Pälsängrar är små skalbaggar som trivs i stilla mörka miljöer. Det är under larvstadiet som de förstör kläder och andra textilier, genom att äta på dessa skapas små runda hål. Efter larvstadiet, förpuppas den och blir till slut en skalbagge.
Det är oftast i larvstadiet som människor stöter på pälsängrarna och därmed även vill få bort dem från hemmet. Här går vi igenom hur pälsänger ser ut, vilka produkter som kan användas för att bekämpa dem och hur detta sker mest effektivt.
Snabbguide
- Städa: Börja med en ordentlig storstädning. Dammsug, våttorka golven & tvätta dina kläder. Var noga med springor och lister där larver kan gömma sig.
- Bekämpa: Använd medel som rödcederolja eller insektsspray när du städar utrymmen som garderob och köksskåp.
- Fånga: Placera ut fällor som fångar pälsängern, dessa kan även användas i förebyggande syfte.
- Motverka: Lägg ut rödceder som hängare, doftblock & malkulor för att mota bort.
- Frächa upp: Med lavendelpåsar får du en härlig doft samt att du håller pälsängern borta.
Vi rekommenderar
Kort om pälsängrar
Pälsängrar är små skalbaggar som tillhör släktet ängrar, därav namnet. Just namnet päls kommer av det faktum att den främst tycker om att livnära sig på pälsar och skinn och detta gör också att den betraktas som ett skadedjur. Det är under larvstadiet som den tycker extra mycket om att skapa små hål i pälsen eller skinnet.
Vanlig pälsänger lever i naturen över stora delar av Sverige. De kommer in i bostäderna genom öppna fönster och dörrar. Det är även orsaken till att problem med pälsängrar inomhus främst uppstår på våren och sommaren då fönstren generellt är öppna mer.
De andra arterna av pälsänger förekommer inte naturligt i svensk natur utan hittas enbart inomhus.
En pälsänger kan lägga uppemot 50 – 100 ägg om temperaturen är rätt, d v s över 20 grader, en temperatur runt 30 grader är perfekt. Djuret reproducerar sig dock bara en gång om året och kläcks på hösten medans den under vintern är passiv.
Utseende
Pälsängrar har en oval kropp och är ca 3 – 6 mm långa medan larven är ca 10 mm. Färgen är mörk med nyanser mellan svart och brunsvart. På täckvingarna finns två ljusare prickar vilket brukar vara det kännetecken som främst nämns för att känna igen insekten. Den har sex ben samt en kortare penselformad borst i bakändan.
I Sverige finns ett par varianter av pälsängrar så som vågbandad pälsänger, brun pälsänger samt vanlig pälsänger. De bekämpas däremot på samma sätt. Den vågbandade pälsängern förökar sig året runt och kan hinna med tre generationer på ett år.
Pälsänger eller mal?
Det är ofta man förväxlar pälsänger med är mal, men det är en viss skillnad som man upptäcker genom att bland annat titta på det som det är hål i.
Det första man bör göra när man tittar på plagget, är att bedöma utseendet på hålet. En pälsänger gör ofta ett runt litet hål med en tydlig kant runtom, medans en mal lämnar ludd utmed hålets kanter.
Både malar och pälsängrar angriper i stort sett samma material och textilier men ser ganska annorlunda ut till form och utseende. Det finns också andra typer av malar som helst lever av mat, s.k livsmedelsmal.
Ägg och levnadsstadier
Fortplantning sker en gång per år – på våren. Då lägger honan mellan 50 – 100 ägg. I förhållande till andra insekter förökar de sig därmed relativt ”långsamt”. Äggen kan kännas igen på att de ligger i klumpar och är mjölkvita.
Pälsängerägg kläcks efter 22 – 30 dagar beroende på temperatur. De som lever inomhus lägger ofta sina ägg på dun, ylle eller i smala springor där damm och organiskt material skapar mjukt underlag.
I naturen läggs äggen i t.ex. fågelbon, och larverna lever på hår, fjädrar och avfall.
De är nu i larvstadiet i mellan 6 månader och 2 – 3 år. Detta beroende på dess vad den livnär sig på och dess levnadsförhållanden. Det är i larvstadiet som pälsängrar äter på textilier och skapar de klassiska hålen på kläder.
Få bort pälsänger
Fördelen med pälsänger är att de enbart förökar sig en gång per år. Detta sker på våren. Har man minimerat beståndet är det alltså liten risk att de snabbt ska bli fler.
Produkter
- Fällor för pälsängrar: Det finns flera olika insektsfällor som fungerar för pälsängrar. De marknadsförs ofta under namn som silverfiskfälla eller malfälla. Men när man läser produktbeskrivningen framgår det även att också pälsänger kommer att dras till dessa fällor och fastna i dem.
Fällorna är varken stora eller dyra och placeras ut i garderober, byråer och andra ställen där pälsänger brukar befinna sig.
- Insektsspray: Insektsspray används för att bekämpa en rad olika insekter, däribland pälsänger och silverfiskar. Spraya på de områden som insekterna befinner sig på. Var däremot försiktig med var sprayen används då vissa kan ge vissa missfärgningar.
- Rödceder: Rödceder är effektivt och enkelt att använda. Man kan exempelvis köpa klossar av rödcederträ och lägga in garderoben. Ett annat alternativ är att stryka rödcederolja på trösklar och kring fönsterkarmar. Lukten gör att varken pälsänger, malar eller silverfiskar trivs. Rödceder är därmed en preventiv åtgärd som används för att få bort insekterna från en specifik plats. Kom ihåg att rödceder (både olja och träblock) kan ge missfärgningar i kontakt med kläder.
- Nät och förvaring: Genom att sätta nät för fönstren minskar risken att pälsänger tar sig in i bostaden. Det finns även en fördel att förvara textilier i plastlådor alternativt malpåsar eller vacuumpåsar. Därmed nås de inte av insekterna.
- Lavendelpåsar: Många lägger gärna en eller flera påsar torkad lavendel i garderoben, vilket även sprider en ljuvlig doft.
- Fortfarande problem? Får ni inte bukt med problemen trots städning, preventiva åtgärder och insektsfällor? Kontakta saneringsföretag vilka kan göra en kemisk bekämpning.
Preventiva åtgärder
- Städa regelbundet: Regelbunden städning (även i garderober och sängar) minskar risken att pälsänger trivs. Dessutom kan du snabbare upptäcka spår av dem och sätta ut fällor innan problemet hinner bli större. Var extra noga med att dammsuga kring lister och springor.
- Förvara kläder rätt: Förvara kläder i vacuumpåsar eller speciella malpåsar istället för att ha de löst hängande i klädkammaren under de månader de inte används.
- Tvätta eller frys bort dem: Det är inte alltid lätt att se pälsängrar, larver och ägg. Har de gjort hål på ett klädesplagg är det därför viktigt att tvätta detta i minst 60 grader. Ett alternativ är att lägga det i frysen med minst 18 grader. Låt plaggen då ligga minst en vecka i frysen.
- Sätt ut fällor innan pälsänger kommit: Under våren och sommaren har de flesta fönster och dörrar öppna betydligt mer än under höst och vinter. Pälsänger kan därmed lättare ta sig in i bostaden. Genom att sätta ut fällor hålls beståndet nere. Dessutom ser man snabbt om det börjar komma in pälsänger. Fällor som fungerar mot pälsänger är exempelvis silverfiskfällor och malfällor.
Mer fakta om pälsängrar
Det finns i regel tre olika sorters pälsängrar – den vanliga, vågbandad pälsänger och den bruna pälsängern.
Vanliga: Det är den vanliga som förekommer utomhus i Sverige och flyger in titt som tätt. Den är brun-svart till färgen och har en vit- eller gulaktig fläck vid varje täckvinge samt tre fläckar på halsskölden. Larvens baksida har en liten rödaktig svans eller hårpensel som man kallar det.
Vågbandade: Den vågbandade pälsängern är ett importerat skadedjur som ganska nyligen har etablerats i Sverige. På ovansidan är den lite ljusare än den vanliga pälsängern och har ett vågigt tvärband vid vingarnas främre del, storleken är dock densamma. Det finns mycket av denna i Stockholms-området och den kom in i landet på 50-talet. Den kan föröka sig upp till tre gånger per år.
Bruna: Den bruna pälsängern är helt brun med ett svart huvud och blir mellan 3 – 4 mm lång. ”Den mörka pälsängern” är en ny art och även om den räknas som inhemsk i t.ex Tyskland så är den inte lika förekommande i länder som t.ex Sverige. Den är enfärgat mörkbrun eller helt svart till färgen.
Förutom dessa tre arter så finns även museiänger och fläskängern. Den sistnämnda förekommer ofta i djurkadaver, benhögar eller bland döda insekter och är betydligt större än den vanliga pälsängern och den förstnämnda
Museiängern har fått sitt namn då den gärna angriper museiföremål. Dock tittar den även gärna in i bostadshus. Museiängern är bland de minsta ängrarna, endast 3 mm lång med tre gula vågiga band som dock inte syns så väl.
Frågor och svar
Vilket är bästa medlet mot pälsänger?
Bästa sättet att bekämpa pälsänger är att städa, spraya med insektsspray och sedan hålla borta insekterna med rödceder.
Hur tar sig pälsänger in?
De kommer framförallt in i hemmet via öppna fönster. Genom att ha täta insektsnät kan både insekter och pollen hållas ute.
Hur upptäcks insekterna?
Genom att använda klisterfällor i garderober kan angrepp av pälsänger och mal upptäckas på ett tidigt stadie. Ett kännetecken på angrepp är små runda hål på kläderna.
Kan pälsänger bita människor?
Nej, de biter varken människor eller djur.
Var lägger de ägg?
Pälsänger lägger helst sina ägg på ull- eller dunplagg men även på andra textilier. De kan även lägga äggen där det är mycket ylledamm eller fjädrar.