Silverfiskar – fakta och guide

Silverfisken är ett skadedjur som finns i många hushåll. De förökar sig snabbt och har det dykt upp en så finns det ofta fler. De trivs som regel där det är fuktigt och varmt, där har de dessutom lätt att föröka sig. De är som allra mest aktiva nattetid, eller där det är mörkt. De utgör ingen fara men är av många inte särskilt välkomna.

Kort om Silverfisk

Silverfisken tros ha utvecklats för över 400 miljoner år sedan och kan vara en av de äldsta insekterna som finns kvar. De är lätta att upptäcka tack vare det silverblanka skalet och de två antennerna längst fram på kroppen. Silverfisken kan bli upp till 1,5 cm lång och kan leva i upp till 5 år i gynnsamma miljöer.

Silverfisken är en vanlig syn i de svenska hemmen, speciellt i badrum och källare där de trivs som allra bäst. Anledningen till trivseln i badrum är för att temperaturen generellt sett är högre och i källare för att luftfuktigheten där är högre än i andra utrymmen.

Bli av med silverfisk

Att bli av med silverfiskar tar ofta tid, så här gäller det att ha tålamod. Det finns dock en rad olika metoder för bekämpning, som i kombination gör att man har en bra möjlighet att göra sig av med den ovälkomna gästen.

Klassiska bekämpningsmedel mot krypande insekter är ytterligare ett bra sätt att tampas med silverfiskarna. Dessa medel finns i sprayform och fungerar även på andra eventuella skadedjur och insekter som befinner sig i närheten. Det finns även klisterfällor med lockmedel som silverfiskarna dras till och där de fastnar.