Klädesmal » Ultimata Guiden

kladesmal

Upptäcker du att du har små hål i dina kläder? Då har de kanske angripits av klädesmal eller pälsmal. Oftast kommer dessa skadedjur in i våra hem under våren och de kan hinna göra stor skada innan man upptäcker dem.

Päls- och klädesmal trivs i garderober och mörka förvaringsutrymmen där de lägger sina ägg i sprickor och skrevor. Ur äggen kommer sedan larver som äter naturfibrer och kan snabbt orsaka stora hål på kläder och andra textilier.

Snabbguide: Bli av med klädesmal

  1. Städa: Hitta källan till malen. Städa ordentligt för att få bort alla ägg, larver och puppor. Textilier bör tvättas på hög temperatur eller frysas in för att döda kvarvarande larver. Använd insektsspray vid springor och lister där larverna kan gömma sig. Malätna livsmedel måste kastas.
  2. Fånga: Placera ut malfällor som fångar kvarvarande mal, fällorna kan även användas för att förebygga nya angrepp.
  3. Rödceder: Använd rödcederträ i garderober och lådor.

Vi rekommenderar

Mal var förr ett väldigt stort problem och även om mal fortfarande är ett av de vanligaste skadedjuren i våra hem så har problemen med dessa skadedjur minskat avsevärt. Detta beror framförallt på vår ökade användning av syntetiska fibrer i kläder och även textilimpregnering samt att vi numera lever i ett torrare inomhusklimat.

Men hur vet man vilken typ av mal det handlar om och hur gör man för att förebygga eller fånga dessa skadedjur som om man inte sätter stopp för dem kan förstöra stora delar av vår klädgarderob? Vi går igenom hur du på bästa sätt undviker att drabbas av malätna kläder och textiler samt vad du ska göra om skadan redan har skett.

Fakta om Klädesmal och Pälsmal

I Sverige finns ca 50 olika typer av mal, men det är just klädesmal och pälsmal som är de vi oftast menar när vi talar om malar. Både klädesmal och pälsmal är fjärilar som när de är larver lever av olika typer av textilier och naturliga material. Längden på fjärilarna är 12-14 mm mellan vingspetsarna och färgen är gul eller grå. Klädesmalen har ljusgula bakvingar och ockragula framvingar medan pälsmalen och gråaktiga vingar med två små mörka punkter. I övrigt är de nästan identiska till utseendet.

Honan kan lägga upp till 100 ägg vid ett tillfälle som sedan kläcks redan efter några dagar. Hur lång tid som utvecklingen från ägg till fjäril tar kan variera från en månad till ett år och beror mycket på omgivningens temperatur. Bästa temperaturen för malen att föröka sig i är 25 grader. När äggen sedan kläcks ger sig larven direkt på textilier och olika naturmaterial.

Förutom att larverna äter textilier så kompletterar de även med matrester eller döda insekter.

Pälsmalens och klädesmalens livsstil liknar varandra, men pälsmalen kräver högre luftfuktighet och har därför blivit ännu mer sällsynt som skadedjur de senaste åren tack vara att vårt inomhusklimat har blivit torrare.

Klädesmalen lever i ett rör som den spinner fast mot underlaget medan pälsmalen bygger ett litet hölje i form att ett rör som den kryper runt med och gömmer sig i när den känner sig hotad och som även förhindrar att den torkar ut.

Klädesmal, pälsmal eller pälsänger?

Klädesmal och pälsmal liknar varandra väldigt mycket till utseendet och kan därför lätt förväxlas. Det som skiljer dem åt är färgen på vingarna som hon pälsmalen är gråaktiga stället för gula som hos klädesmalen.

Dessa olika malar lever dock av olika material. Klädesmal angriper olika former av textilier och naturliga material medan pälsmal endast angriper pälsar och naturligt hår.

Pälsänger är inte en mal men kan lätt förväxlas med mal eftersom den också är en vanlig skadegörare på kläder och textilier. Pälsänger är däremot en skalbagge, den är runt 5 mm lång och färgen är svart eller brun med två ljusa prickar på ryggen. Larven är ungefär lika stor som klädesmalens och pälsmalens larv, runt 10 mm lång. Pälsängerlarven angriper, liksom klädesmalen, olika typer av textiler och naturmaterial.

Formen på hålen kan avslöja om det handlar om klädesmal eller pälsänger. Klädesmallarven biter av många fibrer i tyget vilket ger ett hål med ludd runt. Är det däremot en mer tydlig kant så är det förmodligen en pälsängerlarv som varit framme.

Både klädesmal, pälsmal och pälsänger kan dock både fångas och motverkas på samma sätt.

Förebygga klädesmal

Med tanke på att varje hona lägger hundratals ägg åt gången kan malen vara mycket svår att bli av med om den väl hunnit etablera sig. Därför är det alltid bäst att agera förebyggande och se till att göra sitt hem maximalt ogästvänligt för malfjärilarna.

  • Håll alltid rent i garderober, lådor eller andra förvaringsplatser där du har textilier. Dammsug inte enbart utan våttorka även utrymmet.
  • Klädesmalens favorit är yllefibrer, har du t.ex. en tjock älsklingströja eller filt bör du se till att den förvaras i en tätt försluten plastpåse eller plastlåda. Det försvårar oerhört för klädesmalen att få möjlighet att angripa yllet.
  • Använd gärna insektsspray när du har städat ur garderoben i förebyggande syfte.
  • Lägg aldrig in smutsiga plagg i garderoben, då hjälper du malen genom att ge den mat.
  • Låt inte saker ligga för länge i en garderob. Ta ut sakerna då och då, se över att allt ser ok ut, skaka ur plaggen och lufta dem. Detta görs smidigast samtidigt som du ändå ska städa i garderoben.

Bli av med klädesmal

Klädesmal i garderoben är något som många har råkat ut för men som givetvis de flesta vill slippa. Här är våra tips på hur du ska bli av med malen i ditt hus:

Städa: Om du upptäckt hål i dina kläder och insett att du har fått mal i garderoben är det bara att börja riva ut allt och städa. Börja med en ordentlig storstädning, nu gäller det att hitta källan till malarna. Dammsug, våttorka golven & tvätta alla kläder som fanns i utrymmet. Var noga med springor och lister där larverna kan gömma sig. Vill man vara extra försiktig eller har stora problem med mal, ska man inte bara slänga dammsugarpåsen i soporna utan lägga den i frysen först så att man verkligen är säker på att inga levande kryp finns kvar som sedan skulle kunna sprida sig ännu en gång innan man har hunnit slänga soporna. Låt absolut inte påsen sitta kvar i dammsugaren, då har du snart tillbaka krypen i ditt hem igen!

Fånga: Placera ut malfällor som fångar malarna successivt, dessa kan även användas i förebyggande syfte.

Fånga: Använd malmedel som rödcederolja eller insektsspray när du städar utrymmen som garderob och köksskåp.

Motverka: Lägg ut rödceder som hängare, doftblock & malkulor för att mota bort malen.

Frågor och svar

Hur kommer klädesmal in i lägenheten?

Det vanligaste är att mal (både klädesmal och livsmedelsmal) kommer in i hemmet via ett öppet fönster. Insektsnät är ett effektivt sätt att hålla borta mal och andra insekter. Malen kan även komma in i bostaden via ventilationskanaler. Kontrollera och tvätta alltid kläder som köps på second-hand.

Hur varmt behöver kläderna tvättas vid angrepp?

Vid angrepp, eller misstanke om angrepp, bör kläderna tvättas i 60 grader. Eftersom det primärt är värmen som är viktig kan kläderna lika gärna läggas i bastu eller ugn så att de når denna nivå. Låt kläderna vara så varma i minst 30 min.

Kan sanering bekostas via hemförsäkringen?

Det är vanligt att det ingår viss skadedjurshantering i hemförsäkringar. Det är däremot ytterst sällan som sanering av klädesmal behöver ske eftersom bekämpning med medel, fällor och städning brukar räcka.

Bekämpar malfällor bara hanarna?

Ja, malfällor lockar bara till sig hanarna som sedan fastnar på klisterfällorna. Det resulterar i att beståndet minskas och att de inte kan föröka sig.

Är det malfjärilar eller larverna som förstör kläderna?

Det är malens larver som angriper kläder och andra textilier. De fullvuxna malfjärilarna gör ingen direkt skada i hemmet.

Klicka för att se fler Malprodukter

Betyg på guiden:

4/5 - (26 votes)