
Det finns många sätt att bli av med möss och råttor. En del metoder är bättre än andra, men något som är viktigt att känna till är att det inte längre är tillåtet att använda bekämpningsmedel för privatpersoner. Detta enligt Kemikalieinspektionens beslut från 2019. Här går vi igenom vad detta handlar om, hur du bekämpar och bäst förebygger problem med dessa skadedjur.
Vi rekommenderar
Bakgrunden till beslutet hos Kemikalieinspektionen
Varför har då myndigheten fattat detta beslut? Bakgrunden till detta handlar om en händelse som ägde rum hösten 2019. Då inträffade misstänkta förgiftningsfall av katter som var kopplade till bekämpningsmedel mot möss.
Anticimex tog omedelbart tag i ärendet och rapporterade det till Kemikalieinspektionen för utredning. Denna utredning ledde sedan till beslutet om att denna typ av medel som innehåller ämnet alfakloralos inte längre skulle tillåtas att användas av privatpersoner. Detta för att undvika hälsorisker för andra djur i händelse av felaktig användning.
Numera är det därför endast professionella utövare med utbildning för 1 So, som exempelvis Anticimex skadedjurstekniker, som får använda produkter som innehåller alfakloralos.
Här kan du läsa mer detaljerad information om Kemikalieinspektionens beslut.
Rekommendationer från Anticimex vid rått- och mössproblem
Så vad ska du då göra vid problem med råttor och möss? Anticimex rekommenderar starkt att vidta förebyggande åtgärder för att undvika att skadedjuren överhuvudtaget tar sig in i huset.
Enligt dem bör också slagfällor vara det första alternativet och vid mer omfattande problem är det klokt att söka professionell hjälp.
Fler förebyggande åtgärder mot möss och råttor
Förutom att använda slagfällor och elektriska fällor för att eliminera möss och råttor finns det en rad förebyggande åtgärder du kan använda dig av.
Minska lockelser
- Mat och avfall bör förvaras på ett sätt som inte lockar till sig dessa skadedjur. Likaså är det bra att vara försiktig med att mata fåglar om du lätt får problem med råttor eller möss, eftersom de gärna lockas till resterna.
- Rensa undan bråte och undvik att stapla ved vid fasaden.
- Håll rent på vind och i källare för att inte mössen ska bygga boplatser.
Skydda
- För att förhindra att gnagarna tar sig in i huset är det bra att täta eventuella håligheter och springor. Då kan du använda tätningsmedel och även särskild stålull som Gnagarstopp. Det finns också andra gnagarskydd som bland annat kopparnät och kabelskydd.
- Kontrollera även ventiler så att där finns metallnät för att hindra att skadedjuren tar sig in.
- Se också till att täta genomföringar, både till elementrör och under diskbänken.
Skräm bort
Med hjälp av olika skrämmor med högfrekventa ljudvågor håller du borta skadedjuren inom en viss radie. Beroende på hur stort område du vill täcka kan du välja bland flera modeller för att täcka olika ytor.
Få skadedjuren att gå i fällorna
Har du väl fått problem med skadedjuren är det bra att investera i bra musfällor och råttfällor. För att locka fram råttorna och mössen till fällorna finns särskilda lockbeten att använda som är mycket effektiva.
Provoke® Pro är en typ av produkt som både är miljövänligt och giftfritt. Denna gel går att använda lika bra inomhus som utomhus för både små och stora gnagare.
Återvinning av gamla bekämpningsmedel
Tänk på att om du skulle ha kvar bekämpningsmedel mot råttor och möss från tidigare, får inte dessa heller längre användas. I stället bör dessa produkter lämnas på en återvinningscentral. Då tar de hand om dem på ett säkert och miljövänligt sätt.
Betyg på guiden: