Mjölbagge » Ultimata Guiden

mjolbagge

Mjölbaggar uppträder oftast i skafferiet där vi förvarar mjöl, pasta, havregryn och andra spannmålsprodukter. Det vanligaste sättet att få problem med mjölbaggar är att vi får med oss dem hem tillsammans med matvaror som vi köper från affären och sedan sprids de vidare i vårt hem.

Inom livsmedelsindustrin är mjölbaggar ett problem både i Sverige och resten av världen och mjölbaggar sprids därmed till både handlare och konsumenter innan problemen har upptäckts.

Mjölbaggen lever även naturligt i Sverige och kan flyga vilket gör att den även kan ta sig in i våra hem under sommarhalvåret, detta är dock inte så vanligt. Mjölbaggar trivs i miljöer med hög luftfuktighet. De kan förflytta sig långa sträckor och sprider sig därmed lätt.

Om du flyttar in i ett gammalt hus kan det redan finnas mjölbaggar i huset vilket gör att ett angrepp då kan bryta ut ganska snabbt.

Många gånger upptäcker vi problem med mjölbaggar först när de har hunnit sprida sig ganska mycket. För att bli av med mjölbaggar måste du göra en mycket noggrann och grundlig rengöring.

Snabbguide Mjölbagge

  1. Städa: Håll rent i kök och skafferi. Framförallt ska mjöl och andra spannmålsprodukter undvikas. 
  2. Skydda: Ha livsmedel i slutna plast/plåt-behållare istället för dess ursprungliga papperspåsarna. 
  3. Upptäcka: Mjölbaggar upptäcks tidigt med hjälp av giftfria klisterfällor som kan ligga i skafferiet. 
  4. Bekämpa: Bekämpning sker med klisterfällor, kiselgur och insektsmedel. 
  5. Begränsa: Mjölbaggar trivs i hög luftfuktighet. Minska nivån med en avfuktare. 

Fakta om mjölbaggar

Mjölbaggar förekommer både i Sverige och världen över. De är väldigt effektiva när det gäller att fortplanta sig, honan lägger nämligen flera ägg varje dag. Mjölbaggar är därmed vanligt förekommande och sprider sig snabbt och lätt. De är också väldigt duktiga på att ta sig in i väl förslutna förpackningar med livsmedel.

Mjölbaggarnas föda består av olika typer av torra livsmedel såsom mjöl, flingor, pasta, gryn, kryddor och frön. De lägger också sina ägg i dessa livsmedel.

Mjölbaggarna avsöndrar ett starkt illaluktande sekret som även missfärgar livsmedlet och ger den en gråaktig färg. Det är oftast denna lukt som gör att vi upptäcker angreppet brand våra matvaror.

Mjölbaggarna är tubformade och svarta, rödbruna eller kastanjebruna i färgen. De har två tydliga antenner och längden kan variera beroende på art. Antingen 3-4 mm eller 10-18 mm lång.

Äggen är mycket små och vita eller genomsiktliga. De kan därför vara väldigt svåra att se med blotta ögat. Ur äggen kommer larver som sedan blir till små baggar. Larverna är gulaktiga och lite genomskinliga med två svarta prickar i ena änden.

Genomsnittlig livslängd för mjölbaggar är ca. 1 år men de kan leva i upp till 3 år.

I Sverige förekommer fyra vanliga typer av mjölbaggar nämligen stor mjölbagge, kastanjebrun mjölbagge, rismjölbagge och svartbrun mjölbagge.

Den stora mjölbaggen lever naturligt ute i den svenska naturen, oftast i fågelbon eller i murkna träd. Den har vingar och kan flyga och kan därför ta sig in i våra hem under de varma sommarmånaderna. En fullvuxen stor mjölbagge är ca 10-18 mm lång. När baggen är nykläckt är dess färg ljusbrun men färgen mörknar sedan och när den är vuxen är färgen svart eller mörkt rödbrun. Den stora mjölbaggen orsakar dock sällan några större skador inomhus. Den är sällan den som vi hittar i våra skafferier.

Både rismjölbaggen och den kastanjebruna mjölbaggen lever i högre temperaturer och kommer därför hit oftast vid import av olika livsmedelsprodukter. Båda dessa mjölbaggar är ca 3-4 mm långa och är väldigt lika. Den kastanjebruna mjölbaggen har dock tjockare antenner och trivs i några grader varmare temperaturer vilket gör den vanligt förekommande i tropiska länder. När temperaturen är tillräckligt hög så flyger den kastanjebruna mjölbaggen.

Den svartbruna mjölbaggen har även den kommit till Sverige från varmare länder. Den behöver också högre temperaturer och överlever därmed inte utomhus här i Sverige. Mjölbaggarna lever istället hela sitt liv här inomhus i uppvärmda hus.

Hur vet jag om jag fått besök av mjölbaggar?

Mjölbaggarna upptäcks oftast bland mjöl, havregryn, pasta och andra torra varor i dit skafferi. Om du märker att någon av dina matvaror fått en gråaktig färg och kanske även börjat mögla och dessutom kanske du känner ett obehaglig och skarp lukt. Då kan du vara ganska säker på att du har besök av mjölbaggar. Leta då ordentligt i dina matvaror så kommer du troligtvis hitta både mjölbaggar och dess larver. Om angreppet är i ett tidigt skede är det inte alltid som man hittar vuxna mjölbaggar utan endast larver.

Hur kan jag förebygga problem med mjölbaggar?

Städa och håll rent: Se till att du håller rent i skafferiet och se särskilt till att städa bort eventuella rester från mjöl och spannmålsprodukter.

Luftfuktighet: Undvik hög luftfuktighet där du förvarar dina matvaror eftersom mjölbaggen trivs där det är fuktigt.

Kontrollera: Kontrollera skafferiet och dina livsmedel då och då så är chansen större att du hinner upptäcka eventuella mjölbaggar innan angreppet blivit så stort. Kassera gamla livsmedel.

Klisterfälla: Genom att använda en klisterfälla i skafferiet kan du i ett tidigt skede få reda på om du har besök av mjölbaggar.

Förvaring i slutna behållare: Mjölbaggarna kan faktiskt ta sig in i dina matvaror även om du använder relativt täta behållare eller påsklämmor. För att skydda matvarorna från mjölbaggar krävs därför helt lufttäta kärl, gjorda av glas eller metall. Exempelvis glasburkar med gummiring i locket. Häll över mjöl, pasta och spannmålsprodukter i dessa kärl och förvara dem i ett torrt, svalt och rent skafferi.

Dessvärre kan mjölbaggar även följa med ett helt nyinköpt livsmedel. Kanske rör det sig bara om några larver som är svåra att upptäcka men de kan snabbt föröka sig. Men om du ser till att utföra de förebyggande åtgärderna så har du ändå god chans att stoppa mjölbaggarnas angrepp redan i ett tidigt skede.

Förväxlingsbara insekter

De finns flera andra baggar som är lika mjölbaggarna och som också ger sig på livsmedel och därmed kan förväxlas med mjölbaggar. För att skilja dem åt kan du titta på kroppsform och storlek. Baggar som mjölbaggen kan förväxlas med är bland annat plattbagge, brödbagge och tobaksbagge.

Om du enbart har hittat larver kan det istället för mjölbagge vara livsmedelsmal (matmal) som har angripit dina matvaror.

Frågor och svar Mjölbagge

Är mjölbaggen farlig?

Mjölbaggar är inte direkt farliga för oss människor, de bits inte och är inte heller farliga att svälja om man skulle råka göra det. Däremot kan de sprida ohälsosamma bakterier till våra matvaror.

Hur blir jag av med mjölbaggarna?

Om du har drabbats av mjölbaggar ska du börja med att tömma alla lådor och skåp och rengöra dessa noggrant. Dammsug alla utrymmen och var extra noga i skarvar, springor och glipor där ofta ägg kan gömma sig, släng sedan dammsugarpåsen. Det säkraste sättet är att lägga dammsugarpåsen i en plastpåse och därefter placera den i frysen i några dagar först innan du slänger den i soptunnan. Även angripna varor bör du lägga i plastpåsar i frysen innan du slänger dem. Alternativt värma upp dem till minst 55 grader i 1-2 timmar. Våttorka sedan alla ytor och gärna även golv och bänkytor. Undersök noggrant alla dina matvaror innan du ställer tillbaka dem i skafferiet igen

Klicka för att se fler Insektsprodukter

Betyg på guiden:

4.2/5 - (33 votes)