Mullvad » Ultimata Guiden

mullvad

Mullvadar orsakar stora problem i gräsmattor, trädgårdar, rabatter och parker framförallt i södra Sverige. De är riktigt snabba och effektiva grävare som etablerar sig snabbt och kan på mycket kort tid förvandla din trädgård till rena rama slagfältet.

Mullvaden är aktiv dygnet runt och gräver komplexa underjordiska gångar och tunnlar. Den kan på bara ett dygn gräva 100 meter gångar vilket också resulterar i mängder av hål och högar i gräsmattan. De underjordiska gångarna förstör även växt- och trädrötter och kan hindra dina grödor, växter och gräsmatta från att växa till sig.

När mullvaden gräver kommer mycket stenar upp till markytan vilket också kan skada dina trädgårdsmaskiner. Det räcker med en enda mullvad för att din gräsmatta inom en väldigt kort tid ska ha orsakats stora skador.

Det gäller alltså att vara snabb och vidta åtgärder vid första tecken på mullvad i din trädgård. Och som tur är så är det är möjligt att behandla problem med mullvad snabbt och effektivt om du bara ser till att agera direkt. Vi går igenom hur du både kan förebygga och fånga mullvad med några enkla åtgärder.

Snabbguide

  1. Skrämma: Med mullvadsskrämma skapas vibrationer i marken som mullvad helst undviker. 
  2. Fånga: Mullvadsfälla fångar och dödar mullvad snabbt och effektivt. 
  3. Störa: Håll gräset kort. Gräsklipparen stör djuren och kort gräs gör att mullvadshögar snabbare upptäcks. 
  4. Skydda: Mullvadsmedel har en stark doft som mullvad och sork helst undviker. 
  5. Kombinera: Använd skrämma och fälla tillsammans för bäst effekt.

Vi rekommenderar

Hur ser mullvaden ut?

Mullvaden är ett litet djur, endast 11-16 cm lång med en cylindrisk kropp. Den håller sig mestadels under marken vilket gör att man sällan får syn på den. Kroppen är täckt av en mörk päls som är antingen svart-blå eller svart-grå. Nosen är spetsig och svansen mäter ca 2,5 cm.

Fakta om mullvaden

Mullvaden förekommer i södra Sverige från Skåne och norrut till Östergötland och Västergötland. Norr om detta område är det ytterst ovanligt med mullvad. Mullvaden håller till i jordbruksmark, trädgårdar och lövskogar. Mullvaden trivs i fet mulljord där det finns god tillgång på föda.

Mullvaden har väldigt dålig syn vilket gör att de är mycket sårbara ovan jord eftersom de inte uppfattar rörelser speciellt snabbt. Däremot har de väldigt bra hörsel och ett starkt luktsinne som de använder sig av för att söka efter föda.

Mullvaden har kraftiga klor på framfötterna som sitter ihop med ett membran. Klorna gör den till effektiva grävare och på bakbenen finns en extra utväxt som också hjälper dem i grävandet. Den har starka nackmuskler och stora händer som den använder för att snabbt riva sönder jordklumpar och kasta iväg dem bakom sig.

Mullvaden letar sin föda under marken och livnär sig på jordlevande djur såsom maskar, larver, insekter, sniglar och näbbmöss. Huvudfödan består av daggmask som utgör runt 80% av mullvadens föda. Mullvaden har en stor aptit och äter varje dag runt 50% av sin kroppsvikt. Eftersom den äter så mycket måste den hela tiden gräva nya gångar för att hitta ny föda. Den har kraftiga tänder som den använder för att få tag i sina byten. På sommaren är den inte lika aktiv i sitt grävande eftersom tillgången på föda då är väldigt god. Men framåt hösten blir grävandet mer intensivt.

Mullvaden lever oftast ensam och markeras sitt bo med urin. Mullvaden kan bli upp till 4-5 år gammal men de flesta dör tidigare än så, oftast blir mullvaden inte ens 3 år. Mullvaden får vanligtvis ungar en gång om året, under våren. Varje kull brukar bestå av 2-7 ungar.

Hur vet jag om jag har mullvad i trädgården?

Dyker det upp håligheter och jordhögar i trädgården kan du börja misstänka att det handlar om mullvad. Mullvaden gräver djupa gångar som kan ligga ner till en meter under marken men också ytligare gångar när den letar föda som bara ligger några centimeter under markytan. Förutom jordhögarna ser man oftast inte själva mullvadarna eftersom de för de mesta spenderar sin tid i sina gångar under marken.

Mullvad eller sork?

Mullvaden kan lätt förväxlas med sork som också gräver gångar och skapar högar i gräsmattan. Innan man vidtar några åtgärder behöver man därför ta reda på om det handlar om mullvad eller sork.

Mullvaden gräver gångar på samma sätt som sorken men mullvadens jordhögar är oftast högre och spetsigare. Mullvaden lägger sin jordhög över hållet till skillnad från sorken som lägger högen bredvid hålet eller precis intill. Prova därför att flytta lite på jordhögen för att se om det är ett hål därunder. Om hålet dessutom inom några timmar blivit igenfylld eller att det dykt upp en ny jordhög över hålet så handlar det garanterat om mullvad.

Hur kan jag förebygga problem med mullvad?

  • Doftämnen: Mullvadar störs lätt av skarpa dofter. Du kan därför prova att lägga ner starkt doftande föremål i mullvadens tunnlar. Det kan exempelvis vara vitlök, lök, torkad mynta, hundhår, sur mjölk, surströmming eller något annat som luktar starkt. Det finns även doftämnen att köpa som du kan strö ut i din trädgård och lägga i mullvadens gångar. Dessa innehåller vitlöksolja som alltså skrämmer bort mullvaden. Ett effektivt och miljövänligt sätt att bli av med mullvad från din trädgård.
  • Katter: Katter är duktiga på att fånga mullvadar. Att skaffa katter är därför ett effektivt sätt att skrämma bort mullvaden.
  • Ljud och skrämmor: Mullvaden störs också väldigt lätt av oljud på grund av sin starka hörsel. Du kan skrämma bort mullvaden genom att använda elektroniska mullvadsskrämmor som består av en stav som du sticker ner i marken och som sänder ut lågfrekventa, pulserande ljudvågor som mullvadar inte alls gillar och därmed håller de sig borta från området. En variant som vissa använder sig av är hemmagjorda vibrationsskrämmor, till exempel en glasflaska på ett armeringsjärn som sätts i marken. Det är dock osäkert hur effektiva dessa är. Även små vindsnurror som ger ifrån sig ett knarrande ljud sägs kunna fungera.
  • Klipp gräsmattan: Gräsklipparen skapar vibrationer i marken som upplevs skrämmande för mullvaden. Se därför till att klippa gräsmattan ofta.
  • Fällor: Det finns några olika varianter av fällor. Det som skiljer dem åt är hur mullvaden dödas (exempelvis mekanisk fjäder alternativt krutpatron som skapar tryckvåg). Fällorna betas och placeras därefter i mullvadens gångar. Rör aldrig fällan med händerna om du inte har handskar på dig. Eftersom mullvaden har ett så känsligt luktsinne känner den lätt människodoft. Använd alltså alltid handskar och gnid gärna in fällan med kompostjord.

Frågor och svar

Är mullvadar blinda?

Ja, de flesta arter är blinda. De söker föda med lukt och hörsel.

Finns mullvad över hela Sverige?

Nej, framförallt förekommer de från Skåne upp till Västergötland.

Kan de fångas utan att dödas?

Med vibrationsskrämmor skapas vibrationer i marken. Det upplever mullvad och sork som skrämmande vilket gör att de avlägsnar sig. Flera skrämmor kan behöva kombineras för att täcka en hel trädgård.

Vad fungerar mullvadsgranulat?

Mullvadsgranulat är ett medel som strös ut där mullvad brukar finnas. Det kan exempelvis innehålla ricinolja som verkar avskräckande för djuren.

Är mullvad farliga?

De är inte farliga för människor eller husdjur. De kan däremot göra gräsmattor ojämna och skada odlingar med deras gångar.

Klicka för att se fler Mullvadsprodukter

Betyg på guiden:

3.9/5 - (44 votes)