Musbekämpning – så blir du av med mössen

Möss gnager ju på allt som kommer i deras väg och kan därmed snabbt ställa till med stora skador om du fått in dem i ditt hem. Förutom att de gnager sönder isolering, gipsskivor, möbler och textilier så kan de även ge sig på och bita sönder kablar som i värsta fall kan leda till brand. Här gäller det alltså att agera direkt och ta till effektiva metoder för att på ett snabbt sätt göra sig av med mössen.

Att möss tar sig in i våra bostäder är egentligen inte så konstigt, de har hög ämnesomsättning och behöver föda, speciellt när temperaturen utomhus sjunker. För musen är det givetvis ett smart beteende då de får tillgång till både värme och gott om föda under den kalla årstiden men för oss människor är det ju mindre trevligt och kan dessutom orsaka stora skador i hemmet och även sprida smitta via sin avföring. Det krävs endast ett ytterst litet hål för att musen ska ta sig in i ditt hem och börja ställa till med problem.

Att stoppa mössen behöver inte vara svårt, det finns många bra produkter som hjälper till med effektiv mössbekämpning. I första hand kan man ju försöka skrämma bort mössen med hjälp av musskrämmor men om detta inte fungerar är musfällor i regel nästa steg. Det allra mest effektiva sättet att bekämpa möss är däremot att kombinera musfällor och musskrämmor samt komplettera med förebyggande åtgärder.

Musskrämmare

Musskrämmor sänder ut högfrekventa ljudvågor och kan användas för att hålla mössen borta från en viss yta. Ljuden som de sänder ut upplevs som både störande och stressande för mössen och därmed undviker de området. Tänk på att ljudet inte kan gå igenom väggar så du kan behöva flera. De högfrekventa ljudvågorna kan inte fångas upp av det mänskliga örat och inte heller av husdjur andra än gnagare. Musskrämmor kan också användas i förebyggande syfte.

Elektriska och klassiska musfällor

På senare tid har elektriska musfällor blivit otroligt populära, delvis för sin smidiga hantering men även för att de eliminerar musen på ett snabbt och humant sätt. De har också fördelen att de är säkra för barn och husdjur som vistas i närheten.

Förutom de elektriska fällorna finns klassiska musfällor som är en välbeprövad metod som fortfarande är ett bra och effektivt sätt att göra sig av med möss. Fällan består av en rektangulär platta med en kraftig fjädringsmekanism som snabbt ska döda musen.

Förebyggande åtgärder för att undvika möss

Det finns också en hel del man kan göra när det handlar om förebyggande åtgärder. Det första du bör göra är att se över och täta alla hål i husgrunden och runt fönster och dörrar med tätningsmassa. Alla ventilationshål bör du även täcka över med metallnät, detta gäller även luftningsspringorna under taket. Andra saker att tänka på är att städa och ta bort allt bråte kring huset och under altanen för att undvika att skapa bra gömställen för mössen. Förvara inte sommarmöblerna mot husfasaden under vintern och inte heller veden. Ta även bort växtlighet intill fasaden.

Betyg på guiden: