
När hösten kommer och det blir kallare utomhus minskar tillgången på mat i naturen. Det är också då många skadedjur, däribland möss, söker skydd och mat inomhus. Möss kan ta sig igenom ett hål så litet som ett par millimeter och gnager i princip på allt som kommer i dess väg.
Med tanke på ovanstående är det inte konstigt att det kan vara svårt att bli av med möss på egen hand. Det finns dock både medel och fällor som är godkända och effektiva – vi ger dig tips om vilka och förklarar hur du använder dem på bästa sätt.
Vi rekommenderar
Bli av med möss i huset
Hösten 2019 beslutade Kemikalieinspektionen att kemiska medel mot möss endast får användas i samband med professionell skadedjurssanering, och då av en skadedjursexpert med så kallad ISO-certifiering. Så hur vet man vilka åtgärder som är okej att vidta om man har problem med möss i huset?
När det gäller giftfri behandling finns det både förebyggande och mer direkta åtgärder du kan vidta som privatperson. Är problemet utbrett rekommenderar vi dock att du tar kontakt med en skadedjursexpert (som Anticimex) för att få hjälp. Det som är viktigt att komma ihåg är att eventuella rester ska lämnas in på en återvinningscentral där de har möjlighet att hantera medel av det slaget.
Motverka möss i huset
Mellan september och februari söker sig många möss inomhus för att bygga bo för vintern. De gnager sig in genom såväl isolering som virke och tar sig in i vindar, källare och under golv. Främst är det den så kallade husmusen som gärna övervintrar inomhus, medan skogsmusen hellre blir kvar ute i det fria.
Husmusen äter helst spannmålsprodukter, fröer, frukt och gryn, men då den är allätare kan den också gnaga i sig sådana saker som stearinljus och tvål. Har du ett fritidshus som du ska stänga igen för vintern bör du därför tömma det på allt vad mat- och förbrukningsvaror heter.
Det är också en god idé att se över kablar, eluttag och förvaringsutrymmen samt att hålla golv och väggar så fria som möjligt från lösa ting. Möss kan nämligen gnaga sönder allt från kablar till elkontakter, lådor och möbler vilket kan orsaka stor skada. Därför bör du behandla möss i huset både skyndsamt och med största noggrannhet.
Åtgärder du kan vidta i förbyggande syfte
- Håll vind, källare och förråd så fria från bråte som möjligt
- Förvara all mat och alla förbrukningsvaror i tättslutande förpackningar
- Bädda upp sängar och soffor och låt madrasser och dynor stå på högkant under tiden som sommarhuset är igenbommat
- Täta eventuella håligheter i fasaden och på taket
- Ladda musfällor med leverpastej eller messmör (ju kladdigare desto bättre)
- Mer långsiktiga metoder
- Stapla ved, trädgårdsmöbler och annat en bit från fasaden
- Se till att hålla gräset kort närmast huset
- Anlägg inga rabatter/plantera ingenting närmast fasaden
- Undvik att mata fåglarna (gör rent i och under ev. fågelbord)
- Förvara sopkärl en bit från huset och kolla så att locken sluter tätt
Mer direkta åtgärder
Det finns både fällor och skrämmor som effektivt håller mössen på avstånd; allt från klassiska slagfällor till elektroniska fällor och musskrämmor. Alla tre är dessutom helt giftfria då de fungerar med hjälp av ultraljud eller olika typer av naturligt lockbete.
Utöver dessa åtgärder går det även bra att testa gnagarskydd och/eller tätningsmedel. Skyddet kommer i form av ett nät i rostfritt stål som hindrar mössen från att ta sig in i huset. Till skillnad mot hönsnät är nätet särskilt utformat med en hårdare konstruktion som effektivt förhindrar gnagare från att ta sig in.
Vad gäller tätningsmedel funkar det lika bra inomhus som utomhus då det hindrar mössen från att ta sig igenom små sprickor och andra håligheter.
Tätningsmedlet är lätt att applicera och stelnar snabbt, vilket gör att du får ett omedelbart och varaktigt skydd mot möss i huset. Det är också viktigt att veta att mössen inte tar skada av medlet, då det är en helt giftfri och högst human metod.
Betyg på guiden: