Ohyra

Upload Image...

Kackerlackor, silverfiskar, gråsuggor, pälsängrar, silverfiskar, spinnlarver, malfjärilar, spindlar, bananflugor… Kärt barn har många namn, men i det här fallet skulle dessa skadeinsekter kunna sammanfattas med ett ord: ohyra.

Det kan vara svårt att bli av med ohyra men som tur är finns det både effektiva medel och metoder för att förebygga och bekämpa olika typer av ohyra. Är angreppet alltför stort finns det dessutom professionell hjälp att få, och för den som bor i en hyreslägenhet kan det till och med bli aktuellt med ersättning. 

Om allt detta och lite till kan du läsa i detta blogginlägg. Vi börjar med lite kort information om tre av de mest vanliga formerna av ohyra:

Klädesmal

Angriper främst ylleplagg i garderoben där den också trivs som bäst då malen är ljusskygg. Malen orsakar små oregelbundna hål och kan lämna skalrester efter sig i samband med att den ömsar skinn.

Läs mer om mal

Mjölbagge 

Angriper främst spannmålsprodukter som mjöl, pasta och liknande torrvaror i vilka de även lägger sina ägg. Baggens larver känns igen på sin gulaktiga färg och sin särskilt skarpa doft.

 Läs mer om mjölbaggar 

Myror 

Angriper främst mat men även bjälklag då de gärna bygger bo i själva huskonstruktionen. Du kan ofta höra myrorna rassla i väggen och på så vis upptäcka ett angrepp.

Läs mer om myror 

Bli av med ohyra 

Det kan vara lite klurigt att bli av med ohyra på egen hand, i synnerhet om de har fått fäste inomhus. Med medel som Ohyra Effekt® eller kiselgur mot krypande insekter finns det ändå en rimlig chans, och oavsett om du väljer ett medel i sprej-eller pulverform går det att bekämpa ohyra som silverfisk, malfjäril och pälsängrar på ett både enkelt och effektivt sätt. Dessutom är medel likt ovan nämnda oftast långtidsverkande och redo att nyttjas direkt vis leverans.

Så räddar du dina gröna växter 

Det finns även effektiva bekämpningsmedel som hjälper till att hålla ohyra som bladlöss och spinnkvalster borta från gröna växter. Vissa fungerar utmärkt att använda både inomhus och utomhus och här kan du med fördel välja en såpa som innehåller kaliumsalter från naturliga fettsyror. 

Tips! Vanligtvis krävs det flera behandlingar för att ohyran ska försvinna. När det gäller behandling av gröna växter är det viktigt att speja hela bladverket, vilket innebär att såväl under- som ovansida bladen bör sprejas noggrant vid varje behandling.

Städa ofta och noga 

Att dammsuga och våttorka såväl golv som bänkytor, skåp och lådor regelbundet och noga är också en effektiv bekämpningsmetod, inte minst mot mjölbaggar, klädesmal och pälsängrar. Många skadeinsekter, eller ohyra, trivs i mörka och fuktiga miljöer och därför bör du hålla extra koll i utrymmen som klädkammare, slutna garderober, avlopp och brunnar.

Om du mot förmodan inte lyckas bli av med ohyran trots upprepade försök bör du vända dig till ett professionellt saneringsföretag. De har nämligen möjlighet, och framförallt tillstånd, att använda mer kraftfulla bekämpningsmedel än vad du som privatperson får lov att använda.

Vem ansvarar vid angrepp av ohyra?

Det är fastighetsägarens ansvar att sanera vid ett konstaterat angrepp av ohyra. Är du hyresgäst är du därför skyldig att anmäla ett angrepp till hyresvärden, vilket även gäller vid misstanke om angrepp.

I vissa fall kan du ha rätt till ersättning för eventuella kostnader för sanering eller liknande. Du kan också ha rätt att få hyran nedsatt under en period, vilket vanligtvis motsvaras av den tidsperiod som saneringen pågår (så länge lägenheten inte går att vistas i).

Klicka för att se fler Silverfiskprodukter

Betyg på guiden:

3.8/5 - (62 votes)