Silverfisk » Ultimata Guiden (2021)

Snabbguide

 1. StĂ€da: Börja alltid med att stĂ€da dĂ€r du upptĂ€ckt silverfisk. Är det i badrummet bör avloppsbrunnen rengöras, badkar dras fram och alla skrymslen göras rena. Genom att ta bort födan kommer silverfisken inte att trivas.
 2. FĂ„nga: Silverfisk fĂ„ngas bĂ€st med en silverfiskfĂ€lla. FĂ€llorna har ett lockmedel i sig som de dras till, dĂ€refter fastnar de i klisterfĂ€llan. FĂ€llorna kan Ă€ven anvĂ€ndas för att förebygga nya silverfiskar.
 3. Rödceder: AnvĂ€nd rödcederolja i springer och skrymslen. Rödcederoljan har en doft som skadedjur inte gillar.

TvÄ typer av silverfisk

Vanlig silverfisk

Silverfisk trivs bÀst dÀr det Àr varmt och fuktigt. Det Àr orsaken att man oftast hittar dessa i badrum, tvÀttstuga eller kök. Hittas mÄnga silverfiskar i nÄgot annat rum kan det eventuellt tyda pÄ fuktskada eftersom de generellt inte borde trivas dÀr om inte luftfuktigheten inte Àr ovanligt hög.

Den Àter bland annat hudavlagringar som exempelvis kan samlas i ventilen ner till avloppet. Se till att denna hÄlls ren och att vattnet rinner fritt.

LÄngsprötad silverfisk

LĂ„ngsprötad silverfisk Ă€r lĂ€ngre (15 – 20 mm) och kĂ€nnetecknas frĂ€mst av de betydligt lĂ€ngre kĂ€nselspröten. Den har Ă€ven ett mindre ”skĂ€gg” vilket inte silverfisk har.

De trivs i hela hemmet dÀr de Àter stÀrkelser och kan dÀrmed Àta allt frÄn tapeter och böcker till vissa textilier. Kan Àven livnÀra sig pÄ matrester. Eftersom de kan hittas över hela bostaden kan de vara lite svÄrare att bekÀmpa.

Silverfisk

Silverfiskar Àr en av de vanligaste insekterna i vÄra bostÀder. De hittas frÀmst i kök och badrum eftersom de behöver ha hög luftfuktighet för att trivas. Genom att pÄverka luftfuktigheten och hÄlla det stÀdat kan bestÄnden minskas. LÄngsprötad silverfisk hittas dÀremot i hela hemmet.

Silverfisk, kallas Ă€ven nattsmyg, Ă€r en vinglös insekt som blir ca 10 – 15 mm lĂ„ng. Den kĂ€nnetecknas av en spolformig kropp samt de mĂ„nga och lĂ„nga kĂ€nselspröten, bĂ„de bakĂ„t och framĂ„t. Dess silverfjĂ€ll gör att den glĂ€nser silvrigt vilket Ă€ven bör vara en orsak till dess namn. De kan bli upp till 8 Ă„r gamla.

FAQ – Vanliga frĂ„gor

đŸ€© Vad rekommenderas mot silverfisk?

Kommer snart

đŸ€” Hur vĂ€ljer jag rĂ€tt silverfiskfĂ€lla

Kommer snart

đŸ€“ Är det vanlig silverfisk eller lĂ„ngsprötad?

Kommer snart

Vad Àter silverfisk?

Den livnÀr sig enbart pÄ kolhydrater vilket gör att den kan Àta det mesta med hög halt av stÀrkelse. Det kan dÀrmed vara allt frÄn hÄr, hud och bitar av tidningar till stÀrkta tyger. Den Àr visserligen helt ofarlig för mÀnniskan men kan vid större population skapa obehag. Med silverfiskfÀllor och rödcederolja kan problemet relativt snabbt ÄtgÀrdas.

Var lever silverfisk?

Silverfisken trivs dÀr det Àr varmt och fuktigt. Luftfuktigheten ska helst vara över 70% vilket Àr orsaken att de nÀstan enbart hittas i badrum och kök. Den lÄngsprötade silverfisken trivs dÀremot i hela bostaden. Hittas silverfiskar i badrum/kök/tvÀttstuga Àr det till stor sannolikhet vanlig silverfisk. Hittas de i andra delar Àr chansen stor att det Àr lÄngsprötad silverfisk.

HĂ„lla silverfiskarna borta

 1. StĂ€da och hĂ„ll rent: Den viktigaste punkten för att hĂ„lla borta silverfiskar Ă€r att ha det stĂ€dat hemma. Dammsug, dammtorka samt hĂ„ll rent pĂ„ diskbĂ€nken. DĂ€rmed minskas möjligheten för dem att hitta föda.

  Ta upp klÀder, böcker och tidningar frÄn golvet. Det Àr föda för lÄngsprötade silverfiskar.

 1. Rödceder: Rödceder utsöndrar en lukt som hĂ„ller silverfiskar, mal och vissa andra insekter pĂ„ avstĂ„nd.

  Önskas hög koncentration kan rödcederolja anvĂ€ndas. Det kan exempelvis strykas pĂ„ golvlister eller socklar för att dĂ€rigenom hĂ„lla insekterna borta frĂ„n ett rum. DĂ€remot kommer oljan att inom kort dunsta bort.

  För lĂ„ngsiktigt skydd rekommenderas trĂ€block eller trĂ€kulor i rödceder. De avsöndrar sakta doften som hĂ„ller insekterna borta. Dessa kan anvĂ€ndas frĂ€mst som preventiv Ă„tgĂ€rd med oljan anvĂ€nds nĂ€r man upptĂ€ckt en population.

  Rödceder avger lukt och rekommenderas dĂ€rmed inte i skafferier eller pĂ„ andra stĂ€llen dĂ€r livsmedel förvaras. TrĂ€blocken kan Ă€ven ge missfĂ€rgningar. Om de anvĂ€nds i en garderob finns dĂ€rmed en fördel att ha dem i en tunn tygpĂ„se. 

 1. TĂ€ta sprickor: Silverfiskar kryper gĂ€rna in i smĂ„ sprickor och skrymslen. Se över badrum, tvĂ€ttstuga och kök för att hitta hĂ„lrum eller sprickor som silverfiskarna dĂ€rmed trivs i. Om det Ă€r möjligt bör dessa tĂ€ppas igen. Det Ă€r Ă€ven i sprickor och liknande ”skyddande platser” som honan lĂ€gger Ă€ggen.
 1. HĂ„ll badrummet torrt: Med badrumsflĂ€kt dras fukten snabbt ut ur rummet. I annat fall kan fukten stanna kvar lĂ€nge vilket dĂ€rmed skapar den idealiska miljön för silverfiskar. De söker minst 70% luftfuktighet.
 1. VĂ€dring: Eftersom silverfiskar inte kan fortplanta sig om miljön Ă€r förr torr eller kall Ă€r lĂ„g luftfuktighet en tydlig vĂ€g mot att hĂ„lla nere populationen. Det kan i vissa fall nĂ„s med vĂ€dring.

SilverfiskfĂ€lla – sĂ„ fungerar den

 1. VĂ€lj rĂ€tt fĂ€lla

Det finns fĂ€llor som enbart fĂ„ngar vanliga silverfiskar samt de som Ă€ven fĂ„ngar lĂ„ngsprötade silverfiskar. Är du osĂ€ker pĂ„ vad som ska fĂ„ngas rekommenderas de fĂ€llor som fĂ„ngar bĂ€gge.

 1. Aktivera fÀllan

NÀr skyddsplasten tas bort aktiveras fÀllan vilken sedan Àr aktiv i ett par veckor. Kolla pÄ förpackningen och byt nÀr de inte lÀngre Àr effektiva.

 1. StÀll ut fÀllan

StÀll fÀllan dÀr du upptÀckt silverfiskar. Försök att stÀll den plant och stabilt pÄ ett stÀlle som ofta Àr mörkt och fuktigt. Det Àr störst chans att insekterna kommer att trivas dÀr och dÀrmed vara nÀra fÀllan. VÀlj Àven stÀllen dÀr ni inte Àr pÄ nÀtterna dÄ silverfiskar frÀmst Àr aktiva pÄ nÀtterna.

Vid behov kan den fÀstas med dubbelhÀftande tejp men ta inte sÄ stark tejp att missfÀrgningar uppstÄr pÄ underlaget.

 1. Lockar till sig insekterna

Via feromon lockas ett flertal mindre insekter till fÀllan. En fÀlla som bestÄr av ett klisterark som insekterna fastnar pÄ. NÀr arket Àr fullt eller fÀllan inte lÀngre Àr aktiv (se förpackningens instruktioner) byts den ut. FÀllan kan slÀngas i hushÄllssoporna.

Bil av med silverfisk

Silverfiskar upptÀcks oftast i badrum eller kök eftersom de trivs i fuktigare miljöer. Det finns flera sÀtt att bekÀmpa insekterna, vilket delvis beror pÄ var problemet hittas.

 1. Dosor för silverfiskEtt av de bÀsta sÀtten att bli av med silverfiskar Àr att anvÀnda silverfiskfÀllor (dosor). Brukar ni har problem med dessa insekter kan fÀllorna stÀllas ut redan innan problemet uppstÄtt. DÀrmed kan populationen hÄllas nere och de silverfiskar som tar sig in i bostaden snabbt fÄngas in.

  Det finns fÀllor för enbart silverfisk samt de för bÄde silverfisk & LÄngsprötad silverfisk.

  Är du osĂ€ker pĂ„ vilken sorts silverfisk som ska bekĂ€mpas rekommenderas kombinationsfĂ€llor. Det finns fĂ€llor för enbart silverfisk samt de för bĂ„de silverfisk och lĂ„ngsprötad silverfisk.

 1. Spray mot silverfisk: AllmĂ€nna insektssprayer kan anvĂ€ndas för att bekĂ€mpa de flesta insekter. Spraya direkt pĂ„ insekterna eller dĂ€r de ofta ses. Eftersom dessa medel innehĂ„ller gifter bör de inte anvĂ€ndas i köket eller dĂ€r livsmedel förvaras. AnvĂ€nd dĂ„ istĂ€llet frĂ€mst silverfiskfĂ€llor. 
 1. KiselgurKiselgur kan anvÀndas för att bekÀmpa en rad insekter. LÀgg ut en strÀng av pulvret dÀr silverfiskarna upptÀcks. Det krÀvs sedan att insekterna kommer i kontakt med pulvret för att det ska vara verksamt.

  Bör inte anvÀndas om barn kan nÄ pulvret dÄ det kan skapa irritation i ögonen och pÄ huden. Köp enbart produkter med kiselgur som Àr anpassade för insektsbekÀmpning. Pulvret sÀljs Àven inom andra anvÀndningsomrÄden men dÄ med andra egenskaper.

 1. RödcederRödceder dödar inte silverfisken men avskrĂ€cker dem för att vara pĂ„ ett specifikt stĂ€lle. LĂ€s mer under punkten ”Rödceder” under ”Förebygg – HĂ„ll silverfiskarna borta” ovan.

Betyg pÄ guiden: