer snart

đŸ€” Hur vĂ€ljer jag rĂ€tt malfĂ€lla

Kommer snart

đŸ€“ Vad Ă€r det för mal jag har?

Kommer snart

Bli av med mal

Om olyckan varit framme och man har hittat otrevliga smÄ hÄl i sina plagg och inser att malen finns i garderoben, Àr det bara att riva ut allt och storstÀda. HÀr mÄste man vara mycket noggrann.

TvÀtta alla plagg som fanns i utrymmet, dammsug, vÄttorka och avsluta med en insektsspray. HÄll sedan noggrann koll sÄ att malen inte kommer tillbaka. Det kan vara lÀge att stÀda hela rummet lika noga och inte bara den garderob eller byrÄ du nyss rengjort, dÄ malen kanske Àven finns utanför.

Vill man vara extra försiktig eller har stora problem med mal, ska man inte bara slÀnga dammsugarpÄsen i soporna utan lÀgga den i frysen först sÄ att man verkligen Àr sÀker pÄ att inga levande kryp finns kvar som sedan skulle kunna sprida sig Ànnu en gÄng innan man har hunnit slÀnga soporna.

TÀnk pÄ att de Àven skulle kunna sprida sig i soprummet om soppÄsarna hinner ligga dÀr nÄgra dagar innan tömning sker.

OBS! LÄt absolut inte pÄsen sitta kvar i dammsugaren, dÄ har du snart tillbaka krypen i ditt hem igen!

6 förebyggande steg

HÀr fÄr du en smidig checklista att följa för att slippa att fÄ in malen frÄn början. Om du gör detta som en regelbunden rutin har du kommit lÄngt:

Checklista

 1. HÄll alltid rent i garderober, lÄdor eller andra förvaringsplatser dÀr du har textilier. Dammsug inte enbart utan vÄttorka Àven utrymmet.
 2. Mal tycker frÀmst om yllefibrer, har du t.ex. en tjock Àlsklingströja eller filt bör du se till att den förvaras i en tÀtt försluten plastpÄse eller plastlÄda. Det försvÄrar oerhört för malen att fÄ möjlighet att angripa yllet.
 3. AnvÀnd gÀrna insektsspray nÀr du har stÀdat ur garderoben, sÄ att du verkligen försöker förebygga pÄ alla sÀtt som Àr möjliga.
 4. LÀgg aldrig in smutsiga plagg i garderoben, dÄ hjÀlper du malen med att ge den mat!
 5. LÄt inte saker ligga för lÀnge i en garderob. Ta ut sakerna dÄ och dÄ, se över att allt ser ok ut, skaka ur plaggen och lufta dem. Detta görs smidigast samtidigt som du ÀndÄ ska göra punkt 1, att stÀda.

SĂ„ kommer malarna in

Ett vanligt sĂ€tt Ă€r att man köpt ett plagg eller en möbel pĂ„ t.ex second hand och inte tĂ€nker pĂ„ att noga rengöra det innan man placerar det i sitt hem. Ett annat sĂ€tt kan vara att man övertagit nĂ„got frĂ„n en Ă€ldre slĂ€kting och inte tĂ€nker pĂ„ eller inte vet, att föremĂ„let stĂ„tt pĂ„ slĂ€ktingens dammiga vind i 30 Ă„r. Även dessa saker bör noggrant ses över och rengöras.
Andra sÀtt malen kan komma in Àr via djur, djurs bon och döda djur (tex om du har en katt som tar med sig en död mus hem), man bör alltid vara observant om man har djur eller hanterar djur ofta.

Dammiga utrymmen nÀstan garanterar olika typer av skadedjur. Det behöver inte enbart gÀlla malen, sÄ oavsett vilka skadedjur det gÀller bör man alltid stÀda regelbundet.

Fakta om mal

 • Det Ă€r malens larver som Ă€r boven i dramat och Ă€ter hĂ„l pĂ„ dina textilier. Vuxna malar kan inte tugga.
 • Malens larver Ă€r ca 10 mm lĂ„nga och den vuxna malen nĂ„got större.
 • Det finns tvĂ„ olika typer av mal som man ska se upp för: klĂ€desmal och pĂ€lsmal. BĂ„da kan angripa dina textiler men har lite olika fĂ€rg: gulaktiga eller grĂ„aktiga.
 • Problemet med mal inomhus har minskat avsevĂ€rt sedan mĂ€nniskan har börjat anvĂ€nda mer syntetiska material och inte bara ylle eller andra naturmaterial.
 • Malen angriper bara syntetiska material om de Ă€r blandade med nĂ„got naturligt material eller om det Ă€r smutsigt.
 • Malen tycker allra bĂ€st om material som fjĂ€drar, pĂ€ls och hĂ„r.
 • En hona kan lĂ€gga upp till 100 vita smĂ„ Ă€gg vid samma tillfĂ€lle och de klĂ€cks efter nĂ„gra dagar.
 • BĂ€sta temperaturen för malen att föröka sig i Ă€r 25 grader.
 • I Sverige finns ca 50 olika typer av mal, men det Ă€r just klĂ€desmal och pĂ€lsmal som Ă€r de vi oftast menar nĂ€r vi talar om malar.
 • Det finns Ă€ven malfĂ€llor att köpa, exempelvis klisterfĂ€llor med en doft som malen tycker om. De fastnar och dör.
 • Störst risk att fĂ„ in nya malar Ă€r pĂ„ vĂ„ren dĂ„ vi ofta vill vĂ€dra och öppna upp vĂ„ra hem. Ofta upptĂ€cker vi dem inte förrĂ€n de redan lagt Ă€gg och larverna hunnit bita hĂ„l i plaggen.
 • AnvĂ€nd gĂ€rna myggnĂ€t om du vill sova med öppet fönster, sĂ„ att malarna inte kan flyga in.

Förhoppningsvis har du nu fĂ„tt en hel del att tĂ€nka pĂ„ och massor av olika tips att prova för att hĂ„lla malen undan ditt hem. Även en sann djurvĂ€n kan nog hĂ„lla med om att malen inte hör hemma i garderoben för att festa pĂ„ klĂ€derna. BĂ€ttre att förebygga Ă€n att tvingas rengöra hela huset efter malens framfart Ă€r ett faktum!

Förebygg malangrepp

Med tanke pÄ att varje hona lÀgger hundratals Àgg Ät gÄngen kan malen vara mycket svÄr att bli av med om den vÀl hunnit etablera sig. DÀrför Àr det alltid bÀst att agera förebyggande och se till att göra sitt hem maximalt ogÀstvÀnligt för malfjÀrilarna.

MalÀgg och larver kan finnas i nyinköpta matvaror. Förvara alltid livsmedel i slutna förpackningar sÄ hindras larverna frÄn att sprida sig i köksskÄpen. TvÀtta Àven secondhandplagg innan du hÀnger in dem i garderoben.

Feromonbaserade indikationsfÀllor som snÀrjer parningssugna hanar Àr utmÀrkta hjÀlpmedel för att bekÀmpa mal bÄde i kök och klÀdskÄp. Eventuell fÄngst varnar tidigt om ett stundande angrepp sÄ att man snabbt kan vidta ÄtgÀrder.

Viktiga förebyggande ÄtgÀrder

Det finns en hel del man kan göra för att förhindra och förebygga olika malangrepp. De allra viktigaste sakerna att tÀnka pÄ Àr att stÀda, förvara klÀder pÄ ett bra sÀtt, vÀdra, och eventuellt sÀtta ut malfÀllor. Under sommarhalvÄret Àr det extra viktigt att tÀnka pÄ detta eftersom malfjÀrilar lÀtt kan flyga in nÀr man vÀdrar.

HÄll det rent Àven i garderober. StÀda dem grundligt dÄ och dÄ och skaka ocksÄ ur klÀderna. Det Àr ocksÄ viktigt att dammsuga och torka av samt spraya med lite insektsspray. Det Àr ocksÄ viktigt att aldrig lÀgga in smutsiga plagg i garderoben. MÄnga vÀljer att inte tvÀtta ömtÄliga plagg och dÄ Àr det av Àn större vikt att anvÀnda insektsspray eller vakuumförpackning.

NÀr det gÀller förvaring bör man alltid ha som regel att bara lÀgga in rena saker i garderober. Om man ska lÄngtidsförvara klÀder eller liknande bör man anvÀnda vakuumpÄsar med mera eftersom de annars kan riskera att bli angripna.

Om man inte har nÄgra förebyggande metoder som bekÀmpar malar, som fÀllor eller liknande, bör man ta det lite försiktigt nÀr man vÀdrar och helst bör man anvÀnda insektsnÀt. Under sommaren Àr malarna extra aktiva och dÄ gÀller det att se upp lite extra.

SĂ„ blir du av med mal

Man bekÀmpar bÄde pÀlsmal och klÀdesmal pÄ samma sÀtt. Om man fÄr in livsmedelsmal mÄste den dock bekÀmpas pÄ andra sÀtt eftersom larverna ger sig pÄ matvaror.
Det Àr ofta relativt enkelt att bekÀmpa pÀlsmal och klÀdesmal. Det första man bör göra Àr att stÀda ordentligt samt tvÀtta alla klÀder. Sedan bör man spraya lister och liknande med insektsspray eftersom mallarver ofta brukar gömma sig dÀr.

För att förhindra spridning samt fÄnga malfjÀrilar som överlevt stÀdning fungerar malfÀllor bra. För att skydda klÀderna Àr det ocksÄ bra att sÀtta in malfÀllor i garderoben samt att se över hur man förvarar sina klÀder. NÀr man vÀl har gjort allt detta bör man Äterigen upprepa samma ÄtgÀrder efter ungefÀr en mÄnad.

NÀr det gÀller livsmedelsmal Àr den nÄgot svÄrare att bekÀmpa, detta eftersom den bor i mat och andra utrymmen som Àr svÄrt att nÄ. För det första bör man kasta alla varor som har angripits samt de som man misstÀnker kan vara drabbade. Efter detta bör man noggrant stÀda ur skafferi med mera och under flera veckors tid bör man undvika spill och smulor. Det Àr ocksÄ viktigt att förvara maten i plastförpackningar som sluter tÀtt.

Betyg pÄ guiden: