Pälsmal » Ultimata Guiden

Upload Image...

Har du någonsin tagit fram en favorittröja bara för att upptäcka små hål i tyget? Det är en frustrerande upplevelse, och många undrar om det kan vara mal som ligger bakom dessa skador. En av de vanligaste arterna som angriper våra textilier inomhus är pälsmalen. 

Här har vi sammanställt en guide för vad du ska tänka på om du har pälsmal i hemmet och hur du ska göra för att bli av med dem.

Snabbguide mot pälsmal

  • Förebygg: Håll alltid rent med dammsugning och våttorkning där det finns textilmaterial.
  • Bekämpa: Plocka ur och städa utrymmet noggrant för att bli av med alla skadedjur. Tvätta också igenom alla kläder och andra textilier innan de läggs tillbaka. Insektsspray och insektsfällor kan vara nödvändiga att använda för att eliminera insekterna för att förhindra ytterligare skador.
  • Skydda: Förvara kläder och andra textilier som sällan används i plastlådor eller förslutna plastpåsar. Placera rödcederträ i förvaringsutrymmen för att avskräcka insekter.

Vi rekommenderar

Bli av med pälsmal

Om olyckan varit framme och man har hittat otrevliga små hål i sina plagg kan du ha drabbats av pälsmal. Här går vi igenom hur du blir av med dem.

Storstäda garderoben

Ta ut allting ur garderoben och storstäda. Här måste man vara mycket noggrann. Både dammsug och våttorka alla ytor. Tvätta alla kläder och textilier innan de hängs in igen.

Använd insektsspray

Efter att du har städat klart kan insektsspray hjälpa till att eliminera malar som har gömt sig i sprickor och andra håligheter.

Insektsfällor

Insektsfällor kan användas för att övervaka och kontrollera pälsmalens närvaro. Genom att placera dessa fällor kan man få en uppfattning om omfattningen av invasionen. Vid upptäckt av angrepp är det viktigt att agera snabbt för att minimera skadorna och förhindra spridning till andra föremål.

Förebyggande åtgärder mot pälsmal

Här kommer olika tips att prova för att hålla malen undan ditt hem och undvika angrepp.

Håll rent

Håll alltid rent i utrymmen som garderober, byrålådor och andra förvaringsplatser med textilier. Både dammsug och våttorka hela utrymmet.

Förvara kläder på ett bra sätt

Pälsmalen tycker främst om yllefibrer, men kan också skada andra textilmaterial. Förvara därför helt torra kläder, sängkläder och övriga textilier som inte används året om, i tätt förslutna plastpåsar eller plastlådor.

Rödcederträ

Placera ut rödcederträprodukter på utsatta platser som i garderoben, i byrålådan och annan förvaring av textilier. Pälsmalen avskyr doften och det kan därför användas både som bekämpning och i förebyggande syfte.

Vad är pälsmal?

Pälsmalen, tinea pellionella, är en liten men besvärlig insekt som kan orsaka skador på en rad olika material, från textilier till stoppade möbler. Den trivs i mörka förvaringsutrymmen som garderober där de lägger ägg.

Skador och angrepp

Pälsmalens larver är kända för att orsaka skador med att göra hål på en mängd olika material, inklusive päls, ylle, skinn, fjäder och stoppade möbler. De äter främst naturfibrer men kan äta allt från torra insekter till bomull och kork.

Vanliga frågor (FAQ)

Hur vet man att man fått pälsmal?

Pälsmalen kan ofta upptäckas genom oregelbundna hål i textilier, som är större än de hål som vanligtvis orsakas av andra typer av mal.

Vad äter pälsmal?

Den äter bland annat av ylle, päls, skinn, stoppade möbler, mattor och torra insekter. I brist på annan föda kan de också äta bomull, linne, kork och papper.

Hur får man bort pälsmal?

Där pälsmal hittas behövs en ordentlig rengöring. Kläder och annat av textilmaterial behöver tvättas igenom. Insektsspray och insektsfällor kan också behöva användas för att kunna bli av med det allra sista.

Klicka för att se fler guider

Betyg på guiden:

4.2/5 - (33 votes)