MusfÀllor

Det absolut effektivaste sÀttet att bli av med möss Àr att i ett första steg placera ut musfÀllor, dÀrefter komplettera med musskrÀmmor samt förebyggande ÄtgÀrder som att ta bort buskar, högt grÀs och brÄte intill fasaden. PÄ senare tid har elektriska musfÀllor blivit vÀldigt populÀra, delvis för att de eliminerar musen pÄ ett snabbt och humant sÀtt men Àven för sin smidiga hantering av mössen efterÄt.

Visar alla 25 resultat


Snabbguide: VÀlj rÀtt musfÀlla

En enkel slagfÀlla eller en effektiv elektronisk fÀlla? HÀr gÄr vi igenom de olika alternativen sÄ du lÀtt kan vÀlja den musfÀlla som passar ditt behov bÀst. Under vanliga frÄgor gÄr vi Àven igenom vilket bete du ska anvÀnda samt vad du gör med musen efterÄt.

Olika musfÀllor:

1. Elektroniska musfÀllor

En elektronisk musfÀlla dödar musen med en elektrisk chock nÀr musen Àr inne i fÀllan. Genom att musen dödas pÄ detta sÀtt uppstÄr inte skador pÄ den pÄ samma sÀtt som med en slagfÀlla eller giljotinfÀlla. Har musfÀllan utlösts kommer en indikationslampa lysa som dÀrmed pÄvisar att fÄngst finns.

Passar för dig som: Inte vill ta bort musen ur fÀllan, vilket behöver ske med slagfÀllan. NÀr lampan lyser kan du bara ta med dig fÀllan till skogen, öppna luckan och hÀlla ut den. Du behöver aldrig vidröra den döda musen. De största modellerna kan döda upp till tio möss innan de behöver tömmas.

Vi rekommenderar: MusfÀlla VictorŸ Elektrisk Delbar

MusfÀlla pÄ el

2. Klassiska musfÀllor

SlagfÀllan Àr den mest klassiska musfÀllan. En fÀlla som funnits under mycket lÄng tid och som Àr uppbyggd av en relativt simpel konstruktion.

Dessa finns i bÄde trÀ och plastkonstruktion men fungerar pÄ liknande sÀtt. En metallbÄge spÀnns bakÄt och spÀrras med en liten spÀrr. DÀrefter placeras bete sÄ som bacon eller korv pÄ fÀllan. NÀr musen rör vid maten kommer spÀrren lossa och slagfÀllan slÄ igen. PÄ sÄ vis slÄs musen direkt ihjÀl av fÀllans kraft.

Passar för dig som: Söker billiga musfÀllor som Àr enkla att sÀtta ut nÀstan var som helst. Ofta kostar dessa inte mer Àn nÄgon tia styck. Nackdelen Àr att de löses ut relativt lÀtt samt att barn kan rÄka sÀtta fingrarna i fÀllan om fÀllorna stÀlls pÄ fel stÀllen. Dessutom finns en liten risk att musen fastnar i fÀllan men inte dör vilket kan skapa onödigt lidande.

Vi rekommenderar: MusfÀlla GreenLineŸ TrÀ 4-pack

MusfÀlla i trÀ

3. Moderna musfÀllor

GiljotinfÀllan Àr en variant av slagfÀllan. I grunden Àr det samma konstruktion med ett bete som lockar till sig musen och nÀr den rör betet slÄr fÀllan igen. Men det finns nÄgra fördelar.

För det första kan musen bara komma Ät betet frÄn ett enda hÄll. DÀrmed Àr det sÀkrare att musen Àr pÄ exakt rÀtt plats nÀr fÀllan slÄr igen. För det andra kan man spÀnna upp fÀllan utan att man riskerar fÄ den pÄ sina egna fingrar (vilket risken Àr med klassiska slagfÀllan).

Passar för dig som: MusfÀlla med giljotinfunktion passar pÄ alla stÀllen dÀr klassiska musfÀlla (slagfÀlla) placeras. Detta dÄ de i grunden har samma funktion. DÀremot passar denna bÀttre för dig som vill vara sÀker pÄ att musen verkligen dör och inte vill riskera att fÄ fÀllan över dina egna fingra.

Vi rekommenderar: MusfĂ€lla Mjölnerℱ klass 1

Modern musfÀlla

4. MusfÀllor som fÄngar musen levande

Ett alternativ mot musfÀllor som dödar mössen Àr att en fÀlla som bara fÄngar dem men inte skadar dem. Det finns olika konstruktioner men i grunden handlar det om att mössen kan ta sig in i fÀllan, men inte kan ta sig ut. En modell innebÀr att ingÄngen helt enkelt stÀngs igen efter att musen gÄtt in.

Den allra enklaste modellen Àr en brÀda med tippfunktion. Den stÀlls mot en hink och nÀr musen gÄr ut pÄ tippdelen fÀlls den ner och musen hamnar i hinken. Det som skiljer dessa modeller Àr frÀmst storleken och dÀrmed hur mÄnga möss som kan fÄngas.

Kom ihÄg att gÄ lÄngt bort frÄn husen innan fÀllan töms. Annars finns risken att mössen kommer tillbaka.

Passar för dig som: Anser att djuren inte ska behöva dödas bara för att de Àr pÄ fel stÀlle? DÄ Àr dessa musfÀllor bÀsta alternativet. Eftersom musen fÄngas levande kan du sedan transportera bort den lÄngt frÄn hemmet innan den slÀpps ut.

En fördel Àr Àven att vissa av dessa musfÀllor kan fÄnga mÄnga möss innan de behöver tömmas. De allra flesta musfÀllor hanterar enbart en mus i taget.  Kom ihÄg att kravet Àr att dessa ska kontrolleras var femte timme enligt NaturvÄrdsverket.

MusfÀlla tippbur levandefÄngst

5. KolysrefÀllor

En av de nyaste modellerna av musfÀlla Àr kolsyrefÀllan. Mekaniska musfÀllor som med hjÀlp av kraften via kolsyra kan döda flera möss utan att behöva tömmas eller hanteras dÀremellan. Ett exempel Àr modellen dÀr musen gÄr in i fÀllan och sedan dödas av en kolv. NÀr musen har dödats laddas fÀllan automatiskt om och musen ramlar ut utanför fÀllan. DÀrmed kan rovdjur snappa upp musen och Àta upp den. PÄ detta sÀtt behöver ingen tömning av musfÀllan ske.

Passar för dig som: Framförallt har stora problem med möss och kan behöva döda mÄnga av dessa. En fÀlla som Àven bör stÀllas dÀr rovdjur och fÄglar kan komma Ät de döda mössen.

Goodnature A24 rÄttfÀlla

Vanliga frÄgor

Vilket bete ska jag ha till musfÀllan?

Överlag Ă€ter möss frĂ€mst föda som har hög halt av protein, fett och delvis socker. DĂ€rmed kan Ă€ven detta anvĂ€ndas som lockbete. Som exempel kan korv, bacon, russin, fisk och kött nĂ€mnas. Det gĂ„r Ă€ven att köpa lockbete som bestĂ„r av en gele som lĂ€ggs ut.

Ska jag ha ost som lockbete?

Nej, ost har inte visat sig vara speciellt attraktivt.

Jag har anvÀnt musfÀllor lÀnge men fÄr inte bort mössen, vad ska jag göra?

Vid Äterkommande problem kan företag som bekÀmpar skadedjur kontaktas. Börja med att kontakta ditt försÀkringsbolag för att höra om det Àr nÄgot som tÀcks av försÀkringen och vilket bolag som i sÄ fall ska anlitas.

Hur fungerar en kolsyremusfÀlla?

De största (och nyaste) modellerna av musfÀllor Àr de som drivs av kolsyra. Man behöver alltsÄ inte manuellt spÀnna upp den utan detta sker helt automatiskt av trycket som kolsyrepatronerna skapar. PÄ detta sÀtt kan fÀllan döda ett flertal möss innan patronen behöver bytas. En av de vanligare modellerna kan döda upp till 24 möss innan ny patron behöver anvÀndas.