Nät mot rådjur

När man pratar om rådjursnät tänker nog många på nät som håller borta rådjuren från trädgården. Det finns bra och stabila nät som är både vädertåliga och lätta att montera, men det är också viktigt att välja ett nät som är lätt att ta ner och går att återanvända.

Så rör sig rådjuren

Eftersom rådjur oftast undviker att förflytta sig i fullt dagsljus kan du oftast se dem ute på en äng eller i ett skogsbryn tidigt på morgonen eller precis när dag går över i kväll. Efter en intensiv jakt på föda följer en stunds vila för att smälta maten och samla nya krafter inför nästa aktiva period, som under vår och sommar ofta utgör omkring 60% av dygnets tjugofyra timmar.

Läs vår ultimata guide om rådjur

Håll rådjuren borta

Inte sällan letar sig rådjuren in i bostadsområden och villaträdgårdar där de vet att det finns föda. För att skydda blommor, växter och träd från att bli uppätna eller angripna av rådjuren kan du med fördel sätta upp ett rådjursnät. Nätet bör vara UV-beständigt och stabilt för att tåla såväl väder som vind och eventuella påhälsning av de vilda djuren.

En annan sak som är bra att känna till är att svarta rådjursnät i princip är omöjliga för oss människor att se, medan det syns tydligt både för rådjur och andra vilda djur. Nätet monteras enligt samma princip som ett staket vilket innebär att du förutom ett nät även behöver tillbehör som G-pinnar, trästolpar och sträckvajrar (se rubriken ”Tillbehör för uppsättning av nät”). 

De flesta nät som används som skydd för rådjur är tillverkade av UV-beständig polypropén som är ett slitstarkt och vädertåligt plastmaterial som lämpar sig väl för utomhusbruk. Med ett nät uppspänt på lämplig plats skyddar du inte bara trädgården mot rådjur, utan du skyddar också dig själv och eventuella husdjur mot fästingar och andra skadeinsekter som rådjuren ofta bär på.

Läs mer om fästingar

Montering av rådjursnät 

Vill du främst ha ett skydd för mindre planteringar och rabatter är det enklast att använda G-pinnar och så kallade Softbinders. Båda två är praktiska tillbehör som hjälper till att hålla nätet sträckt och på plats, då G-pinnarna fungerat som stöd och fäste medan Softbinders håller nätet på plats på pinnarna. 

När du inte längre har behov av rådjursnätet är det lätt att ta bort såväl pinnar som nät och band, men glöm då inte att spara dem då de är återanvändningsbara.

Montera rådjursnät – steg för steg 

  1. Slå ner två eller flera trästörar (stolpar) i marken med omkring 10 meters mellanrum
  2. Sätt fast ett tunnare läkt i varje stolpe
  3. Spänn upp nätet mellan stolparna och spänn fast det mellan läkt och stolpe 
  4. Fläta in G-pinnar (eller G-stolpar) i nätet med cirka 2,5 meters mellanrum 
  5. Fäst nätet i pinnarna med så kallar buntband (ex. Softbinders)

Obs! Både pinnar och buntband används för att göra nätet extra starkt och stabilt. Är det så att nätet ska spännas upp vid befintlig skog är det viktigt att ha ett avstånd på minst meter mellan trädstammarna. Då behöver du dessutom förankra nätets överkant i en så kallad sträckvajer som ser till så att nätet inte bågnar vid ett eventuellt snöfall (allra helst vid blötsnö).

Tillbehör för uppsättning av nät

En G-pinne (eller stolpe) är vanligtvis tillverkad av glasfiberarmerad plast vilket betyder att livslängden på en sådan storlek är i princip obegränsad. Det går bra att använda såväl G-stolpar som vanliga trästolpar då funktionen är densamma, nämligen att stötta nätet. De kan även användas som stöd för enstaka plantor och fruktträd.

Tips! Vanligtvis går både pinnar och buntband att återanvända flera gånger om, så var noga med att ta vara på dem när du inte längre behöver rådjursnätet.

Ett annat tillbehör som kan behövas, i synnerhet för rådjursnät som ska sättas upp med långt mellanrum mellan träd eller stolpar, är sträckvajern. Den sätts fast i nätets ovankant och hjälper till att hålla nätet spänt trots det långa avståndet mellan stolparna och trots tyngd från snö och liknande påfrestningar.

Viktigt att tänka på

Då det finns en hel del tillbehör och olika typer av nät är det viktigt att veta var, när och hur rådjursnätet ska monteras, nyttjas och skydda.

Det är till exempel viktigt att köpa UV-beständiga tillbehör om det är möjligt. Det är också bra att kontrollera egenskaper som elasticitet, galvanisering och hållbarhet samt storleken på nätet (höjd och bredd).

Ska du använda dig av nätankare för att förankra nätet mot mark bör du använda ett ankare i polypropenplast för bästa hållbarhet. Tillsammans med ankaret använder du med fördel även en plastbelagd sträckvajer.

Tips! Nätankare är toppen för dig som har robotgräsklippare och därmed har en armering i åtminstone delar av gräsmattan. På så vis kan du fästa nätet i marken armeringen till trots.

Viltstängsel mot rådjur

De flesta rådjur som rör sig i skog och mark befinner sig då och då i närheten av en trafikerad bilväg. Ganska ofta rör det sig om något större vägar där både tung och vänlig trafik passerar.

Reglerna för rådjursstängsel anger en standardhöjd på minst 2,1 meter och en övre maskvidd på 15 centimeter (avser vertikala trådar). Mot mark ska maskvidden helst inte överstiga 10 centimeter.

Vidare anges att stolparna ska slås ner och förankras väl i marken, och här skiljer man mellan stålstolpar och trästolpar: det förstnämnda ska monteras med så kallad pop och klammer, medan det sistnämnda monteras direkt i stolpen med hjälp av märlor.

Klicka för att se fler Rådjursproukter

Betyg på guiden:

4.1/5 - (20 votes)