Lär dig spåra möss

Många husägare har någon gång hört skrapljud från små, snabba fötter som springer omkring i väggarna eller uppe på vinden. Ljudet kan komma från såväl råttor som möss, och för att fångsten ska bli så effektiv som möjligt är det viktigt att ta reda på vilken sort det rör sig om. Av den enkla anledningen är det dags att du lär dig spåra möss!

Vi rekommenderar

Hur vet jag att det är möss?

Det möss främst söker när de letar efter ett gömställen är skydd mot naturliga fiender, kyla och vind. Även tillgång till föda är viktigt för valet av gömställe, då tillgången på naturligt föda minskar under de kalla månaderna.

Under vinterhalvåret är det många möss som söker sig in i bostadshus och andra byggnader för att lättare hitta föda samt för att skydda sig mot väder, vind och rovdjur av olika slag. Till de vanligare gömställen utomhus hör bland annat odlingsmark, sten- och bråteshögar samt håligheter i träd, fasader och husgrunder.

Skulle du höra skrapande ljud under natten, främst i väggar, på vinden eller under golvet, kan det tyda på att du har fått påhälsning av möss. Skrap- och rivmärken på lister, plankor, livsmedel, kartonger och möbler tillhör också de vanligaste spåren som möss lämnar efter sig, liksom små högar av liten, spetsig spillning.

Tips! Prova att strö ut lite mjöl längs misstänkta musstråk och håll utkik efter spår. Hittar du spår i kombination med stark, frän lukt kan du nästan vara säker på att du har möss i huset.

Vanliga problem orsakade av möss

Möss är kända för att gnaga sönder det mesta som kommer i deras väg, men trots det faktum att söndergnagda elkablar utgör en reell fara är det ofta känslan av obehag som beskrivs som det största problemet. Då många tycks uppleva delat boende med möss som problematiskt är det än viktigare att lära sig spåra möss, både i syfte att förebygga och att fånga dessa små envisa gnagare.

Om mössen väl har tagit sig inomhus gömmer de sig gärna på platser där det är lätt att ta sig fram och enkelt att hitta mat. Därmed är väggar, köksskåp, förvaringslådor samt källar- och vindsutrymmen vanliga gömställen för möss. Av den anledningen är det viktigt att förvara livsmedel av olika slag i tättslutande förpackningar samt att kontrollera alla skrymslen och vrår i såväl vinds- som källarutrymmen med jämna mellanrum.

Självklart är det även ett stort problem att möss gnager sönder det mesta, i synnerhet om det leder till materiella skador (söndergnagda kablar, uppäten isolering etc.). Trots eventuella skador är gnagmärken ett utmärkt hjälpmedel som gör det lättare för dig att spåra mössen. Sannolikheten att du dessutom hittar spillning längs mössens stråk gör att det blir ännu lättare att fastslå att det är just möss det rör sig om.

Så hittar du mössens gömställen

Möss lämnar ofta både distinkta och tydliga spår, vilket är till stor hjälp för den som vill lära sig spåra möss. I sammanhanget gör du därmed bäst i att betrakta musspår som något positivt och något som kan nyttjas som ledtrådar i kampen mot oinbjudna möss.

Det gäller dock att veta var och hur mössen kan ta sig in, vad de söker och tycker om och när det är läge att gillra fällor. Är det ett vinds- eller källarutrymme som har fått påhälsning bör du inspektera utrymmet noga, gärna med ficklampa i handen och en bit lockbete till hands.

Tips på saker du bör fokusera på:

  • Fotspår

I snö, i damm, i vätskor eller i mjöl (som du själv har lagt ut)

Tips! När du letar efter spår är det bra att komma ihåg att möss har fem tår på bakfötterna och fyra tår på framfötterna!

  • Spillning

Möss lämnar små högar av spillning som är något spetsig i formen, till skillnad från råttor som lämnar avsevärt större högar och vars spillning är mer trubbig.

  • Stark lukt

Mössens urin har en stark, distinkt lukt som bäst kan liknas vid ammoniak. Det är också vanligt att urinen lämnar mörka fläckar som kan användas som ledtråd i jakten på mössens gömställen.

  • Gnag- och rivmärken

Möss gnager på i princip allt från kablar och lister till livsmedelsförpackningar, möbler och förvaringslådor. Mössens gnaghål kan kännas igen på dess jämna kanter, till skillnad från råttornas gnaghål som oftast lämnar mer ojämna kanter.

  • Fettfläckar

Längs mössens stråk är det inte helt ovanligt att hitta mörka fettfläckar som mössen lämnar efter sig då de gnider sig mot väggar, bjälklag och dylikt.

  • Skrapljud

Mössen har sin mest aktiva period i skymningen och under natten, och det är också då det är vanligast att höra ljudet av skrapande musfötter eller gnagande muständer.

Tips för att undvika möss

När mössens gömställen är avslöjade är det dags att vidta alla förebyggande åtgärder som finns att uppbringa. För att undvika påhälsning av möss så länge det bara går är det viktigt att vara väl förberedd, vilket leder oss in på aspekter som är bra att ha i åtanke:

  • Minimera konkurrensen

För att minimera konkurrensen med mössens naturliga föda ska du se till att gillra dina musfällor med riktigt smaskigt lockbete. När det gäller möss lockas de till mat som är söt och klibbig, vilket innebär att såväl leverpastej som jordnötssmör är utmärkta lockbeten.

Tips! Vill du använda en elektrisk musfälla finns det lockbete som är särskilt framtaget för just den typen av fällor.

  • Var förberedd

Att förbereda sig väl innebär i det här sammanhanget att ”fixa till” huset och eventuell omkringliggande byggnader såväl utvändigt som invändigt. I praktiken betyder det att springor och håligheter bör vara tätade samt att sly och annat bråte bör vara undanröjt i syfte att försvåra för mössen att ta sig in.

Tips! Att bunkra är att vara förberedd, varför vi vill rekommendera att du bygger upp ett lager av mus produkter. Kom ihåg att ju snabbare du agerar, desto snabbare blir du av med mössen.

  • Godkända produkter

För att maximera resultatet så mycket som möjligt bör du använda mekaniska och/eller elektriska fällor i kombination med traditionella musfällor. Det är dock viktigt att du enbart använder dig av godkända produkter, vilket du kan vara säker på om du väljer att handla via skadedjursbutiken.se.

Tips! Gillra fällorna med bra lockbete och placera därefter ut dem på behörigt avstånd från varandra. För att undvika doftspår samt minimera risken för smittspridning är det också viktigt att du använder handskar när du hanterar lockbetet, fällorna och det infångade bytet.

Läs mer i vår ultimata guide om möss

Klicka för att se fler Musprodukter

Betyg på guiden:

4/5 - (5 votes)