Fästingsäsongen

fasting

Lagom till det att vårens första, värmande strålar tittar fram och får krokus att blomma, fåglar att sjunga och människor att le är det också dags för annat ”smått och gott” att leva upp igen efter den långa vintern.

För visst är det så att våren även kommer med fästingar. Dock krävs det att temperaturen når upp till 7 – 8 grader, och att den håller sig där ett tag, för att fästingarna ska krypa fram ur sina gömställen. Det är också då som många hundar och katter börjar vare ute extra mycket, vilket betyder noggranna kontroller – varje dag.

Med våren kommer fästingar 

Rent generellt brukar fästingsäsongen börja någon gång i mars, men då våren ibland kan dröja ända in i april här i Sverige, styrs fästingsäsongen i mångt och mycket av väder och vind. Är det mildväder kan fästingsäsongen triggas igång redan i början av mars, så länge temperaturen håller sig över 5° C.

Även om fästingsäsongen har startat tidigt pågår den vanligtvis hela oktober ut. Undantagsfall skulle vara om temperaturen plötsligt understiger 5° C, vilket nästan aldrig sker på de platser i Sverige där fästingar finns.

Skydda dig mot fästingar 

En vanlig missuppfattning är att fästingar endast lever i skogen och i riktigt högt gräs, men faktum är att fästingar även kan finnas i buskage, parker och välansade gräsmattor. I synnerhet om marken är lite fuktig.

Dessutom sammanfaller fästingarnas mest aktiva period med en period då många människor rör sig ute i skog och mark. Det betyder att du bör planera och tänka förebyggande redan i ett tidigt skede. Som exempel kan du ta reda på när och var man erbjuder vaccination mot TBE i din hemkommun. Ett att exempel är att köpa hem lite olika fästingmedel för att vara redo när fästingssäsongen väl startar.

Även för husdjursägare bör våren vara startskottet för en period av förebyggande behandling mot fästingar. Dock är det svårt att förebygga angrepp helt och hållet, varför vi föreslår att du vidtar de åtgärder du kan för att minimera antalet fästingbett.

Tips för att skydda mot fästingbett:

  • Gå igenom kroppen från topp till tå efter promenader i skogen
  • Ta av alla kläder och skaka dem noggrant, helst utomhus 
  • Om du har husdjur – känn igenom pälsen efter varje besök i skog och mark 
  • Bär så många heltäckande klädesplagg som möjligt när du ska vara i skogen 
  • Förebygg fästingbett på dig själv med hjälp av fästingsprej och vaccin
  • Förebygg fästingbett på hund och katt med hjälp av fästinghalsband 
  • Undvik högt gräs och att gå barbent/barfota utomhus

Borrelia och TBE

Omkring 20 procent av alla fästingar bär på borrelia, vilket är en bakteriesjukdom som smittar ner runt 10 000 personer varje år då det är en så kallat fästingburensjukdom.

Ett vanligt sätt att upptäcka borrelia på är den rodnad som ofta uppstår runt området för bettet. Dock kan det dröja 4-5 veckor innan rodnaden visar sig, och det finns fler symtom som kan vara både vaga och svåra att härleda till just fästingbett.  

På grund av detta är det många drabbade som går omkring med en sjukdomskänsla i kroppen i flera veckor utan att få rätt sorts behandling. Därmed finns det en risk att infektionen sprider sig, inte sällan till lederna eller det centrala nervsystemet. 

Även virusinfektionen TBE är en fästingburen sjukdom som kan orsaka inflammation i både hjärnan och hjärnhinnorna. Mer än hälften av de som smittas av TBE får dock lindriga besvär som i bästa fall går över efter en vecka eller två, men det finns också människor som drabbas av antingen hjärn- eller hjärnhinneinflammation.

Vanligtvis dröjer det drygt en vecka innan symptomen visar sig, oftast i form av huvud- och  muskelvärk, feber och extrem trötthet. I de fall då viruset sprider sig till hjärnan får den drabbade oftast hög feber och tilltagande huvudvärk efter ytterligare nån vecka. Även kräkningar, ljuskänslighet och yrsel är vanligt förekommande. Dessa symtom kan vara i månader och i värsta fall leda till bestående besvär.

Läs vår ultimata guide om fästingar

Klicka för att se fler Fästingprodukter

Betyg på guiden:

4.1/5 - (28 votes)