Olika typer av malmedel

Det finns, som tur är, en hel del malmedel som kan användas i såväl förbyggande som direkt bekämpande syfte. Det bästa är att majoriteten av alla medel och fällor är helt naturliga, vilket innebär att du kan bekämpa mal utan att använda produkter med giftigt innehåll. Såsom feromonbaserade klisterfällor till exempel.

Snabbguide

  1. Städa: Hitta källan till malen. Städa ordentligt för att få bort alla ägg, larver och puppor. Textilier bör tvättas på hög temperatur eller frysas in för att döda kvarvarande larver. Använd insektsspray vid springor och lister där larverna kan gömma sig. Malätna livsmedel måste kastas.
  2. Fånga: Placera ut malfällor som fångar kvarvarande mal, fällorna kan även användas för att förebygga nya angrepp.
  3. Rödceder: Använd rödcederträ i garderober och lådor.

Naturliga ingredienser för giftfri bekämpning

Problem med mal har funnits i alla tider, vilket betyder att även malmedel har använts för att få stopp på dessa små, invasiva skadeinsekter. De malmedel man använde förr var dock ofta av mer eller mindre tvivelaktig karaktär, men som tur är går utvecklingen framåt. Idag finns det effektiva medel och fällor som är helt och hållet giftfria, vilket innebär att de är mer skonsamma både mot miljö och människa. Som klisterfällor, till exempel.

Feromonbaserade klisterfällor placeras ut på väl valda platser i syfte att locka till sig hanar inför, och under, parningsperioden. För bästa möjliga resultat bör detta alltså göras i fjärilsstadiet för att störa förökningsprocessen så mycket som möjlig.

Fällorna är utrustade med ett särskilt doftmedel som kallas feromon och liknar den doft som vanligtvis utsöndras naturligt från honorna. När en hane ger sig ut på jakt efter en hona att para sig med fastnar hanen i det klister som integrerats i fällan och jakten är över för den gången. Därmed förhindras hanarna från att para sig med honorna, vilket i sin tur innebär att förökningsprocessen går långsammare än vanligt.

Olika typer av mal

Att det finns olika typer av mal känner du säkert till, men det som kan vara svårt att veta är vilken typ av mal man har att göra med. Två av de vanligaste sorterna här i Sverige är klädesmalen och matmalen, varav den senare är en vanlig inkräktare i svenska kök. I synnerhet i skafferier och skåp fyllda med torrvaror som mjöl, gryn, pasta och ris. Du upptäcker dem lättast genom den illaluktande väv som malen spinner över maten.

Klädesmal däremot trivs bäst i garderober och andra förvaringsutrymmen, i synnerhet om de är fyllda med textilier av olika slag. Det är här de lägger de sina ägg som i sin tur kläcks till larver. Då larverna har omedelbar tillgång till föda direkt genom de naturfibrer som finns i textilierna växer de snabbt upp till vuxna malfjärilar. Det är också här de avslöjar sig; genom att gnaga hål på kläder och textilier.

Tips! Även pälsängern är en form av skadedjur som angriper kläder och som, trots att de tillhör släktet skalbaggar, kan bekämpas med samma medel som malen.

För mer information: Läs vår ultimata guide om pälsängrar

Förbyggande åtgärder

Med tanke på att en enda hona kan lägga hundratals ägg är det en god idé att vidta förbyggande åtgärder i syfte att förhindra malarna från att etablera sig. Det innebär att du bör göra ditt hem så ogästvänligt som möjligt för malfjärilar (och andra skadeinsekter).

Rödcederträ

Får du problem med klädesmal i garderoben eller på andra platser där du förvarar dina textilier bör du placera ut minst en fälla, gärna i kombination med produkter som innehåller rödcederträ.

Doftblock av rödcederträ är i princip det närmaste man kan komma de malkulor som användes förr i tiden. Den största skillnaden mellan dåtidens och nutidens malkulor är att de förstnämnda verkar avstötande, medan de sistnämnda innehöll det giftiga ämnet naftalen som tog kål på det mesta som kom i dess väg.

Insektsprej

Bekämpningsmedel i form av insektsprej innehåller ofta en viss mängd syntetiska ämnen i tillräckligt hög koncentration att de tar död på skadeinsekter som mal, pälsängrar och myror med flera. Desto bättre om dessa medel är biologiskt nedbrytbara så att de inte orsakar några negativa effekter på miljön.

Insektsprej bör användas med försiktighet, i synnerhet i närheten av mat. Var noga med att alltid läsa medföljande instruktioner och att förvara medel av detta slag oåtkomligt för barn.

Tättslutande förvaring

Får du problem med matmal i skafferiet eller köket i övrigt bör du se över samtliga livsmedelsförpackningar för att vara säker på att de sluter helt tätt. På så vis hindrar du larverna från att sprida sig till andra förpackningar och/eller förvaringsutrymmen.

Vill du få ännu fler tips på hur du kan förebygga och/eller bli av med olika typer av mal?

Läs vår ultimata guide om mal

FAQ – Vanliga frågor

Vad rekommenderas mot mal?

Det bästa är att både bekämpa malen samt genomföra proaktiva åtgärder som minskar att de återkommer. Vid problem med mal bör först dammsugning och våttorkning ske så att det är rent och utan damm. Ställ ut malfällor i garderober och mindre utrymmen för att snabbt upptäcka eventuella angrepp. Använd även rödceder som gör att ett flertal insekter håller sig på avstånd.

Hur väljer jag rätt malfälla?

Vid problem med mal i garderober (vanligast) och andra ställen där det finns textilier ska fälla för klädes- och pälsmal väljas. Är det problem med mal i köket är det troligtvis livsmedelsmal varpå fälla för dessa bör väljas.

Vad är det för mal jag har?

Mal som förekommer vid textilier är generellt klädesmal eller pälsmal medan mal som förkommer i köket generellt är livsmedelsmal. Det går även att känna igenom de olika malarna utifrån de skador de skapar. Klädesmalen skapar små hål på kläderna och livsmedelsmalens kännetecken är de klibbiga trådarna som de lämnar efter sig i torra livsmedel så som mjölprodukter, skorpor, ris och kex.

Klicka för att se fler Malprodukter

Betyg på guiden:

4.2/5 - (51 votes)