Bekämpa Getingar

Getingarna är visserligen nyttiga för naturen, men varje sommar utgör de samma plåga när vi vill äta i lugn och ro på våra uteplatser. Ibland tar de sig även objudna in i våra hem och orsakar kalabalik. Det finns dock effektiva sätt att hålla dem på avstånd. Här hittar du allt från getingsprayer och fällor till skum som hjälper dig förinta olyckligt placerade getingbon.

Produkter

Getingen – en stingslig sommargäst

Getingen är i grund och botten ett nyttodjur som behövs för att pollinera växter. Den hjälper även till att hålla nere populationen av andra skadliga insekter då den livnär sig på deras larver. Men samtidigt kan getingen själv bli ett irritationsmoment som stör sommaridyllen. Det är inte bara otrevligt att ha getingar surrandes kring saftglas och bullar när man sitter ute och fikar, det ökar också risken att någon blir stungen. Ett getingstick är alltid smärtsamt, men för den som är överkänslig mot getingens gift kan det utgöra en reell livsfara. När det finns godsaker i omlopp är det svårt att hålla varenda liten geting borta från uteplatsen, men man kan göra en hel del för att minimera antalet stingsliga besökare.

Bekämpa getingar

Getingboattrapper är ett smart sätt att skrämma bort byggsugna drottningar. Dessa sätts med fördel upp tidigt på vårkanten innan några riktiga getingar hunnit bosätta sig i närheten. Om man märker att det finns ett påbörjat getingbo intill uteplatsen gör man klokt i att ta hand om det medan det fortfarande är litet. Lämpligtvis på kvällen då getingarna är som lugnast. Sitter boet väl åtkomligt är det enklast att avlägsna det manuellt, exempelvis med dammsugaren. Ett annat alternativ är att täcka över utgången och spruta in ett snabbdödande gift genom boväggen. Ser man bara att det kryper in getingar någonstans under taknocken och inte vet hur omfattande boet är kan man använda sig av ett giftskum som täpper till gångarna och gör att getingarna varken kan ta sig in eller ut. Hur man än befattar sig med ett getingbo är det viktigt att iaktta försiktighet och alltid bära heltäckande skyddskläder, bislöja och sticksäkra handskar. Lyckas man inte lokalisera något bo kan man ställa ut fällor med lockmedel för att avleda getingarnas uppmärksamhet från det som serveras på uteplatsen. Giftsprayer är också praktiska att ha till hands för att snabbt kunna eliminera enstaka närgångna getingar. Insektsnät för dörrar och fönster håller getingarna kvar ute.