Hem / Mal / Malmedel

Malmedel

Malmedel mot mal, klädesmal, pälsmal & matmal. Malfällor och rödceder är de malmedel som effektivast behandlar och därefter håller malen på avstånd. Städa alltid noga innan produkterna används för att de ska få maximal effekt. Upptäcks mal i köket är det troligtvis livsmedelsmal och i sovrum är det främst klädesmal – köp därmed rätt malfälla utifrån vilken slags mal som ska behandlas.

Populära produkter

-32%
Värdepaket
Det ursprungliga priset var: 585 kr.Det nuvarande priset är: 399 kr.
-27%
Värdepaket
Det ursprungliga priset var: 685 kr.Det nuvarande priset är: 499 kr.
-9%
Populär
Det ursprungliga priset var: 219 kr.Det nuvarande priset är: 199 kr.

Visar alla 14 resultat

-9%
Populär
Det ursprungliga priset var: 219 kr.Det nuvarande priset är: 199 kr.
-28%
Populär
Det ursprungliga priset var: 207 kr.Det nuvarande priset är: 149 kr.
-29%
Populär
Det ursprungliga priset var: 267 kr.Det nuvarande priset är: 189 kr.
-23%
Det ursprungliga priset var: 129 kr.Det nuvarande priset är: 99 kr.
-32%
Värdepaket
Det ursprungliga priset var: 585 kr.Det nuvarande priset är: 399 kr.
-30%
Värdepaket
Det ursprungliga priset var: 426 kr.Det nuvarande priset är: 299 kr.
-24%
Värdepaket
Det ursprungliga priset var: 790 kr.Det nuvarande priset är: 599 kr.
-23%
Populär
Det ursprungliga priset var: 129 kr.Det nuvarande priset är: 99 kr.
-27%
Värdepaket
Det ursprungliga priset var: 685 kr.Det nuvarande priset är: 499 kr.
-15%
Det ursprungliga priset var: 199 kr.Det nuvarande priset är: 169 kr.

Snabbguide: Malmedel

Mal och malfjärilar bekämpas på samma sätt – håll rent, tvätta kläderna och använd malfällor för att minska beståndet. Bästa sättet att få bort mal är alltså att kombinera direkt bekämpning med malmedel samt preventiva åtgärder.

Bekämpa mal med:

  • Malfällor: Malfällor avger feromoner vilket gör att olika slags malar och pälsänger lockas till fällan. Väl där fastnar de på klisterplattan och dör. Det är det effektivaste sättet att fånga mal och på kort tid minska malbeståndet inomhus.
  • Rödceder: Rödceder som malmedel har bevisad effekt och är ett av de bästa sätten för att avskräcka insekter. Detta genom att mal och pälsänger inte gillar rödcederdoften. Ha rödcederolja på fönsterblecket, häng upp rödcederringar på galgar eller lägg doftblock i klädkammaren. Träprodukterna ger långsiktigt skydd medan rödcederolja är mer koncentrerat och därmed blir starkare under kortare tid.
  • Lavendelpåse: Lavendel har liknande funktion som rödceder och håller därmed borta mal från en garderob eller byrå. En fördel är att doften av många upplevs mer behaglig än rödceder. Häng en påse med lavendel i garderoben för att minska risken för malangrepp.

Förebygg problem med mal:

  • Livsmedel i slutna förpackningar: Malfjärilar kan livnära sig på livsmedel eller textilier. Det vanligaste är klädesmal och pälsmal som därmed hittas i garderober m.m. Är det livsmedelmal är det extra viktigt att ha livsmedel i förslutna förpackningar och inte lämna mat framme.
  • Tvätta klädesplagg: Köper du second-hand kläder bör dessa alltid tvättas i 60 grader innan de läggs in i garderoben. Detta för att inte eventuellt medföljande malar ska spridas. Upptäcker du mal är det viktigt att alla plagg tvättas.
  • Städa noga och förvara säkert: Städa extra noga där malen brukar förekomma. Upptäcks mal bör hela utrymmet dammsugas och torkas av. Var speciellt noga kring lister och springor. För säkerhets skull kan insektsspray användas direkt efter slutförd städning. Häng sedan in rödcederprodukter.
  • Päls & klädesplagg: För att skydda pälsar och andra dyrare klädesplagg under vintern rekommenderas vakuumförpackningar eller påsar som garanterat håller insekterna borta.
  • Myggnät: Mycket ofta kommer malen in i bostäder via öppna fönster. Sätt därför myggnät för de fönster som är öppna. Det kan kombineras med att lägga rödceder på fönsterblecket.

Olika malmedel

Mal är en av de vanligaste skadedjuren i svenska hem. Det finns många olika sorters malar varav cirka 80 av dessa finns i Sverige. De kan förstöra klädesplagg, livsmedel och annat. De vanligaste sorterna är klädesmal, pälsmal och livsmedelsmal. Om du någon gång tagit ut ett plagg ut garderoben och upptäckt mystiska små hål är det förmodligen mal du har drabbats av. Här kan du läsa mer om olika malmedel för att bli av med mal.

1. Malfällor

Genom att rigga en malfälla kan du effektivt fånga malarna. Malfälla avger fostast feromoner som lockar till sig olika sorters malar men även pälsänger. Fällan utgörs av en klisterplatta där dem fastnar. Fällorna är helt luktfria för människor och mycket effektiv.De flesta malfällor är miljövänliga och har inga bekämpningsmedel vilket gör att du inte behöver oroa dig för din hälsa. Allt du behöver göra är att placera malfällan där du tror att malen befinner sig, exempelvis i garderoben, linneskåpet eller i byrån.Du kan välja att lägga eller hänga fällan, men se till att den är utom räckhåll för barn. Fällorna har oftast en verkningstid på 6-8 veckor.

2. Rödceder

Rödceder har bevisad effekt som malmedel och många anser att det är ett av de bästa sättet att bli av med skadedjuren. Mal och pälsänger ogillar rödcederdoften och kommer därför att hålla sig undan. Applicera rödcederolja på galgar, fönsterkarmar, golvlister, garderobsdörrar och på annan klädesförvaring. Häng upp rödcederringar på galgarna i garderoben.Rödcederoljan ger en koncentrerad doft som ger effektivt skydd under en kortar period. Många personer gillar doften men vissa inte, därför kan det vara bra att testa produkterna innan du applicerar i hela hemmet.

3. Insektsspray

Insektsspray är ett annat välbeprövat sätt att bli av med malfjärilar. Spreja på lister och utrymmen där fjärilarna och larverna ofta finns. Det är en luktfri bekämpningsmetod som effektivt dödar skadedjuren. Medlet verkar omedelbart och är mycket effektivt.

4. Lavendelpåsar

Att lägga lavendelpåsar i linneskåp och i garderober gör att kläderna luktar gott, men framför allt är det bra för att hålla malen borta. Lavendel fungerar på liknande sätt som rödceder och minskar därför risken för malangrepp.Om du ogillar doften från rödceder är lavendel ett bra alternativ, framför allt i förebyggande syfte.

5. Insektsnät

Malen kan ta sig in i hemmet genom öppna fönster och sprickor. Genom att sätta upp insektsnät, exempelvis ett vanligt myggnät, för fönstren som används för att vädra så kan de enkelt stänga ute malfjärilarna. Kombinera gärna med rödceder för extra effekt.