Lär dig hitta malens gömställen

mal

Klädesmal, pälsmal eller matmal; oavsett vilken typ av mal det rör sig om kommer du med all sannolikhet att behöva ta fram detektiven inom dig för att hitta malens gömställen. För att de gömmer sig kan du vara säker på – även i de mest städade och välorganiserade hem.

Snabbguide

  1. Städa: Hitta källan till malen. Städa ordentligt för att få bort alla ägg, larver och puppor. Textilier bör tvättas på hög temperatur eller frysas in för att döda kvarvarande larver. Använd insektsspray vid springor och lister där larverna kan gömma sig. Malätna livsmedel måste kastas.
  2. Fånga: Placera ut malfällor som fångar kvarvarande mal, fällorna kan även användas för att förebygga nya angrepp.
  3. Rödceder: Använd rödcederträ i garderober och lådor.

Kort fakta om malen

Malen, eller malfjärilen, finns i princip över hela världen. Bara i Sverige finns det cirka 50 kända arter, varav klädesmal och pälsmal är de två mest förkommande arterna, även om många svenska hem (i synnerhet kök) också drabbas av matmal.

Såväl klädesmal som matmal lever inomhus och gör egentligen ingen större skada när de väl har utvecklats till vuxna malfjärilar. Här är det snarare larverna som orsakar problem då de kan ge sig på allt från livsmedel till textilier. Då malen är ytterst liten räcker det med minsta springa för att den ska nästla sig in, och väl inomhus kan den vara mycket svår att upptäcka.

Malar gillar att gömma sig där det är mörkt och gärna lite dammigt. Därmed bör du vara extra noga med att kontrollera utrymmen som förmodligen inte rengörs lika ofta eller noggrant som övriga ytor i huset, såsom garderober, byrålådor, vindsutrymmen och under mattor. Även kläder som handlats på second hand är viktiga att kontrollera då det är svårt att veta när, var och hur de har blivit tvättade.

Ovan nämnda gäller dock främst klädesmal, men även matmal gillar trånga, mörka utrymmen och gömmer sig i köksskåp och skafferier där det oftast finns både gryn och smulor som matmalen gärna hugger in på. Därmed är det viktigt att kontrollera livsmedel som mjöl, havregryn, müsli och liknande som du bär med dig hem från mataffären. Det är också viktigt att förvara dessa livsmedel torrt och i väl förslutna förpackningar.

Tips! För att förebygga problem med mal kan du med fördel använda Skadedjursbutikens etthundra procent naturliga rödcederprodukter.

Så upptäcker du malangrepp

För att ha möjlighet att förebygga samt upptäcka malangrepp i god tid är det viktigt att känna till lite om malens utseende, beteende och preferenser. Vuxna malfjärilar är mycket små och vanligtvis grå- alternativt gulaktiga i färgen. Här skiljer sig dock pälsmalen något från övriga malar genom de mörka fläckar som pryder bakre delen av vingparen.

Klädmalens larver angriper först och främst material som kommer från djurriket, såsom päls, mocka, skinn och fjädrar. Syntetmaterial angrips mer sällan och främst om de även innehåller naturliga djurfiber.

Larverna kläcks vanligen i naturliga material där de kan hitta sin föda direkt och växa sig stora. Det betyder att klädesplagg, möbler, kuddar, mattor, gardiner och övriga textilier som är tillverkade av icke syntetiska material kan bli föremål för malangrepp. Finns det dessutom gott om damm och ludd i närheten är det extra stor risk att just klädesmalen etablerar sig någonstans i närheten.

Läs vår guide om hur du blir av med mal

Matmalens larver däremot håller hellre till i köket eller ännu hellre, i en matkällare eller ett stort ”walk-in-skafferi”. Här är det också viktigt att hålla rent och prydligt samt att noga stänga igen alla förpackningar som används i samband med matlagning och bakning.

Tips! Byt ut påsar och pappförpackningar (som lätt blir fuktiga) mot tättslutande glas- och metallburkar så blir det både lättare att städa och att hålla tätt. Vill du vara ännu mer på den säkra sidan bör du även rengöra burkarna med jämna mellanrum.

Kontrollera, täpp igen och förekom

De flesta av oss gillar att vädra under sommarhalvåret och det är också så problemen med klädesmal brukar vara som störst. Är det dessutom varmt ute kläcks malens ägg ungefär tio gånger snabbare än på vintern, vilket resulterar i en mycket snabb spridning av de malfjärilar som, mycket enkelt, tar sig in genom de fönster och dörrar som står öppna.

Med det sagt finns det några saker du kan ha i åtanke i samband med vädring:

  • Vädra hellre mitt på dagen än tidigt på morgonen eller sent på kvällen
  • Täpp till ventilations- och rökkanaler med hjälp av finmaskigt nät eller liknande
  • Ta bort gamla fågel- och getingbon runt huset och på taket
  • Rensa stuprännorna regelbundet
  • Sätt lock på tunnor och dylikt som används för att samla vatten
  • Sanera hela källaren och/eller vinden vid angrepp i hyreshus som har angränsande vinds- och förrådsutrymmen

Om du trots förebyggande åtgärder har drabbats av malangrepp finns det också en hel del du kan göra och ha i åtanke:

  • Töm och städa utrymmet mycket noga
  • Försök att identifiera vilken typ av mal du har fått besvär med så att du kan köpa fällor och medel mot bakgrund av det
  • Torka hyllplan, lådor, fönsterbrädor och dylikt en extra gång innan du applicerar produkter som används i syfte att bekämpa mal (som exempelvis lavendelolja eller insektsprej
  • Upprepa proceduren regelbundet för bästa möjliga effekt
  • Kontrollera fasaden, ventilationsingångar och fönster och täpp igen/byt ut eventuella håligheter och trasiga nät

Här kan du se och läsa om alla våra produkter mot mal

FAQ – Vanliga frågor

Vad rekommenderas mot mal?

Det bästa är att både bekämpa malen samt genomföra proaktiva åtgärder som minskar att de återkommer. Vid problem med mal bör först dammsugning och våttorkning ske så att det är rent och utan damm. Ställ ut malfällor i garderober och mindre utrymmen för att snabbt upptäcka eventuella angrepp. Använd även rödceder som gör att ett flertal insekter håller sig på avstånd.

Hur väljer jag rätt malfälla?

Vid problem med mal i garderober (vanligast) och andra ställen där det finns textilier ska fälla för klädes- och pälsmal väljas. Är det problem med mal i köket är det troligtvis livsmedelsmal varpå fälla för dessa bör väljas.

Vad är det för mal jag har?

Mal som förekommer vid textilier är generellt klädesmal eller pälsmal medan mal som förkommer i köket generellt är livsmedelsmal. Det går även att känna igenom de olika malarna utifrån de skador de skapar. Klädesmalen skapar små hål på kläderna och livsmedelsmalens kännetecken är de klibbiga trådarna som de lämnar efter sig i torra livsmedel så som mjölprodukter, skorpor, ris och kex.

Klicka för att se fler Malprodukter

Betyg på guiden:

4.2/5 - (51 votes)