
Sommarens härliga dagar och kvällar kan snabbt förmörkas av surrande och stickande myggor. Dessa små insekter kan inte bara vara irriterande, utan även bära på sjukdomar, speciellt nilfebersmyggan, som numera också kan hittas i Sverige.
För att kunna njuta av utomhusvistelser utan att bli ett byte för myggorna är det viktigt att använda effektiva hjälpmedel. I den här guiden kommer vi att gå igenom olika metoder som kan hjälpa dig att skapa en myggfri miljö och skydda mot myggstick.
Snabbguide mot nilfebersmyggan
- Förebygg: Myggnät är bra att använda för att förhindra att nilfebersmyggen tar sig in. Ett nät över sängen kan också fungera mot stick på natten. Minska även på fuktiga och skuggiga miljöer.
- Fånga: Myggfångare kan användas både inomhus och utomhus. De lockar till sig och eliminerar myggen effektivt.
- Skydda: För att minska risken för myggstick kan du skydda dig med myggmedel och heltäckande kläder.
Vi rekommenderar
Bli av med nilfebersmyggan
Det finns egentligen bara en riktigt effektiv metod för att hantera nilfebersmygg.
Myggfångare
Myggfångare kan hjälpa dig att minimera populationen. Dessa produkter dödar myggen och kan skapa myggfria zoner, även för större ytor. Maskinerna kan avge ljus eller en doft som myggorna dras till.
Förebyggande åtgärder mot nilfebersmyggan
Att helt slippa nilfebersmyggan är viktigt samt att minska risken för myggstick.
Myggmedel och täckande kläder
Ett måste för dig som vill vara utomhus i områden med mycket mygg är att använda myggmedel. Smörj in huden med myggmedel och använd täckande kläder, som långärmad tröja och långbyxor.
Myggnät
För att kunna vädra kan myggnät monteras i fönster. Det är det absolut effektivaste sättet att slippa nilfebersmygg inomhus. Under natten kan man också sova under mjuka myggnät för att minska risken för stick.
Få bort vatten och sly
Mygg trivs i skuggiga och fuktiga miljöer, så det är viktigt att minska dessa områden. Röj undan sly och se till att inte vatten står stilla i pölar eller vattendrag i närheten.
Genom att ta bort stora träd kan du släppa in mer sol på tomten, vilket minskar mängden mygg.
Vad är nilfebersmyggan?
Nilfebersmygga, culex modestus, är känd för att spela en nyckelroll vid utbrott av sjukdomen West Nile Fever, som orsakas av West Nile-virus. Sjukdomen är ännu inte etablerad i Sverige, men har förekommit i flera europeiska länder som Ungern, Frankrike, Grekland, Portugal och Italien.
Myggarten finns i Europa och Sverige
Nilfebersmyggan har kommit till Sverige och upptäcktes i Skåne 2016. Senare har den också observerats i bland annat Halland.
Det kan vara så att den funnits här under en längre tid och bara undgått upptäckt. Den har i alla fall ökat på flera ställen i Europa och har bland annat påträffats i Storbritannien och Danmark.
Nilfeber
Nilfebersmyggan kan sprida nilfeber, West Nile-virus, eftersom den suger blod från både fåglar och däggdjur. Viruset sprids främst mellan fåglar via myggor, men människor och även hästar kan också smittas. Fall av sjukdomen förekommer i stora delar av världen, inklusive Europa där viruset sprids främst i de södra och östra delarna.
De flesta människor får inga symptom, men en minoritet kan drabbas av feber och influensaliknande besvär, och en liten andel kan utveckla allvarliga neurologiska problem. Dödsfall har också förekommit men drabbar då främst äldre eller personer med nedsatt immunförsvar.
Vanliga frågor (FAQ)
Den kan sprida nilfeber som kan leda till hjärnhinneinflammation i sällsynta fall. Långt ifrån alla får symptom men vanligast är influensaliknande besvär och feber. Det är en virussjukdom som uppkommer av West Nile-virus som sprids via myggor. Det kan främst smitta fåglar men också människor och hästar. Alla får inte symptom men bland de allvarligare är feber, hjärninflammation och hjärnhinneinflammation. Ja, den har observerats i södra Sverige, Skåne och Halland. Kortare och varmare vintrar har bidragit till att den kunnat sprida sig längre norrut. Är nilfebersmyggan farlig?
Vad är nilfeber?
Finns nilfebersmygga i Sverige?
Betyg på guiden: