Pälsänger ägg

palsanger

För att förebygga och motverka uppkomsten och angrepp av pälsängrar är det viktigt att känna till hur de beter sig, vad de äter, när de fortplantar sig och hur lång tid de olika utvecklingsstadierna tar.

När det gäller pälsängrar är det nämligen larverna som orsakar störst skada, vilket innebär att såväl fullvuxna pälsängrar som larver och ägg behöver bekämpas. I det avseendet är det också bra att hålla lite extra koll i sängen, garderoben och skafferiet eftersom äggen ofta kläcks just där.

Fortplantning 

Rent generellt sett lägger pälsängrar ägg en gång per år, även om det också kan ske i omgångar. Larverna lever i omkring två till sexhundra dagar, för att sedan gå in i puppstadiet där de förblir i knappt två veckor. Som vuxna pälsängrar lever honorna i snitt i två till sex veckor, medan hanarna lever i snitt två till fyra veckor.

Läs mer om pälsängrarnas larver 

Så känner du igen pälsängerägg

Pälsängrar som lägger ägg inomhus väljer ofta platser där det finns textilier och material som är gjorda av ylle, läder, päls eller dun. En hona kan lägga upp till 100 ägg som vanligtvis kläcks i något som kan beskrivas som vita klumpar. Från ägg till larv tar det generellt sett 30 dagar, plus eller minus ett par dagar.

Det finns även arter som endast lever ute i naturen, som exempelvis brun pälsänger. Denna art letar ofta upp ett fågelbo där honan kan lägga sina ägg, och samtidigt hitta fjädrar och annat att livnära sig på.

Bli av med ägg och larver

När larverna kläcks är de oftast mörkt bruna och diskret randiga med ett karaktäristiskt rödbrunt borst baktill. Det är inte alltid så lätt att upptäcka vare sig pälsängrar, larver eller ägg, därför är minsta misstanke om angrepp viktig att kolla upp. Det du kan börja med är att ut alla kläder och textilier som kan ha blivit angripna. Skaka dem ordentligt för att få ut eventuella ägg eller larver (detta ska göras utomhus). 

Du kan också testa att frysa bort både larver och vuxna pälsängrar för att förhindra dem från att sprida sig i huset och senare även fortplanta sig. Även riktigt hett vatten är ett effektivt och skonsamt sätt att avlägsna såväl skalbaggar, larver och ägg på.

Om inte heller det hjälper, eller som en extra åtgärd, bör du tvätta samtliga klädesplagg och föremål av tyg, päls och dun. Tänk  på att tvätta även det som ännu inte är angripet för att försäkra dig om att det inte gömmer sig några larver eller ägg någonstans. Vilket det ganska ofta gör.

Efter en tvätt på minst 60 grader är det bra om du kan torktumla på högsta värme som en extra försiktighetsåtgärd.

Motverka fortplantning och angrepp 

En viktig förebyggande åtgärd i bekämpningen av pälsängrar är att förhindra dem från att fortbilda sig från första början. Du kan också se till att undanröja så många möjligheter som möjligt för dem att hitta mat och material som de i vanliga fall gillar att angripa. Du kan också behandla med rödcederolja och doftpåsar fyllda med lavendel.

Ägg och larver kan också finnas i matvaror du just varit och handlat. Därför bör du alltid se till att påsar, burkar och kartonger är hela och att hälla över gryn och annat från öppnade förpackningar i tättslutande burkar eller lådor. På så vis hindras larverna från att sprida sig i skåp och lådor.

Sammanfattande punkter

  • Förvara livsmedel som mjöl, gryn och nötter i täta förpackningar
  • Torka bort smulor och plocka undan rester omedelbart 
  • Dammsug och våttorka golv och lister regelbundet 
  • Vädra kläder, sänglinne och andra textilier så ofta du kan 
  • Släng angripna livsmedel omedelbart 
  • Tvätta och torktumla angripna textilier på hög värme 
  • Tvätta allt som kan ha kommit i kontakt med pälsängrar, larver och ägg
Klicka för att se fler Pälsängerprodukter

Betyg på guiden:

3.9/5 - (49 votes)