MullvadsskrÀmmor

Med en mullvadsskrÀmma skapas vibrationer i marken som, tillsammans med ultraljud, fÄr sork och mullvad att lÀmna trÀdgÄrden. De starkare modellerna skapar Àven ett skydd mot orm. VÀlj mellan batteridrift och solcellsdrift samt hur stort omrÄde som skrÀmman ska hÄlla borta mullvaden frÄn. Följ Àven vÄra rÄd (se text lÀngre ned) för att uppnÄ bÀst effekt.

Visar alla 4 resultat

-25%
PopulÀr
Det ursprungliga priset var: 798 kr.Det nuvarande priset Ă€r: 599 kr.
-11%
Det ursprungliga priset var: 449 kr.Det nuvarande priset Ă€r: 399 kr.
-13%
Det ursprungliga priset var: 399 kr.Det nuvarande priset Ă€r: 349 kr.

SÄ fungerar en mullvadsskrÀmma

En mullvadsskrÀmma (Àven kallad för gnagarskrÀmma) ser ut som en kort stav och sÀtts ner i marken dÀr sorkar och mullvadar har iakttagits. Med en motor skapas pulserande vibrationer och högfrekvent ljud. 

Eftersom djuren har mycket skarpa sinnen (bĂ„de ljud, lukt och kĂ€nsel) kommer de att skrĂ€mmas bort av de vibrationer som skapas i marken. Grundfunktionen Ă€r alltsĂ„ densamma oavsett vilken skrĂ€mma som anvĂ€nds – att med vibrationer och/eller ljud skrĂ€mma bort djuren. 

Om inte problemet minskar kan skrĂ€mman kompletteras med fĂ€llor och mullvadsmedel, se rubriken ”Kompletterande produkter”. 

VÀlja rÀtt modell

Det som skiljer mullvadsskrÀmmor Ät Àr frÀmst:

OmrÄde som skyddas

I produktinformationen anges hur mĂ„nga kvadratmeter som skrĂ€mman skyddar. Detta sker i en cirkel frĂ„n den punkt dĂ€r skrĂ€mman sĂ€tts i marken. Är det 1500 kvadratmeter som skyddas innebĂ€r det att en skrĂ€mma behöver stĂ€llas ungefĂ€r 20 meter frĂ„n föregĂ„ende skrĂ€mma. Är det 500 kvadratmeter som skyddas behöver en skrĂ€mma stĂ„ var 12:e meter. 

SÄ tÀtt behöver de stÄ = Kvadratrot av (Skydd/3,14)

Solcell eller batteri?

En solcellsdriven mullvadsskrÀmma passar utmÀrkt i ett soligt lÀge. Kommer den dÀremot frÀmst stÄ i skuggigt lÀge Àr batteridriven skrÀmma bÀttre. De starkare modellerna Àr generellt Àven batteridrivna. 

Ljud, vibrationer – eller bĂ€gge?

Det finns mullvadsskrĂ€mmor som enbart avger högfrekvent ljud eller vibration – samt de som har bĂ€gge dessa funktioner. 

Vilka djur skrÀms?

Det svagare mullvadsskrÀmmorna skrÀmmer bort mullvad och sork. VÀljs starkare modeller kan Àven orm bekÀmpas. Vilka djur som skrÀmman skyddar mot presenteras i produktbeskrivningarna. 

SÄ nÄs bÀst resultat

  1. GrĂ€v hĂ„l och sĂ€tt ner skrĂ€mmanSlĂ„ aldrig ner skrĂ€mman i marken eftersom dess mekaniska delar dĂ„ kan gĂ„ sönder. GrĂ€v ner den och packa jorden hĂ„rt kring staven. DĂ€rmed skapas stabilitet samtidigt som vibrationerna lĂ€ttare sprids.”Om effekten uteblir kan det vara idĂ© att flytta staven nĂ„gra meter, eftersom olikheter i markstrukturen kan hindra vibrationerna frĂ„n att fortplanta sig effektivt över en större yta”      / Björn Lindberg, Silverline
  2. BĂ€st i hĂ„rd markVibrationerna som skrĂ€mman skapar sprids bĂ€ttre i hĂ„rd mark Ă€n i mjuk mark. Är det mjukt kan de behöva sĂ€ttas tĂ€tare Ă€n rekommenderat. Detsamma gĂ€ller om större stenar eller annat stoppar vibrationerna att spridas.
  3. Kontrollera batterierHur lĂ€nge batterierna rĂ€cker varierar mellan de olika skrĂ€mmorna. Det Ă€r vanligt att de hĂ„ller i 3 – 4 mĂ„nader.
  4. Sammankoppla vid större ytaÄr det en större yta som ska skyddas kan flera mullvadsskrĂ€mmor behöva ”seriekopplas”. RĂ€kna ut hur tĂ€tt de behöver stĂ„ beroende pĂ„ vilken yta de anges kunna skydda. RĂ€kna Ă€ven med ett â€Ă¶verlapp”.

Kompletterande produkter

En eller flera mullvadsskrÀmmor rÀcker ofta för att fÄ bort gnagarna frÄn tomen. Om problemet kvarstÄr kan bekÀmpning kompletteras med följande produkter:

SkottfÀlla / TryckfÀlla: SÄ kallade skottfÀllor monteras under marken och laddas med krutpatroner. NÀr sork eller mullvad kommer Ät fÀllan avfyras den och skapar ett starkt lufttryck. NÄgon projektil kommer alltsÄ inte skjutas ut Àven om den Àr laddas med krut. Den starka tryckvÄgen, i kombination av djurens smala gÄngar, gör att de avlider snabbt och effektivt. 

SlagfÀlla: Likt slagfÀllor kan anvÀndas för att fÄnga andra smÄgnagare finns Àven slagfÀllor för mullvad. En klofÀlla agnas med ett passande lockmedel och avlivar sedan mullvaden effektivt nÀr den undersöker betet. I likhet med skottfÀlla och medel appliceras en slagfÀlla i början av gÄngarna dÀr mullvadar har setts. FÀllan behöver kontrolleras dagligen och vid problem med stor population bör bekÀmpningen kombineras med andra ÄtgÀrder. 

Medel: Mullvadsmedel skapar en sÄ stark doft att djuren lÀmnar sina gÄngar och söker sig till andra platser. Medlet appliceras i mullvadshÄlen för att doften ska spridas i gÄngarna. Det Àr Àven möjligt att anvÀnda detta medel som proaktiv skyddande ÄtgÀrd. Detta för att minska risken att sork och mullvad ska komma i nÀrheten av exempelvis altanen.

FAQ - Vanliga FrÄgor

BekÀmpar produkter mot mullvad Àven sorkar?

Ja, bÄde vibrationsskrÀmmor, fÀllor och andra produkter för mullvad kommer Àven att bekÀmpa sorkar pÄ exakt samma sÀtt. En del anges Àven vara effektiv mot ormar eftersom dessa djur Àven skrÀms av vibrationer i marken.

Kan mullvadsskrÀmma anvÀndas i vÀldigt stenig trÀdgÄrd?

Ja, skrÀmman kan anvÀndas men effekten kommer bli begrÀnsad till det omrÄde dit vibrationerna kan spridas i marken. För att bekÀmpa mullvad och sork över större delen av trÀdgÄrden kan en kombination av skrÀmmor och fÀllor anvÀndas. 

Kan de sitta kvar utomhus pÄ vintern?

Nej, de bör tas in över vintern för att skyddas mot tjÀlen.