Matmal » Ultimata Guiden

Upload Image...

Matmal (Plodia interpunctella) som också kallas för mott, kan vara en besvärlig plåga i köket då de kan föröka sig oerhört snabbt. Matmalsfjärilen kan lägga uppemot 700 ägg som blir till larver redan efter 3 dagar. Dessa kan därför kontaminera stora mängder matvaror till oätliga och oanvändbara produkter. Det är viktigt att hantera dem effektivt och vidta åtgärder i tid för att bevara livsmedel.

Här presenterar vi några effektiva produkter och metoder för att bekämpa matmal och hålla dem i schack. Vi förser dig också med information om olika typer av denna art, hur du känner igen dem och förebygger angrepp.

Snabbguide mot matmal

  • Städa: Rengör förvaringsutrymmen och var extra uppmärksam på gömställen som springor och skarvar. Använd insektsmedel i otillgängliga utrymmen.
  • Fånga: Använd matmalsfällor som har ett särskilt lockmedel för att locka till sig djuren. Dessa fällor kan också användas i förebyggande syfte.
  • Rödceder: Förse skafferiet med rödcederträ för naturligt skydd. Doften från detta träslag är något som flera typer av skadedjur avskyr.

Bli av med matmal

Att bli av med dessa skadedjur kräver en noggrann strategi. Det går smidigt att bekämpa matmal genom att använda olika effektiva produkter och metoder. Genom att kombinera förebyggande åtgärder med dessa bekämpningsmetoder kan du säkerställa att ditt kök förblir fritt från mal och att dina livsmedel förvaras säkert och fräscht. Här är en enkel checklista:

1. Gör dig av med angripna livsmedel

Om du upptäcker matmal i ditt kök, är det viktigt att omedelbart bli av med angripna livsmedel. Gå direkt ut med dem till soptunnan så att du inte har dem kvar i sopsorteringen inomhus.

Kontrollera noga andra livsmedel för att säkerställa att de inte är utsatta. Denna åtgärd bidrar till att förhindra spridning i hela köket. Försegla alla förpackningar noga.

2. Matmalsfällor med feromoner

Ett effektivt sätt att minska populationen av matmal är att använda matmalsfällor med lockbete. Feromoner är kemiska ämnen som lockar matmal till fällan, där de fastnar och kan därmed inte föröka sig. Dessa fällor är ofarliga för människor samt husdjur och erbjuder en miljövänlig metod för att bli av med skadedjuret i ditt hem.

3. Elektroniska insektsdödare med UV-ljus

Elektroniska insektsdödare som avger UV-ljus är en effektiv metod för att bekämpa flygande mal. Dessa enheter lockar till sig insekter med sitt ljus och dödar dem med elektriska stötar. Placera dem strategiskt i köket för att bli av med matmalen.

Förebyggande åtgärder mot matmal

1. Borsta och rengör köksskåp regelbundet

För att förhindra att matmal får en möjlighet att etablera sig i ditt kök är det viktigt att hålla köksskåpen rena och välskötta. Använd en borste för att komma åt svåråtkomliga områden och se till att ta bort eventuella spill eller smulor som kan vara en lockande källa.

2. Säkra förvaringslösningar

Investera i matmalssäkra förvaringslösningar för livsmedel. Plastbehållare med täta lock och förseglade påsar hjälper till att förhindra att skadedjuren får tillgång till dina förnödenheter. Detta är särskilt viktigt för livsmedel som mjöl, gryn och nötter.

3. Använd dofter som avskräckande medel

Matmal avskyr starka dofter. Använd kanel, nejlika, timjan, rosmarin, lavendel och rödceder i ditt kök. Placera dem i skåp och lådor där du förvarar känsliga livsmedel. Dessa dofter fungerar som avskräckande medel och kan bidra till att hålla malen borta.

4. Regelbunden dammsugning och städning

Djuren kan gömma sig i små sprickor och vrår. För att bekämpa dem effektivt är det viktigt att regelbundet dammsuga och städa köket. Fokusera särskilt på områden där spill och smulor samlas. En ren och torr miljö gör det svårare för dem att etablera sig.

5. Insektsnät

Genom att använda insektsnät på fönster och dörrar vid vädring kan du lättare hindra framtida angrepp.

Matmalsfälla – Så fungerar den

En fälla för matmal och mott har ett inbyggt lockmedel med feromoner. Det är ett artificiellt könshormon som lockar till sig hanarna. Dessa matmalsfällor är därför helt utan bekämpningsmedel och gifter. Genom att rikta in sig på att bekämpa hanarna minskar populationen snabbt efterhand.

Fällorna är långtidsverkande och också enkla att använda. Det är bara att ta av skyddsplasten och placera ut i närheten av livsmedel i skafferi, kökslådor med mera där du har observerat matmal. Dessa fällor har därefter effekt i upp till 3 månader beroende på omgivning, temperatur och hur många skadedjur som fastnar där.

När djuren lockas till fällan fastnar de i ett lim. Finns det mott eller mal kvar att eliminera ersätter du enkelt fällan med en ny.

Olika typer av matmal

Dessa mottfjärilar kan bli mellan 7-9 mm långa och 15- 20 mm breda mellan vingspetsarna. Det är ofta larverna du hittar i skafferiet i dina livsmedel och här berättar vi mer om hur du identifierar dem.

Indisk mjölmott

Indisk mjölmott (Plodia interpunctella) har rödbruna framvingar med ljusbeige på första delen. Deras larver har gulvit, röd eller en grönaktig ton och ett brunt huvud. Den här arten gillar ofta spannmål, torkad frukt, nötter och choklad.

Kvarnmott

Kvarnmott (Ephestia kuehniella) har utmärkande drag med grå vingar med sicksackmönster i svart. Larverna har brunt huvud och kan ha en rosa eller grönaktig ton i övrigt. Ofta kan du hitta denna typ av mott nära livsmedel som mjöl, müsli, frön, skorpor, kryddor, choklad och skorpor.

Mandelmott 

Mandelmott (Ephestia cautella) är en gråbrun fjäril med ränder som kan vara antingen ljusare eller mörkare än fjärilens grundfärg. Utseendet på larverna kan variera mellan en vitaktig, rödaktig eller gulaktig ton. Dessa kan bland annat hittas nära spannmål, torkad frukt, nötter, animaliska produkter och tobak.

Vanliga frågor (FAQ)

Varifrån kommer larverna i skafferivarorna?

Om du har larver i dina livsmedel i skafferiet är det troligtvis mott, det vill säga matmal. Dessa flyger in i skafferiet och lägger ägg i maten som sedan kläcks till larver.

Hur får jag bort matmal?

Genom att kasta angripna livsmedel, försegla resterande förpackningar ordentligt och rengöra utrymmet noggrant kan du komma långt. För matmal som gömt sig i springor och sprickor kan du även behöva komplettera med en matmalsfälla, insektsmedel och rödceder.

Är det farligt att råka äta matmalslarver eller ägg?

Nej, de är inte giftiga och därför inte farliga att äta. Däremot kan matmalsfjärilarna lägga många ägg, så släng kontaminerade matvaror för att de inte ska sprida sig.

Klicka för att se fler Malprodukter

Betyg på guiden:

4/5 - (25 votes)