Giftfri bekämpning av skadedjur

Giftfri Bekämpning

Det finns skadedjur av alla de slag, allt från krypande eller flygande till krälande och klättrande. Att de angriper olika saker och delar av ett hushåll kan göra dem extra svåra att bekämpa, i synnerhet om man inte känner till de medel och fällor som finns att tillgå. 

I den här artikeln fokuserar vi på olika slags medel för bekämpning, även om fällor och ”husmorsknep” som du kan testa på egen hand också ges en del utrymme. Främst handlar det dock om giftfria bekämpningsmedel, då det numera finns en rad giftfria medel som effektivt kan eliminera angrepp på allt från livsmedel till kläder, växter och möbler.

Insektsfällor

Bekämpning av insekter kan ske med hjälp av insektsspray, fällor och lockbete. Rör det sig om skygga skadedjur som silverfisk eller klädesmal kan det dock vara svårt att hitta rätt metod och rätt mängd, vilket inte minst gäller om du använder spray.

I det fallet kan det vara mer effektivt att gillra en fälla och locka insekterna med någon form av gift- och doftfritt lockbete. Ett exempel är giftfritt klister som gör så att insekterna fastnar i fällan, ett annat exempel är feromon som lockar insekterna till sig med hjälp av doft.

Att använda feromoner är som att simulera den doft honorna avsöndrar inför parning, vilket är ett effektivt sätt att få fast hanarna och därmed bromsa upp tillökningsfarten. Även livsmedelsbaserade fällor har visat sig effektiva, särskilt mot silverfisk. Med hjälp av dessa metoder kan du bekämpa såväl klädesmal som silverfisk och andra skadeinsekter med giftfria bekämpningsmedel.

Insektsmedel 

Insektsmedel som är fria från gifter och istället består av fossilt stenmjöl i pulverform har blivit allt vanligare. Mer känt som kiselgur; en naturlig mineral framställd av kiselalger som verkar mekaniskt på ett flertal skadeinsekter.

Kiselgur kan användas mot allt från vägglöss och silverfisk till myror, pälsänger och malfjäril. Det kan dock vara lurigt att få flygande insekter i direktkontakt med pulvret så vill du vara säker på ett effektivt resultat är det främst mot krypande insekter pulvret bör användas.

Ta hjälp av Skadedjursbutiken 

Då det finns en rad medel och huskurer att ta till har vi valt att lista några av de vanligaste nedan (rödcederträ, fällor mm.). Därefter följer en kortfattad sammanfattning om hur du bäst bekämpar de vanligaste skadedjuren (gnagare, mal, myror mm.). 

Ta gärna del av den information som finns på www.skadedjursbutiken.se, där du bland annat kan söka efter specifika skadedjur, medel och fällor eller skadedjur i allmänhet. Där finns även guider med värdefulla tips om det mesta som har med hus, hem och trädgård att göra. För en fullständig lista över våra varumärken, klicka här.

Rödcederträ 

När det kommer till silverfisk, klädesmal, pälsänger, myror med flera skedadjur finns det en hel del ekologiska medel att ta till. Som produkter av rödcederträ, till exempel. 

De fungerar särskilt bra i förebyggande syfte , i synnerhet mot små insekter som klädesmal, pälsänger och silverfisk. Det är också enkelt att använda dessa produkter, då de bland annat finns i form av galgar, träblock och doftpåsar som enkelt placeras i garderober, klädkammare och lådor som du vill skydda lite extra.

Attrapper och fällor 

Med ganska enkla medel och en gnutta fantasi kan du på egen hand bygga såväl attrapper som fällor. Ofta går dessa att använda om och om igen, och helt utan giftiga, miljövänliga  bekämpningsmedel. 

Väljer du art köpa produkter bör du välja så naturliga medel och fällor som möjligt, som vår geting- och flugfälla till exempel. Även getingboattrapper fungerar väl, då de är till för att skrämma bort oönskade getingar i syfte att hindra dem från att bygga bo. 

Även bananflugor går lätt att fånga med hjälp av egengjorda fällor bestående av ett par deciliter vatten, en skvätt vinäger och en droppe diskmedel. Det är dock viktigt att det verkligen bara blir en droppe diskmedel, då detta hjälper till att ta bort ytspänningen så att flugorna drunknar.

Olika skadedjur, olika bekämpning

Ser man till de olika skadedjur som är vanligt förekommande i Sverige och svenska hushåll finns det många effektiva och miljövänliga produkter att ta till. Det gäller inte bara insektsmedel, utan även fällor, lockbete och attrapper. 

Det bästa är att giftfria produkter har minst lika hög grad av effektivitet (ibland högre) som många av de kemiska produkter som erbjuds på dagens marknad. För att hitta rätt medel och fällor till olika skadedjur är det viktigt att känna till vilka som funkar till vad. Därför har vi satt ihop en liten mini-guide med information om några av våra vanligaste skadedjur och med vilka medel de bäst bekämpas. 

Flugor

Flugor är en form av skadedjur som trivs i fukt och värme, vilket betyder att de är som mest aktiva under riktigt varma sommardagar eller i anslutning till regnväder. 

Flugor lockas generellt sett av UV-ljus, varför en UV-ljusskrämma brukar vara en effektiv bekämpningsmetod. Det är dock inte alltid fångsten blir så lyckad under dagtid då dagsljuset tenderar att blockera UV-ljuset. Därmed är en komplettering med någon form av klisterfälla och/eller flugpenna att rekommendera under dagtid.

Fåglar 

Mindre fåglar skräms enkelt bort med hjälp av någon form av fågelskrämma, såsom en plastattrapp i formen av en uggla, falk eller drake. Attrappen hjälper till att skrämma bort och hålla mindre fåglar på avstånd, men fungerar inte alltid lika bra mot större fåglar som skator och kråkor. 

Mot större fåglar krävs det oftast något mer handfast, som fågelpiggar till exempel. Piggarna finns i olika storlekar, men har det gemensamt att de sätts fast på strategiska ställen för att ta bort möjligheten för större fåglar att landa där de brukar.

Läs mer om fågelpiggar 

Gnagare

Till våra vanligaste gnagare hör råttor och möss. Vanligtvis bekämpas den här typen av skadedjur med traditionella fällor, ofta i kombination med mus- och råttgift. Då det har visat sig att giftet kan ha negativ effekt även på husdjur och vilda djur kan det många gånger vara bättre att använda elektriska fällor som är utvecklade för hemmabruk.

En annan välbeprövad metod är ultraljud som, förutom att vara effektiv mot gnagare, även kan användas för att hålla oönskade katter på avstånd. Oftast kräver denna metod en komplettering av fällor, i synnerhet om du redan har fått in möss eller råttor i fastigheten. 

Det faktum att mekaniska fällor är hundra procent giftfria gör att de även kan användas för bekämpning av liknande skadedjur (ex. sork).

Myggor 

Eller myggor och knott, rättare sagt, fångas bäst med hjälp av UV-ljus. Oftast fungerar en kombination av koldioxid och Octanol som lockbete för såväl myggor som knott. Vill du enbart avskräcka och hålla på avstånd fungerar det oftast att använda traditionella myggmedel.

Mördarsniglar

När det gället bekämpning av så kallade mördarsniglar har tekniken med nematoder visat sig vara en framgångsrik metod. Tekniken går ut på att använda mikroskopiska maskar som placeras ut på platser där sniglarna finns, varpå maskarna infekterar platsen så att sniglarna dör ut.

Då denna metod är biologisk är risken för att skada andra organismer och djur i princip obefintlig, varför det är en metod på stark frammarsch.  

Sork och mullvad

Två skadedjur som snabbt kan orsaka stor skada och oreda i trädgården är sork och mullvad.  Även grönsaksodlingar, åkrar och gräsmattor angrips ofta och kraftigt, vilket gör att bekämpning med hjälp av både skrämmor och fällor är att rekommendera. 

Även vildsvin blir en allt vanligare syn i våra trädgårdar. Här krävs det avskräckande medel och ljud, även om det finns individer som helt ignorerar den avskräckande effekten. I dessa fall är ett vildsvinsstängsel i princip det enda som hjälper.

Klicka för att se fler produkter mot insekter

Betyg på guiden:

4.2/5 - (30 votes)