Malmedel

Malmedel mot mal, klädesmal, pälsmal & matmal.

Populära malmedel

-33%
Populär
-14%
Populär

Visar alla 17 resultat

-33%
Populär
Populär
Populär
-14%
Populär

Snabbguide: Malmedel

Mal och malfjärilar bekämpas på samma sätt – håll rent, tvätta kläderna och använd malfällor för att minska beståndet. Bästa sättet att få bort mal är alltså att kombinera direkt bekämpning med malmedel samt preventiva åtgärder.

Bekämpa mal med:

  • Malfällor: Malfällor avger feromoner vilket gör att olika slags malar och pälsänger lockas till fällan. Väl där fastnar de på klisterplattan och dör. Det är det effektivaste sättet att fånga mal och på kort tid minska malbeståndet inomhus.
  • Rödceder: Rödceder som malmedel har bevisad effekt och är ett av de bästa sätten för att avskräcka insekter. Detta genom att mal och pälsänger inte gillar rödcederdoften. Ha rödcederolja på fönsterblecket, häng upp rödcederringar på galgar eller lägg doftblock i klädkammaren. Träprodukterna ger långsiktigt skydd medan rödcederolja är mer koncentrerat och därmed blir starkare under kortare tid.
  • Lavendelpåse: Lavendel har liknande funktion som rödceder och håller därmed borta mal från en garderob eller byrå. En fördel är att doften av många upplevs mer behaglig än rödceder. Häng en påse med lavendel i garderoben för att minska risken för malangrepp.

Förebygg problem med mal:

  • Livsmedel i slutna förpackningar: Malfjärilar kan livnära sig på livsmedel eller textilier. Det vanligaste är klädesmal och pälsmal som därmed hittas i garderober m.m. Är det livsmedelmal är det extra viktigt att ha livsmedel i förslutna förpackningar och inte lämna mat framme.
  • Tvätta klädesplagg: Köper du second-hand kläder bör dessa alltid tvättas i 60 grader innan de läggs in i garderoben. Detta för att inte eventuellt medföljande malar ska spridas. Upptäcker du mal är det viktigt att alla plagg tvättas.
  • Städa noga och förvara säkert: Städa extra noga där malen brukar förekomma. Upptäcks mal bör hela utrymmet dammsugas och torkas av. Var speciellt noga kring lister och springor. För säkerhets skull kan insektsspray användas direkt efter slutförd städning. Häng sedan in rödcederprodukter.
  • Päls & klädesplagg: För att skydda pälsar och andra dyrare klädesplagg under vintern rekommenderas vakuumförpackningar eller påsar som garanterat håller insekterna borta.
  • Myggnät: Mycket ofta kommer malen in i bostäder via öppna fönster. Sätt därför myggnät för de fönster som är öppna. Det kan kombineras med att lägga rödceder på fönsterblecket.