Rätt placering av malfällor

Klädesmalar har en tendens att föröka sig snabbare när det är varmt utomhus. Det innebär att fler ägg kläcks totalt och att de kläcks året runt, vilket innebär att malfällor alltid bör finnas till hands.

Fällor och andra bekämpningsmedel bör dock inte användas enbart vid angrepp utan även i förbyggande syfte. Tidig vår är den period då fullvuxna malar är som mest aktiva, men även sommaren innebär hög risk då många lämnar dörrar och fönster öppna för att vädra och svalka sig.

Snabbguide

  1. Städa: Hitta källan till malen. Städa ordentligt för att få bort alla ägg, larver och puppor. Textilier bör tvättas på hög temperatur eller frysas in för att döda kvarvarande larver. Använd insektsspray vid springor och lister där larverna kan gömma sig. Malätna livsmedel måste kastas.
  2. Fånga: Placera ut malfällor som fångar kvarvarande mal, fällorna kan även användas för att förebygga nya angrepp.
  3. Rödceder: Använd rödcederträ i garderober och lådor.

Malfällor – så funkar det

Fällor som används för att fånga klädesmal är utformade som klisterark med en klisteryta innehållandes feromoner som fungerar som lockbete. Klistret gör att malfjärilarna fastnar i fällan och behöver därför ses över och bytas ut regelbundet.

Själva feromonet innehåller naturliga doftämnen som liknar ämnen som vanligtvis utsöndras av insektshonor i syfte att attrahera hanar under parningstiden. Hanarna i sin tur fastnar istället i klisterfällan med en långsammare fortplantningscykel som resultat.

Tips! Som komplement till klädesmalfällor kan du med fördel använda produkter som innehåller eller är tillverkade av rödcederträ, såsom olja, trägalgar och blomringar.

 

Placera dina malfällor rätt

Har du fångat flera malfjärilar under en kortare tid har du med all sannolikhet ett pågående angrepp. Om så är fallet bör du försöka ta reda på var de kan tänkas kläcka sina ägg, som inuti ett klädesplagg i din byrålåda eller klädkammare till exempel. Oavsett om du hittar källan eller inte bör du inte vänta med att använda bekämpande produkter av olika slag.

Fällor bör spridas ut så att de inte hamnar för nära varandra eller på ett och samma ställe. Skulle det ändå hända kan malfjärilarna bli förvirrade och få problem med att hitta till fällorna då de är usla på att flyga. Av den anledningen rekommenderas en fälla till en yta på 5 m2 och två fällor till en yta på 10 – 25 m2.

Att tänka på vid placering av klädesmalfällor:

Fällor bör…

  • placeras centralt i syfte att täcka ett så stort område som möjligt
  • placeras i ögonhöjd så att de anpassas till malarnas flyghöjd
  • placeras nära klädesplagg och andra textilier som riskerar att angripas/har angripits
  • placeras där luftflödet inte stör malfjärilarnas flygförmåga
  • placeras en bit ifrån fönster, dörrar och ventiler som kan locka malar att ta sig in utifrån

Så slipper du angrepp

Det finns en hel del förebyggande åtgärder som du kan vidta på egen hand och med relativt enkla medel. Nedan följer en steg-för-steg-lista som vi rekommenderar att du följer.

  • Städning

Var noga med att städa och rengöra garderober och byrålådor regelbundet: vädra skaka klädesplagg och övriga textilier, damma, dammsug och våttorka golv, hyllor och lådor, lägg all smutstvätt i tvättkorgar som placeras separat från övrig klädförvaring

  • Tvätt och klädförvaring

Var noga med att kontrollera att alla klädesplagg som hängs eller viks in i garderoben, klädkammaren eller byrålådan är rena och fräscha. Då ylle- och pälsplagg tvättas mer sällan bör de vädras oftare och kan med fördel skyddas med hjälp av vakuumpåsar, vilket även gäller för exempelvis sängkläder och kläder som kräver långtidsförvaring.

  • Sommar och vädring

Bekämpa mal med fällor och rödcederprodukter i förebyggande syfte och vädra med försiktighet. Täta ventiler och fönster med insektsnät inför vår och sommar.

  • Skadedjursbekämpande produkter

Vi rekommenderar att du använder rödcederprodukter förbyggande syfte och klisterfällor och insektssprej i bekämpande syfte. Även om samtliga produkter är ekologiska bör du undvika att spreja/använda dem direkt på kläder, plädar, gardiner och dylikt då de kan lämna fläckar.

För mer information, läs vår ultimata guide om klädesmal

FAQ – Vanliga frågor

Vad rekommenderas mot mal?

Det bästa är att både bekämpa malen samt genomföra proaktiva åtgärder som minskar att de återkommer. Vid problem med mal bör först dammsugning och våttorkning ske så att det är rent och utan damm. Ställ ut malfällor i garderober och mindre utrymmen för att snabbt upptäcka eventuella angrepp. Använd även rödceder som gör att ett flertal insekter håller sig på avstånd.

Hur väljer jag rätt malfälla?

Vid problem med mal i garderober (vanligast) och andra ställen där det finns textilier ska fälla för klädes- och pälsmal väljas. Är det problem med mal i köket är det troligtvis livsmedelsmal varpå fälla för dessa bör väljas.

Vad är det för mal jag har?

Mal som förekommer vid textilier är generellt klädesmal eller pälsmal medan mal som förkommer i köket generellt är livsmedelsmal. Det går även att känna igenom de olika malarna utifrån de skador de skapar. Klädesmalen skapar små hål på kläderna och livsmedelsmalens kännetecken är de klibbiga trådarna som de lämnar efter sig i torra livsmedel så som mjölprodukter, skorpor, ris och kex.

Klicka för att se fler Malprodukter

Betyg på guiden:

4.2/5 - (51 votes)