Silverfisk – Den professionella guiden! Silverfiskar

Silverfiskar är en typ av skadedjur som finns i väldigt många hushåll och har det dykt upp en så finns det ofta fler, eftersom de förökar sig snabbt. De trivs som regel där det är lite fuktigt och varmt, där de dessutom har lättare att föröka sig. Dessutom är de som allra mest aktiva nattetid, när det är mörkt. Silverfiskarna utgör ingen fara alls, men förekomsten av dessa kan skvallra om fuktskador i fastigheten så detta är något man ska ta på allvar. Ses de enbart i våtutrymmen som tvättstuga, badrum och kök är det antagligen ingen fara, men ser man dem i andra rum är det bäst att vara lite vaksam. Här ska vi undersöka hur man kan bli av med silverfiskar i sitt hem.

Hitta på sidan:

  1. Hur blir man av med silverfisk? 
  2. 6 Förebyggande steg 
  3. Så kommer de in 
  4. Kul fakta om silverfiskarna
  5. Silverfisken har några fördelar
  6. Kort om silverfisk 
  7. Bli av med silverfisk 

Populära produkter:

-25%
Populär
199 kr 149 kr
Rea!
599 kr 399 kr

Hur blir man av med silverfisk?silverfiskar i glas

Att bli av med silverfiskar tar ofta tid, så här gäller det att ha tålamod. Det finns dock en rad olika metoder till bekämpning, som i kombination gör att man har en bra möjlighet att göra sig av med de ovälkomna gästerna. Något som ska ha en mycket god effekt är så kallad rödcederolja, som köps antingen som spray eller på droppflaska. Ämnet stryks eller sprayas vid lister, skrymslen, sprickor och andra ställen där man misstänker att silverfiskarna söker skydd. Rödceder kan också köpas som små träblock i olika former, som kan sandpappras med jämna mellanrum för att ge ny effekt. Dessa träblock kan placeras överallt där man anser att de behövs; exempelvis under hyllor och soffor, på fönsterbleck eller i garderober.

Klassiska bekämpningsmedel mot krypande insekter är ytterligare ett bra sätt att tampas med silverfiskarna. Dessa medel finns i sprayform och fungerar dessutom på andra eventuella skadedjur och insekter som befinner sig i närheten. Fällor med gift är också att rekommendera. Dessa placeras där man misstänker att det finns silverfisk, varpå silverfiskarna äter av det som finns i fällan. Det finns också särskilda klisterfällor med lockmedel som silverfiskarna dras till och sedan fastnar där. Möjligheten finns också att konstruera sina egna fällor med hjälp av en gammal syltburk (eller liknande) och icke-transparent tejp. Då tejpar man helt enkelt runt burken så att den får en heltäckande yta och placerar sedan små matrester, exempelvis smulor från bröd, i den. Silverfiskarna klättrar nu ned i burken och blir kvar där.

6 Förebyggande steg

Det allra första steget för att förebygga uppkomsten av silverfiskar i hemmet är att hålla rent och snyggt, eftersom silverfiskarna dras till smulor och annat som föda. En riktig storstädning är alltså en bra början, innan ytterligare åtgärder tas till. Plocka bort kläder, böcker och annat löst som ligger på golvet då silverfiskarna trivs med att gömma sig under allt de hittar. Tänk också på att hålla det så torrt det går i dina våtutrymmen för att undvika onödig fukt och väta. När utrymmet är skinande rent är det en god idé att täta sprickor och hål i väggar, kring golvlister och andra platser där de kan söka skydd. Strategisk utplacering av insektsdosor, klisterfällor och liknande är också att rekommendera när allt städarbete och tätande är utfört så att man är väl förberedd att bekämpa eventuella silverfiskar som ändå lyckas ta sig in.

Checklista för bekämpning:

1. Rödcederolja: Spraya eller stryk in golvlister, håligheter etc. med rödcederoljan (gillas inte av silverfiskarna).
2. Fällor: Placera ut fällor där du misstänker att det finns silverfiskar, eller där du faktiskt vet att de håller till.
3. Insektsspray: Spraya direkt på silverfiskarna när du ser dem, eller kring de platser där du vet att de finns.

Checklista för städning:

1. Städning: En rejäl storstädning som gör att silverfiskarna inte längre trivs.
2. Täta/laga: Gör en ordentlig genomgång av alla de sprickor och små utrymmen som finns och täta dessa så att det inte finns några skrymslen för silverfiskarna att gömma sig.
3. Håll torrt: Silverfiskarna gillar väta och fukt, så se till att hålla särskilt våtutrymmen torra.

Så kommer de in

Silverfiskarna kan ta sig in i fastigheten på en rad olika sätt, men vanligast är att de följer med det som vi bär in i våra hem. När man har fönster och dörrar öppna och vädrar, särskilt på somrarna när det kanske är öppet dygnet runt, kan de lätt ta sig in. Förr trodde man att de enbart tog sig in i våra hus genom avloppen, men detta är en gammal skröna som inte stämmer.

Kul fakta om silverfiskarna

Det finns i huvudsak två olika varianter av silverfisk: den vanliga silverfisken och den långsprötade silverfisken. Den långsprötade varianten kan finnas i torra miljöer, medan den vanliga silverfisken nästan alltid ses där det finns fukt. För att vara insekter är de relativt långlivade; en silverfisk lever mellan 2 till 4 år och kan med andra ord hinna föröka sig rejält under den tiden. En silverfisk kan bli runt 1 cm till 2 cm lång. Arten är mycket gammal – den har funnits i 300 miljoner år! Dessutom kan man finna den jorden runt, där den förekommer i fler än 370 olika arter. Som redan nämnts skyr den ljuset och trivs allra bäst när det är mörkt – och varmt. Honan sägs kläcka sina ägg när det blivit mer än 25 grader i utrymmet.

Silverfiskar är främst ute efter olika former av stärkelse, vilket finns i vissa livsmedel men också i papper och tyg. Av den anledning kan man ibland se angripna böcker och kläder i hushållet, vilket för misstankarna till skadedjur av detta slag. Det är precis av den anledningen som det rekommenderas att avlägsna sådana saker från golvet; låt dem åtminstone inte ligga framme under någon längre tid.

Silverfisken har några fördelar

Silverfisken kallas ofta för den nattliga renhållningsarbetaren, eftersom den tar till vara på smulor och annat som vi människor sprider runt omkring oss. Med andra ord är det inte konstigt att den ibland dessutom benämns nattsmyg! Dessutom kan uppkomst av silverfisk i bostaden betyda att det finns en fuktskada, så här får man en varning som ger en anledning att undersöka den saken lite närmare.

Silverfisken är ett skadedjur som finns i många hushåll. De förökar sig snabbt och har det dykt upp en så finns det ofta fler. De trivs som regel där det är fuktigt och varmt, där har de dessutom lätt att föröka sig. De är som allra mest aktiva nattetid, eller där det är mörkt. De utgör ingen fara men är av många inte särskilt välkomna.

Kort om Silverfisk

Silverfisken tros ha utvecklats för över 400 miljoner år sedan och kan vara en av de äldsta insekterna som finns kvar. De är lätta att upptäcka tack vare det silverblanka skalet och de två antennerna längst fram på kroppen. Silverfisken kan bli upp till 1,5 cm lång och kan leva i upp till 5 år i gynnsamma miljöer.

Silverfisken är en vanlig syn i de svenska hemmen, speciellt i badrum och källare där de trivs som allra bäst. Anledningen till trivseln i badrum är för att temperaturen generellt sett är högre och i källare för att luftfuktigheten där är högre än i andra utrymmen.

Bli av med silverfisk

Att bli av med silverfiskar tar ofta tid, så här gäller det att ha tålamod. Det finns dock en rad olika metoder för bekämpning, som i kombination gör att man har en bra möjlighet att göra sig av med den ovälkomna gästen.

Klassiska bekämpningsmedel mot krypande insekter är ytterligare ett bra sätt att tampas med silverfiskarna. Dessa medel finns i sprayform och fungerar även på andra eventuella skadedjur och insekter som befinner sig i närheten. Det finns även klisterfällor med lockmedel som silverfiskarna dras till och där de fastnar.