Går det att bli av med ett myrbo?

Myrbo

En myrstack är långt ifrån ett ”slumpmässigt bygge”. Oftast består en stack av mycket mer än barr och jord, då många myrarter även bygger med hjälp av naturmaterial såsom kvistar, löv, småsten och sand för att slutföra sitt mästerverk.

För ett mästerverk är det, åtminstone ur ett byggkonstruktionsperspektiv. Myrstackar är dessutom både klimatsmarta och vattentäta tack vare den hårt packade ytan, som gör att värme kan lagras och vatten hållas borta.

Ett välisolerat och högst funktionsdugligt bygge

Det finns myrarter som bygger sina bon av småsten och mineralpartiklar, där stenarna vanligtvis utgör stackens ytterväggar. I detta avseende utgör stenarna en form av ”värmeelement” då de kan alstra nog med värme för att värma upp en hel kolonin. Även kåda är ett vanligt förekommande material i vissa myrbon, men då handlar det snarare om dess desinficerande effekt som nyttjas för att hålla svampar och bakterier borta.

En myrstack sträcker sig oftast långt under markytan, vilket betyder att det vi ser med blotta ögat endast är en liten del av ett myrsamhälle. Dessutom kan ett samhälle bestå av flera mindre stackar med miljontals myrinvånare som alla fyller en viktig funktion.

En myrstack utnyttjas på olika sätt under säsongen, inte minst för att optimera förhållandena för de drottningar, ägg, larver och puppor som utgör stackens första invånare. Inne i stacken kan myrorna reglera temperaturen genom att flytta sig uppåt eller neråt i stacken: när det blir för varmt eller blött flyttar de uppåt, medan de vid alltför torrt väder flyttar nedåt.

Olika typer av myrbon

Byggda i naturen spelar en myrstack en viktig roll som en del i ett större ekosystem. Byggda intill en husgrund eller i en plattläggning kan ett myrbo istället skapa problem, ibland så stora att de måste tas bort. Det faktum att myrkolonin utgör kläckningsplats för nya myror innebär att ett litet myrbo, som från början endast består av en eller ett par fertila drottningar, snabbt kan förvandlas till en stor koloni med hundratusentals individer.

Det finns i princip fyra olika typer av myrbon. Det som skiljer dem åt är främst sättet de byggs på, men också vilka material som används samt vilka myrarter som bygger.

Myrstack

  • Ett myrbo som till största delen består av barr och jord
  • Anläggs ovan och under markytan
  • Byggs vanligtvis av skogsmyror

Markbo

  • Ett myrbo som till största delen består av olika gångar
  • Anläggs under mark
  • Byggs vanligtvis av svartmyror

Trä

  • Ett myrbo som till största delen består av gångar
  • Anläggs i stubbar, trä och nedfallna träd
  • Byggs vanligtvis av hästmyror

Övriga myrbon

  • Ett myrbo som till största delen består av det material som finns att tillgå
  • Anläggs i husgrunder, paneler, krukor, hus och konstruktionsvirke 
  • Byggs vanligtvis av hästmyror eller

Så blir du av med olika typer av myrbon

Gemensamt för många myrbon är de systematiskt utformade gångar och sektioner som ofta finns i flera nivåer. Den här typen av formationer kan försvåra bekämpningsarbetet då det är svårt att komma åt i alla skrymslen och vrår där det kan finnas myror.

Ett tecken på att det finns någon form av myrbo i närheten är att mängden myror ökar drastiskt. Förekommer det även flygmyror vittnar det om att svärmningsperioden är nära förestående, och då gäller det att snabbt lokalisera boet för att sätta stopp för reproduktionen.

Stack

Har du en myrstack som du vill bli av med kan du börja med att göra en så djup öppning som möjligt på toppen av stacken. Använd en spade eller kratta med långt skaft och kom ihåg att skydda dig med heltäckande kläder och bra skor. För att nå ända ner till drottningen kan du med fördel använda ett flytande myrmedel, alternativt se till så att pulvret kommer djupt ner i hålet.

Ett annat alternativ är att gräva upp hela stacken och köra ut den i skogen. Detta kräver dock att du kan gräva djupt då en stack oftast går långt ner under markytan, och att du har möjlighet att forsla bort hela stacken (med myror i) utan att det blir en invasion av myror i aktuellt fordon.

Mark och trä

Vanligtvis är det hästmyror som bygger bon i virke och trä, gärna med viss röta. Hör du ett lätt ”knastrande” inifrån väggar och golv ska du genast undersöka om det beror på hästmyror och vidta åtgärder omedelbart om så är fallet. Det du bör tänka extra på i samband med bekämpning inomhus är att använda minimalt med biocider, och istället välja då naturliga metoder och medel som möjligt.

När det gäller myrbon i en plattläggning gäller det att vara tålmodig och då det ofta krävs upprepad bekämpning för att bli av med hela boet och därmed alla myror. Ett bra knep är att följa myrornas rörelsemönster för att hitta boets olika in- och utgångar och bekämpa med medel och fällor så nära dessa platser som möjligt.

För myrbon i mark och trä rekommenderas myrmedel för utvattning (flytande myrmedel), vilket sker direkt i boet. Fördelen med ett flytande medel är det lättare fördelar sig i boets olika förgreningar, samtidigt som det når djupt ner i boet där drottningen ofta befinner sig.

Inomhus

En myrdosa laddad med lockmedel är en av de effektivaste metoderna för att bli av med myrbon inomhus. Då medlet är klibbigt fastnar det på myrorna som, när de tar sig tillbaka till boet, sprider medlet vidare till övriga myror.

Även giftfritt kiselgur är ett bra alternativ då det skapar en slags barriär som förhindrar myrorna från att ta sig in. Kiselgur kan även appliceras på så vis att det lockar myrorna till att omlokalisera boet till en plats utanför huset.

I trädgården

En produkt som ofta används för att driva bort skadedjur av olika slag (däribland myror) är Nemasys Multi. Det är en blandning av nematoder, eller mikroorganismer, som på ett naturligt sätt bekämpar skadeinsekter i syfte att driva bort dem och få dem att etablera sig på en ny, mer avlägsen plats.

Undvik myror och myrbon

För att undvika att myrbon etableras nära eller i ett bostadshus, en altan eller i en trädgård, kan du vidta en rad förebyggande åtgärder för att hålla myrorna borta. Nedan listar vi några av dem och vi hänvisar även till vår kompletta guide om myror.

 

  • Se till att hålla utrymmet fritt från matrester, smulor och söta drycker
  • Torka upp/spola bort spill under och runt mat- och grillplatser
  • Åtgärda fuktskador som då fukt är gynnsamt för myrbon
  • Undvik att plantera/ta bort buskar och växter nära husgrunden
  • Bekämpa eventuella bladlöss då svartmyror mjölkar lössen på honungsdagg
Klicka för att se fler Myrprodukter

Betyg på guiden:

4.2/5 - (38 votes)