Möss på vinden

Moss pa vinden

I samband med att utomhustemperaturen sjunker söker sig många skadedjur inomhus för skydd. Däribland  möss, som när de väl har tagit sig in i en källare eller vind kan gnaga sönder allt från kartonger och kablar till golvbrädor och isolering. Det är också i håligheter i väggar och golv de ofta bosätter sig, vilket kan orsaka stora problem för den som blir drabbad.

Vi rekommenderar

Bli av med möss på vinden

Sedan 2019 får kemiska medel mot möss endast användas av professionella skadedjurssanerare med ett så kallat ISO-certifikat. Så hur gör man då om man som privatperson har problem med möss på vinden?

Det finns en hel del giftfria metoder du kan pröva med i egenskap av husägare, inte minst i förebyggande syfte. Är problemet stort och långvarigt bör du dock kontakta en professionell skadedjurssanerare och framförallt- lämna in eventuella rester av medel som saneringen kräver till närmaste återvinningscentral där de har möjlighet att hantera produkter av det slaget.

Läs vår kompletta guide om möss

Motverka möss

Från september till omkring februari månad minskar tillgången på naturlig föda för många skadedjur. Det är också under den perioden som bland annat möss gnager sig in i våra bostadshus för att bygga bo på vindar, i väggar och under golvbrädor. Detta gäller främst husmöss, då skogsmöss hellre stannar kvar ute i naturen så länge det är möjligt.

Husmöss äter gärna frukt, frön, gryn, mjöl och spannmålsprodukter. De är dock allätare och kan gnaga i sig allt från stearinljus till tvål och isoleringsmaterial. Det är därför extra viktigt att tömma ett fritidshus om det ska bommas igen för vintern.

Eftersom möss bygger gångar i isolering och under golvbrädor kan de i värsta fall orsaka kortslutning i samband med att de gnager sönder elledningar och annat strömförande. Något som i sin tur kan orsaka en elbrand, vilket gör det än viktigare att fånga möss som har lyckats ta sig in i ett vindsutrymme.

Förebyggande åtgärder

Exempel på förebyggande åtgärder mot möss kan vara att

  • Hålla vinden fri från skräp och bråte
  • Förvara mat och annat i tättslutande förpackningar
  • Förvara stearinljus och andra förbrukningsvaror i lådor med lock
  • Ställa madrasser och soffdynor på högkant innan sommarstugan bommas igen
  • Kontrollera möjliga in/utvägar och täta dessa (avlopp, elementrör, håligheter etc.)
  • Placera ut godkända musfällor laddade med choklad, leverpastej eller messmör (ost torkar snabbt och förlorar därmed snabbt sin dragningskraft)

Mer långsiktiga metoder och åtgärder

Exempel på mer långsiktig hantering av möss och andra skadedjur kan vara att

  • Låta bli att stapla vedhögen, trädgårdsmöblerna och liknande intill husfasaden
  • Hålla gräset kortklippt runt och nära huset
  • Låta bli att anlägga rabatter eller plantera buskar mm. intill fasaden
  • Låta bli att mata fåglarna (möss äter gärna matresterna)
  • Förvara sopbehållare och kompost en bit från huset
  • Se till så att alla sopkärl har tättslutande lock och att dessa alltid är stängda
  • Täta håligheter och ventiler med finmaskigt metallnät

Om inget av ovanstående hjälper

Om problemet kvarstår trots att du har vidtagit alla åtgärder enligt ovanstående bör du ta kontakt med en professionell skadedjurssanerare, som exempelvis Anticimex.

Klicka för att se fler produkter för möss

Betyg på guiden:

4.2/5 - (30 votes)