Silverfisk

Silverfisk trivs på fuktiga platser, av den anledningen är det inte ovanligt att du kan hitta silverfiskar i både badrum och kök. Här hittar du fällor, rödcederolja och rödcederträ som är produkter vi rekommenderar för att motverka deras uppkomst och existens.

Mest Sålda

Visar alla 3 resultat


Silverfiskar - fakta och guide

Silverfisken är ett skadedjur som finns i många hushåll. De förökar sig snabbt och har det dykt upp en så finns det ofta fler. De trivs som regel där det är fuktigt och varmt, där har de dessutom lätt att föröka sig. De är som allra mest aktiva nattetid, eller där det är mörkt. De utgör ingen fara men är av många inte särskilt välkomna.

Hitta på sidan

> Kort om silverfisk > Bli av med silverfisk > Tips för att undvika > Mer fakta

Kort om Silverfisk

Silverfisken tros ha utvecklats för över 400 miljoner år sedan och kan vara en av de äldsta insekterna som finns kvar. De är lätta att upptäcka tack vare det silverblanka skalet och de två antennerna längst fram på kroppen. Silverfisken kan bli upp till 1,5 cm lång och kan leva i upp till 5 år i gynnsamma miljöer. Silverfisken är en vanlig syn i de svenska hemmen, speciellt i badrum och källare där de trivs som allra bäst. Anledningen till trivseln i badrum är för att temperaturen generellt sett är högre och i källare för att luftfuktigheten där är högre än i andra utrymmen.
Silverfisk

Bli av med silverfisk

Att bli av med silverfiskar tar ofta tid, så här gäller det att ha tålamod. Det finns dock en rad olika metoder för bekämpning, som i kombination gör att man har en bra möjlighet att göra sig av med den ovälkomna gästen. Rödcederolja: är något som har en god effekt, den köps antingen som spray eller droppflaska. Oljan stryks eller sprayas vid lister, skrymslen, sprickor och andra ställen där man misstänker att silverfiskarna söker skydd. Rödcederträ: kan bl.a köpas som små träblock, de kan sandpappras med jämna mellanrum för att ge ny effekt. Träblocken placeras ut överallt där man anser att de behövs; exempelvis under hyllor och soffor, eller i garderober. Klassiska bekämpningsmedel mot krypande insekter är ytterligare ett bra sätt att tampas med silverfiskarna. Dessa medel finns i sprayform och fungerar även på andra eventuella skadedjur och insekter som befinner sig i närheten. Det finns även klisterfällor med lockmedel som silverfiskarna dras till och där de fastnar.

Tips

 • Håll rent på golvet, är golvet rent finns det mindre att äta för silverfiskarna. Undvik till exempel att ha kläder eller böcker på golvet.
 • Silverfisken trivs på fuktiga ställen, försök av den anledningen att hålla det så torrt som möjligt i hemmet.
 • Täta springor och sprickor, då silverfisken trivs i sådana utrymmen. Genom att täta dem har de ingenstans att ta vägen.
 • Spraya rödcederolja och placera ut rödcederträ i de utrymmen som är drabbade.

6 Förebyggande steg

Det allra första steget för att förebygga uppkomsten av silverfiskar i hemmet är att hålla rent och snyggt, eftersom silverfiskarna dras till smulor och annat som föda. En riktig storstädning är alltså en bra början. Plocka även bort kläder, böcker och annat löst som ligger på golvet då silverfiskarna gömmer sig under allt de hittar. Håll det så torrt det går i dina våtutrBli av med silverfiskenymmen för att undvika onödig fukt och väta. När utrymmet är skinande rent är det en god idé att täta sprickor och hål i väggar, kring golvlister och andra platser där de kan söka skydd. En strategisk utplacering av insektsdosor eller klisterfällor är också att rekommendera. När allt städarbete och tätande är utfört så är man väl förberedd att bekämpa eventuella silverfiskar som ändå lyckas ta sig in.

Checklista

 • Städning: En rejäl storstädning som gör att silverfiskarna inte längre trivs.
 • Täta/laga: Gör en ordentlig genomgång av alla de sprickor och små utrymmen som finns och täta dessa så att det inte finns några skrymslen för silverfiskarna att gömma sig.
 • Håll torrt: Silverfiskarna gillar väta och fukt, så se till att hålla det torrt.
 • Rödcederolja: Spraya eller stryk in golvlister, håligheter etc. med rödcederoljan (gillas inte av silverfiskarna).
 • Fälla för silverfisk: Placera ut fällor där du misstänker att det finns silverfiskar, eller där du faktiskt vet att de håller till.
 • Insektsspray: Spraya direkt på silverfiskarna när du ser dem, eller kring de platser där du vet att de finns.
Silverfiskarna är ljusskygga och kommer oftast fram på natten för att leta föda. Du kan stöta på dem när ljuset tänds, då de snabbt kilar undan för att söka skydd. Silverfiskarna trivs bäst i fuktiga och lugna miljöer, och ses därför oftast i badrum, tvättstugor och ibland i köket. De gömmer sig i glipor och sprickor, där de också lägger sina ägg. De livnärar sig bl.a. på döda insekter och limrester från t.ex. tapetklister. Silverfiskar är något som många har upplevt i det egna hemmet och framförallt runt golvbrunnen i badrummet är det en vanlig syn. I denna faktatext har vi samlat allt du behöver veta om silverfiskar inklusive tips på vad du själv kan göra för att bli av med dem.

Där trivs silverfiskarna

Silverfiskarna trivs i fuktiga utrymmen. Vanligast är att se dem i framförallt badrummet, men även i köket. Beroende på fastighet så kan silverfiskarna dessutom förekomma i andra utrymmen där det finns en avloppsbrunn.

Att se silverfiskar i andra än ovanstående utrymmen är inte ovanligt. I sovrum och vardagsrum kan de också ses; i det fallet kan det dock vara risk för en fuktskada om silverfiskarna drar sig ditåt då de trivs som allra bäst i fuktiga miljöer.

Förutom fuktiga miljöer så är garderober och linneskåp något som silverfiskarna dras till. Då tyg är något som uppskattas som kost så är det inte ovanligt att finna dem i garderoben. Även om de möjligen inte upptäcks med blotta ögat så kan det vara vanligt förekommande att finna deras ömsade skinn bland kläder och mattor.

Tecken på silverfisk

En silverfisk förekommer sällan ensam. Silverfiskarna är lätta att se med blotta ögat när de tar sig fram på golven. Vanligt är att de kommer fram när det är mörkt, så när sedan lampan tänds så stannar de antingen upp snabbt eller tar sig illa kvickt till ett gömställe. Då silverfiskarna fortplantar sig med många yngel åt gången så är det ytterst sällan som de är ensamma.

Silverfiskarna ömsar skinn upp till fyra gånger per år, så att finna detta skinn är inte ovanligt. Har silverfiskarna inte setts innan dess så är skinnet ett tydligt bevis på att de huserar. Ett annat tecken värt att se över om silverfiskar upptäcks är luftfuktigheten. I kök och badrum är de vanligt förekommande, men dyker de upp i andra utrymmen så bör fukten ses över så att ingen stor renovering föreligger.

Så blir du av med dem

Att bli av med befintliga silverfiskar kan låta lättare sagt än vad det är gjort, men det finns många knep att försöka ta till som kan göra att silverfiskarna ej längre kommer att trivas i ett specifikt utrymme.

Då silverfiskarna äter mycket av vad vi ej kan se med blotta ögat så är det viktigt att hålla det rent och städat regelbundet. Genom att städa de fuktiga utrymmena och hålla avlopp rena så ger det en minskad trivsel. Vad som är bra att städa med är bakteriedödande medel, gärna varianter som för en människas näsa är neutral men för krypen är desto mer obehagligt.

En sak som kan bidra till att det är svårare att bli av med silverfiskar är de facto att de kan leva utan mat i flera månader, därmed krävs det mycket tålamod i jakten för att bli av med dem. Att täta lister och andra springor runt golvet är ett bra sätt för att minska trivseln för dem. Utan vrår att gömma sig i så kommer silverfiskarna så småningom att leta sig vidare till andra utrymmen.

Då silverfiskarna drar sig till stärkelserik föda så är det klokt att hålla dessa borta så mycket som möjligt. Att lägga undan kläder och papper är bra för att de inte skall vara inom nåbart avstånd för silverfiskarna. Det är bra att istället stänga in dessa saker i täta utrymmen för att hålla insekterna borta.

Det är inte alltid lätt att få bort silverfiskarna, trots många och långa försök. Då de förökar sig snabbt och kan leva länge utan föda så kan det sista alternativet vara att ta hjälp av en skadedjursbekämpare. Med hjälp av dessa kan silverfiskarna motas bort från hemmet och nya tag kan göras för att istället arbeta på förebyggande åtgärder så att de ej kommer åter igen.

Viktiga förebyggande åtgärder

Om silverfiskar en gång har varit på plats så finns det goda skäl till att förebygga så att de inte kommer åter. Har inga silverfiskar varit på plats så kan det också finns goda skäl till att förebygga så att inga risker förekommer.

Det finns tips om förebyggande åtgärder, för att förhindra i möjligaste mån att de kommer till ens bostad. Exempel på några åtgärder är bland annat:

 • Se över att bostaden har en bra fuktnivå, vid förhöjd fuktnivå föreligger risk för att silverfiskarna kommer att trivas
 • Silverfiskar trivs bra i mörka utrymmen och gömmer sig där under den ljusa delen av dagen. Täta därför alla sprickor och gömslen så att trivseln minimeras för silverfiskarna
 • Håll det rent och städat i hemmet så att silverfiskarna ej finner någon föda, då kommer de istället att leta sig vidare
 • Torra utrymmen skapar ingen trivsel för silverfiskarna

Mer fakta

För att fortplanta sig behöver silverfisk allt annat än en kall miljö, den trivs som bäst i minst 25 grader Celsius och vid den temperaturen läggs 100 ägg av honan. Det som silverfiskarna behöver akta sig för i fiendeväg är tvestjärtar och spindlar.

En anledning till att silverfiskarna trivs så bra i badrum är för att de äter all stärkelserik mat, vilket innefattar mjäll, hår och hudrester. En annan anledning är badrummets höga luftfuktighet.