Silverfiskar är en av de vanligaste insekterna i våra bostäder. De hittas främst i kök och badrum eftersom de behöver ha hög luftfuktighet för att trivas. Genom att påverka luftfuktigheten och hålla det städat kan bestånden minskas.
Silverfisk, kallas även nattsmyg, är en vinglös insekt som blir ca 10 – 15 mm lång. Den kännetecknas av en spolformig kropp samt de många och långa känselspröten, både bakåt och framåt.
Dess silverfjäll gör att den glänser silvrigt vilket även kan vara en orsak till dess namn. Silverfisk kan bli upp till 8 år gamla.
Snabbguide mot silverfisk
- Städa: Börja alltid med att städa där du upptäckt silverfisk. Är det i badrummet bör avloppsbrunnen rengöras, badkar dras fram och alla skrymslen göras rena. Genom att ta bort födan kommer silverfisken inte att trivas.
- Fånga: Silverfisk fångas bäst med en silverfiskfälla. Fällorna har ett lockmedel i sig som de dras till, därefter fastnar de i klisterfällan. Fällorna kan även användas för att förebygga nya silverfiskar.
- Rödceder: Använd rödcederolja i springer och skrymslen. Rödcederoljan har en doft som skadedjur inte gillar.
Vi rekommenderar
Bil av med silverfisk
Silverfiskar upptäcks oftast i badrum eller kök eftersom de trivs i fuktigare miljöer. Det finns flera sätt att fånga insekterna, vilket delvis beror på var problemet hittas.
- Dosor för silverfisk: Ett av de bästa sätten att bli av med silverfiskar är att använda silverfiskfällor (dosor). Brukar ni har problem med dessa insekter kan fällorna ställas ut redan innan problemet uppstått. Därmed kan populationen hållas nere och de silverfiskar som tar sig in i bostaden snabbt fångas in.
Det finns fällor för enbart silverfisk samt de för både silverfisk & Långsprötad silverfisk.
Är du osäker på vilken sorts silverfisk som ska fångas rekommenderas kombinationsfällor. Det finns fällor för enbart silverfisk samt de för både silverfisk och långsprötad silverfisk.
- Spray mot silverfisk: Allmänna insektssprayer kan användas för att eliminera de flesta insekter. Spraya direkt på insekterna eller där de ofta ses. Eftersom dessa medel innehåller gifter bör de inte användas i köket eller där livsmedel förvaras. Använd då istället främst silverfiskfällor.
- Kiselgur: Kiselgur kan användas för att eliminera en rad insekter. Lägg ut en sträng av pulvret där silverfiskarna upptäcks. Det krävs sedan att insekterna kommer i kontakt med pulvret för att det ska vara verksamt.
Bör inte användas om barn kan nå pulvret då det kan skapa irritation i ögonen och på huden. Köp enbart produkter med kiselgur som är anpassade för insektshantering. Pulvret säljs även inom andra användningsområden men då med andra egenskaper.
- Rödceder: Rödceder dödar inte silverfisken men avskräcker dem för att vara på ett specifikt ställe. Läs mer under punkten ”Rödceder” under ”Förebygg – Håll silverfiskarna borta” ovan.
Förebyggande åtgärder mot silverfisk
- Städa och håll rent: Den viktigaste punkten för att hålla borta silverfiskar är att ha det städat hemma. Dammsug, dammtorka samt håll rent på diskbänken. Därmed minskas möjligheten för dem att hitta föda.
Ta upp kläder, böcker och tidningar från golvet. Det är föda för långsprötade silverfiskar.
- Rödceder: Rödceder utsöndrar en lukt som håller silverfiskar, mal och vissa andra insekter på avstånd.
Önskas hög koncentration kan rödcederolja användas. Det kan exempelvis strykas på golvlister eller socklar för att därigenom hålla insekterna borta från ett rum. Däremot kommer oljan att inom kort dunsta bort.
För långsiktigt skydd rekommenderas träblock eller träkulor i rödceder. De avsöndrar sakta doften som håller insekterna borta. Dessa kan användas främst som preventiv åtgärd med oljan används när man upptäckt en population.
Rödceder avger lukt och rekommenderas därmed inte i skafferier eller på andra ställen där livsmedel förvaras. Träblocken kan även ge missfärgningar. Om de används i en garderob finns därmed en fördel att ha dem i en tunn tygpåse.
- Täta sprickor: Silverfiskar kryper gärna in i små sprickor och skrymslen. Se över badrum, tvättstuga och kök för att hitta hålrum eller sprickor som silverfiskarna därmed trivs i. Om det är möjligt bör dessa täppas igen. Det är även i sprickor och liknande ”skyddande platser” som honan lägger äggen.
- Håll badrummet torrt: Med badrumsfläkt dras fukten snabbt ut ur rummet. I annat fall kan fukten stanna kvar länge vilket därmed skapar den idealiska miljön för silverfiskar. De söker minst 70% luftfuktighet.
- Vädring: Eftersom silverfiskar inte kan fortplanta sig om miljön är förr torr eller kall är låg luftfuktighet en tydlig väg mot att hålla nere populationen. Det kan i vissa fall nås med vädring.
Silverfiskfälla – så fungerar den
- Välj rätt fälla
Det finns fällor som enbart fångar vanliga silverfiskar samt de som även fångar långsprötade silverfiskar. Är du osäker på vad som ska fångas rekommenderas de fällor som fångar bägge.
- Aktivera fällan
När skyddsplasten tas bort aktiveras fällan vilken sedan är aktiv i ett par veckor. Kolla på förpackningen och byt när de inte längre är effektiva.
- Ställ ut fällan
Ställ fällan där du upptäckt silverfiskar. Försök att ställ den plant och stabilt på ett ställe som ofta är mörkt och fuktigt. Det är störst chans att insekterna kommer att trivas där och därmed vara nära fällan. Välj även ställen där ni inte är på nätterna då silverfiskar främst är aktiva på nätterna.
Vid behov kan den fästas med dubbelhäftande tejp men ta inte så stark tejp att missfärgningar uppstår på underlaget.
- Lockar till sig insekterna
Via feromon lockas ett flertal mindre insekter till fällan. En fälla som består av ett klisterark som insekterna fastnar på. När arket är fullt eller fällan inte längre är aktiv (se förpackningens instruktioner) byts den ut. Fällan kan slängas i hushållssoporna.
Två typer av silverfisk
Vanlig silverfisk
Silverfisk trivs bäst där det är varmt och fuktigt. Det är orsaken att man oftast hittar dessa i badrum, tvättstuga eller kök. Hittas många silverfiskar i något annat rum kan det eventuellt tyda på fuktskada eftersom de generellt inte borde trivas där om inte luftfuktigheten är ovanligt hög.
Den äter bland annat hudavlagringar som exempelvis kan samlas i ventilen ner till avloppet. Se till att denna hålls ren och att vattnet rinner fritt.
Långsprötad silverfisk
Långsprötad silverfisk är längre (15 – 20 mm) och kännetecknas främst av de betydligt längre känselspröten. Den har även ett mindre ”skägg” vilket inte silverfisk har.
De trivs i hela hemmet där de äter stärkelser och kan därmed äta allt från tapeter och böcker till vissa textilier. Kan även livnära sig på matrester. Eftersom de kan hittas över hela bostaden kan de vara svårare att bli av med men fångas på samma sätt som vanlig silverfisk.
Vanliga frågor (FAQ)
Vad rekommenderas mot silverfisk?
Börja med att dammsuga och våttorka (med rengöringsmedel) de ytor där silverfisk förekommer. Placera sedan ut produkter av rödceder. Dessa produkter avger en doft som flera insekter undviker, däribland silverfisk. Ställ ut silverfiskfälla för att upptäcka om silverfisk kommer tillbaka samt fånga in dem.
Hur väljer jag rätt silverfiskfälla?
Vid osäkerhet om det är vanlig silverfisk eller långsprötad silverfisk bör en silverfiskfälla som kan fånga bägge dessa användas. Detta nämns i produktbeskrivningen.
Är det vanlig silverfisk eller långsprötad?
Vanlig silverfisk – Äter avlagringar som de främst hittar vid avloppsventiler. Trivs i fuktiga och mörka miljöer. Hittas främst i badrum och tvättstuga. Är upp till 10 - 20 mm långa och har spröt som är ungefär hälften så långa som kroppen. Har enbart hår på vissa ställen. Dessa kan inte klättra vilket kanske är den tydligaste skillnaden mot långsprötad silverfisk. Långsprötad silverfisk – Äter på tapeter, papper och andra produkter med stärkelser. Trivs på samma ställen som vanlig silverfisk men kan även förekomma i torrare miljöer. Är upp till 10 - 30 mm långa och har spröt som är ungefär lika långa som kroppen. Har hår/skägg över hela kroppen och är mörk i färgen. Långsprötad silverfisk kan klättra upp för väggar, vilket inte vanlig silverfisk kan.
Betyg på guiden: