SilverfiskfÀllor

Det bĂ€sta sĂ€ttet att lĂ„ngsiktigt minska populationen av silverfiskar Ă€r att anvĂ€nda en silverfiskfĂ€lla. FĂ€llan Ă€r aktiv i 6 – 8 veckor och lockar till sig hanarna som sedan fastnar i klisterfĂ€llan. Vid behov av att bekĂ€mpa silverfiskar aktivt kan fĂ€llorna kompletteras med insektsspray, rödceder eller kiselgur.

Visar alla 6 resultat

-25%
-50%
PopulÀr
-23%
Ny

Fördelar med silverfiskfÀllor

  • Minskar populationen. FĂ€llan fĂ„ngarna hanarna vilket i lĂ€ngden minskar populationen
  • LĂ„ngsiktig effekt. FĂ€llan Ă€r aktiv i 6 – 8 veckor
  • Till skillnad mot exempelvis rödceder Ă€r silverfiskfĂ€llor luktfria.

Funktion och anvÀndning

Alla fÀllor för silverfiskar har exakt samma funktion. Det enda som skiljer Àr hur lÀnge de Àr aktiva samt delvis dess utseende. SÄ hÀr anvÀnder du en silverfiskfÀlla:

  1. Öppna fĂ€llan: FĂ€llan öppnas och aktiveras genom att ett skyddspapper dras bort. I vissa fall ska Ă€ven en enkel pappkonstruktion vikas upp.
  1. Placera ut: En silverfiskfÀlla ska stÀllas ut pÄ en fuktig och mörk plats. GÀrna i smala utrymmen dÀr silverfiskarna lÀtt kan gömma sig. Framförallt brukar de förekomma i badrum/tvÀttstugor/kök dÄ det i dessa rum finns flera fuktiga skrymslen. DÄ de Àr skygga insekter kommer fÀllan ge minimal effekt om den placeras pÄ ett öppet golv.
  1. Lockar till sig och dödar silverfiskar: Silverfiskar, och vissa andra insekter, lockas till fÀllan genom att den avger feromoner. Detta Àmne lockar till sig hanarna och vÀl vid fÀllan fastnar de pÄ klisterarket. Genom att antalet hanar minimeras minskas populationen och möjligheten för de föröka sig.
  1. Kontrollera och byt ut: I instruktionen som följer med anges hur mÄnga veckor fÀllan Àr aktiv. Byt ut den efter denna tid alternativt om den Àr full av insekter. DÄ den inte avger nÄgon lukt, som mÀnniskor kan uppfatta, Àr det omöjligt att avgöra om fÀllan Àr aktiv eller inte.

Tips pÄ modell och utplacering

  • Behöver klisterarket skyddas? En silverfiskfĂ€lla bestĂ„r vanligtvis av en pappkonstruktion med ett klisterark dĂ€r insekterna förvĂ€ntas fĂ„ngas. Enda skillnaden, utöver hur mĂ„nga veckor de Ă€r aktiva, Ă€r om klisterarket ligger öppet eller skyddas av ett ”papptak”.
  • Vanlig eller lĂ„ngsprötad silverfisk?: Skillnaden mellan vanlig och lĂ„ngsprötad silverfisk Ă€r bĂ„de utseende, var de frĂ€mst hittas samt vad de livnĂ€r sig pĂ„. De vanliga hittas i rum med hög luftfuktighet medan de lĂ„ngsprötade hittas i större utstrĂ€ckning i andra rum. Kontrollera att den silverfiskfĂ€lla som köps in kan bekĂ€mpa rĂ€tt sorts silverfisk. En del fĂ€llor kan bekĂ€mpa bĂ„de vanliga och lĂ„ngsprötad silverfisk.

FAQ

Vad Àter silverfiskar?

Vanlig silverfisk trivs dÀr luftfuktigheten Àr hög och livnÀr sig pÄ avlagringar som bland annat hittas avloppsventiler. LÄngsprötad silverfisk Àter material med mycket stÀrkelse, exempelvis tapeter.

Varför nÀmns ofta fuktskador i samband med silverfiskar?

Det vanligaste Àr att silverfiskar upptÀcks i badrum och tvÀttstugor. Detta tack vare att de Àr beroende av hög luftfuktighet. Om silverfiskar upptÀcks i större utstrÀckning i andra rum kan det alltsÄ vara ett tecken pÄ vattenskada och fukt i rummet. Kontrollera dÄ fuktnivÄn med mÀtinstrument.

Kan en silverfiskfÀlla fÄnga bÄde vanliga och lÄngsprötade silverfiskar?

Ja, det finns fÀllor som gör det . Men kom ihÄg att de olika silverfiskarna förekommer pÄ olika stÀllen i huset. BekÀmpning bör frÀmst ske dÀr insekterna förekommer.